• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Mjuka kakor

    Mjuk pepparkaka - min mormors

    13 januari 2022 by Marloes 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Saftig, luftig och lika lätt att baka som kladdkaka. Detta är ett släktrecept från mina morföräldrar som bodde i Skåne.

    Ett släktrecept

    Många har barndomsminnen till mjuk pepparkaka, och det är inte så konstigt. Förr hittade man flera recept på just denna kaka i varenda kokbok. Att denna saftiga och smakrika kaka blev så älskad är nog av flera skäl. Bland annat för att den är lika lätt att baka som en kladdkaka. Vad mer kan man begära?

    Här får du ett recept som kommer från min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. Hon växte upp på släktgården Spargodt i Skåne, vilket var en av fröföretaget Weibulls gårdar.

    Gården Spargodt utanför Tågarp i Bjuvs kommun.
    Släktgården Spargodt utanför Tågarp i Skåne. Här bodde mina morföräldrar under min uppväxt.

    Mina morföräldrar

    När mina mormföräldrar Ingrid och Fritz Nordén gifte sig, bosatte de sig på gården Flygeltofta, som ligger i samma trakter som Spargodt. Gårdarna ligger i Landskronatrakten, i ett landskap som är så typiskt för Skåne. Här avlöser sig åkrar i ett böljande landskap med alléer som leder till olika gårdar. Jag har inte varit mycket på Flygeltofta, men desto fler barndomsminnen har jag från Spargodt.

    Familjen Nordén, som bodde på Flygeltofta i Häljarp, på promenad. Bilden är från 1950-talet.
    Familjen Nordén på promenad. Mina morföräldrar, Fritz och Ingrid Nordén, går i mitten och min mamma står längst till höger.

    Att kasta ett äpple

    Jag växte upp i ett radhusområde i vackra orten Bergen i Holland. Grannbarnen var jämngamla och det fanns alltid någon att leka med. Husen var för svenska mått mätt små och trädgårdarna likaså. Att då komma till den stora släktgården Spargodt var som ett äventyr. Här fanns mina kära morföräldrar och det stora huset hade till och med en hiss!

    När jag var liten lär jag ha sagt att:

    "Man ska bo så att man kan kasta ett äpple så långt man orkar."

    Mormors mat

    Något som också gjorde stort intryck på mig var maten. Min mormor var verkligen drottningen i köket! Till fikat hände det ofta att det bjöds på något hembakt. Aldrig vetebröd, men gärna mjuka kakor eller småkakor. Bland annat den här goda mjuka pepparkaka.

    Mjuk pepparkaka, rund på ett vitt fat och med höstlöv runtom.

    Tips på hur du kan variera din mjuka pepparkaka

    • Gör kristyr på en blandning av äggvita och florsocker. Du kan börja med en halv äggvita. Tillsätt florsocker tills du får en tjock kristyr. Om du tillsätter några droppar ättika så får kristyren en fin glans.
    • Riven apelsinskal i ovannämnda kristyren passar bra i smak med den mjuka pepparkakan.
    • Du kan strö över lite lingon på kristyren.
    • Många tycker om att ha lingon i sin mjuka pepparkaka. Tillsätt 1 dl lingon i smeten.

    Hur förvarar jag bäst mjuk pepparkaka?

    Bäst förvarar du den i en lufttät burk eller plastpåse. För längre hållbarhet kan du förvara din mjuka pepparkaka i kylen, eftersom den innehåller fett. Förvara inte torra kakor med mjuka kakor i samma burk eller påse. Då blir de torra kakorna mjuka.

    Hur länge håller mjuk pepparkaka?

    Åtminstone fyra till fem dagar. Den kan bli lite smulig. Godast är mjuk pepparkaka om du äter den inom ett par dagar.

    Kan jag frysa ner mjuk pepparkaka?

    Ja, det går alldeles utmärkt.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Chili con carne - äkta cowboymat
    • Moussaka på svenska
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Rårörd Jordgubbssaft
    • Stekt sockerkaka med glass

    Mjuk pepparkaka - mormors

    En saftig och luftig kaka som är lika lätt att baka som kladdkaka!
    5 from 4 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 40 minuter minuter
    Måltid Mjuka kakor
    Kök Sverige
    Portioner 10
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Kakform på 1½ liter.
    • skål

    Ingredienser
      

    • 3 dl vetemjöl
    • 2,5 dl socker
    • 1,5 tsk bakpulver
    • 1,5 msk kardemumma
    • 1,5 msk kanel
    • ströbröd
    • 1,5 dl filmjölk
    • 150 gr smör eller margarin smält
    • 2 ägg

    Instruktioner
     

    • Ställ ugnen på 175℃. Om du använder varmluftsugn, ställ ugnen på ca 160℃
    • Smält smöret.
      150 gr smör eller margarin
    • Smöra och bröa en kakform som rymmer 1½ liter.
      ströbröd
    • Blanda alla torra ingredienser.
      3 dl vetemjöl, 2,5 dl socker, 1,5 tsk bakpulver, 1,5 msk kardemumma, 1,5 msk kanel
    • Tillsätt filmjölk, det smälta smöret och äggen. Blanda väl.
      1,5 dl filmjölk, 2 ägg, 150 gr smör eller margarin
    • Häll smeten i formen och ställ i mitten av ugnen. Grädda den i ca 40 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är klar. Annars får den stå några minuter längre i ugnen.
      När kakan är färdiggräddad, stjälp den upp och ner på ett fat och låt svalna.

    Anteckning

    Detta är ett enkelt recept som lätt går att variera. 
    Syltad apelsinskal i smeten, russin eller lingon är några exempel. 
    Du kan även göra en tjock kristyr baserad på äggvita, florsocker och några droppar ättika. Det blir himla snyggt på den mörka mjuka pepparkakan!
    Enklaste serveringsförslaget är att pudra florsocker över kakan. En tesil med finmaskig nät är smidigt att använda. 
    Keyword Enkla recept
    Spara detta recept i Pinterest!

    More Mjuka kakor

    • Små söta äppelbakelser
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    • Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum
    • Äppelgott - smulpaj med havregryn

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Runa Lindebratt

      december 19, 2024 at 10:10 e m

      Låter väldigt spännande. Skall baka en imorgon!!

      Svara
      • Marloes

        december 20, 2024 at 10:05 f m

        Vad roligt att höra att du ska baka den! Lycka till med baket, och jag önskar dig God Jul!

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!