Saftig, luftig och lika lätt att baka som kladdkaka. Detta är ett släktrecept från mina morföräldrar som bodde i Skåne.
Ett släktrecept
Många har barndomsminnen till mjuk pepparkaka, och det är inte så konstigt. Förr hittade man flera recept på just denna kaka i varenda kokbok. Att denna saftiga och smakrika kaka blev så älskad är nog av flera skäl. Bland annat för att den är lika lätt att baka som en kladdkaka. Vad mer kan man begära?
Här får du ett recept som kommer från min mormor Ingrid Nordén, född Weibull. Hon växte upp på släktgården Spargodt i Skåne, vilket var en av fröföretaget Weibulls gårdar.
Mina morföräldrar
När mina mormföräldrar Ingrid och Fritz Nordén gifte sig, bosatte de sig på gården Flygeltofta, som ligger i samma trakter som Spargodt. Gårdarna ligger i Landskronatrakten, i ett landskap som är så typiskt för Skåne. Här avlöser sig åkrar i ett böljande landskap med alléer som leder till olika gårdar. Jag har inte varit mycket på Flygeltofta, men desto fler barndomsminnen har jag från Spargodt.
Att kasta ett äpple
Jag växte upp i ett radhusområde i vackra orten Bergen i Holland. Grannbarnen var jämngamla och det fanns alltid någon att leka med. Husen var för svenska mått mätt små och trädgårdarna likaså. Att då komma till den stora släktgården Spargodt var som ett äventyr. Här fanns mina kära morföräldrar och det stora huset hade till och med en hiss!
När jag var liten lär jag ha sagt att:
"Man ska bo så att man kan kasta ett äpple så långt man orkar."
Mormors mat
Något som också gjorde stort intryck på mig var maten. Min mormor var verkligen drottningen i köket! Till fikat hände det ofta att det bjöds på något hembakt. Aldrig vetebröd, men gärna mjuka kakor eller småkakor. Bland annat den här goda mjuka pepparkaka.
Tips på hur du kan variera din mjuka pepparkaka
- Gör kristyr på en blandning av äggvita och florsocker. Du kan börja med en halv äggvita. Tillsätt florsocker tills du får en tjock kristyr. Om du tillsätter några droppar ättika så får kristyren en fin glans.
- Riven apelsinskal i ovannämnda kristyren passar bra i smak med den mjuka pepparkakan.
- Du kan strö över lite lingon på kristyren.
- Många tycker om att ha lingon i sin mjuka pepparkaka. Tillsätt 1 dl lingon i smeten.
Hur förvarar jag bäst mjuk pepparkaka?
Bäst förvarar du den i en lufttät burk eller plastpåse. För längre hållbarhet kan du förvara din mjuka pepparkaka i kylen, eftersom den innehåller fett. Förvara inte torra kakor med mjuka kakor i samma burk eller påse. Då blir de torra kakorna mjuka.
Hur länge håller mjuk pepparkaka?
Åtminstone fyra till fem dagar. Den kan bli lite smulig. Godast är mjuk pepparkaka om du äter den inom ett par dagar.
Kan jag frysa ner mjuk pepparkaka?
Ja, det går alldeles utmärkt.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Chili con carne - äkta cowboymat
- Moussaka på svenska
- Kolatårta från Hovdala slott
- Rårörd Jordgubbssaft
- Stekt sockerkaka med glass
Mjuk pepparkaka - mormors
Utrustning
- Kakform på 1½ liter.
- skål
Ingredienser
- 3 dl vetemjöl
- 2,5 dl socker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 msk kardemumma
- 1,5 msk kanel
- ströbröd
- 1,5 dl filmjölk
- 150 gr smör eller margarin smält
- 2 ägg
Instruktioner
- Ställ ugnen på 175℃. Om du använder varmluftsugn, ställ ugnen på ca 160℃
- Smält smöret.150 gr smör eller margarin
- Smöra och bröa en kakform som rymmer 1½ liter.ströbröd
- Blanda alla torra ingredienser.3 dl vetemjöl, 2,5 dl socker, 1,5 tsk bakpulver, 1,5 msk kardemumma, 1,5 msk kanel
- Tillsätt filmjölk, det smälta smöret och äggen. Blanda väl.1,5 dl filmjölk, 2 ägg, 150 gr smör eller margarin
- Häll smeten i formen och ställ i mitten av ugnen. Grädda den i ca 40 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är klar. Annars får den stå några minuter längre i ugnen.När kakan är färdiggräddad, stjälp den upp och ner på ett fat och låt svalna.
Runa Lindebratt
Låter väldigt spännande. Skall baka en imorgon!!
Marloes
Vad roligt att höra att du ska baka den! Lycka till med baket, och jag önskar dig God Jul!