Go Back
+ servings

Mjuk pepparkaka - mormors

En saftig och luftig kaka som är lika lätt att baka som kladdkaka!
5 from 4 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 40 minuter
Måltid Mjuka kakor
Kök Sverige
Portioner 10

Utrustning

  • Kakform på 1½ liter.
  • skål

Ingredienser
  

  • 3 dl vetemjöl
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 msk kardemumma
  • 1,5 msk kanel
  • ströbröd
  • 1,5 dl filmjölk
  • 150 gr smör eller margarin smält
  • 2 ägg

Instruktioner
 

  • Ställ ugnen på 175℃. Om du använder varmluftsugn, ställ ugnen på ca 160℃
  • Smält smöret.
    150 gr smör eller margarin
  • Smöra och bröa en kakform som rymmer 1½ liter.
    ströbröd
  • Blanda alla torra ingredienser.
    3 dl vetemjöl, 2,5 dl socker, 1,5 tsk bakpulver, 1,5 msk kardemumma, 1,5 msk kanel
  • Tillsätt filmjölk, det smälta smöret och äggen. Blanda väl.
    1,5 dl filmjölk, 2 ägg, 150 gr smör eller margarin
  • Häll smeten i formen och ställ i mitten av ugnen. Grädda den i ca 40 minuter. Prova med en potatissticka om kakan är klar. Annars får den stå några minuter längre i ugnen.
    När kakan är färdiggräddad, stjälp den upp och ner på ett fat och låt svalna.

Anteckning

Detta är ett enkelt recept som lätt går att variera. 
Syltad apelsinskal i smeten, russin eller lingon är några exempel. 
Du kan även göra en tjock kristyr baserad på äggvita, florsocker och några droppar ättika. Det blir himla snyggt på den mörka mjuka pepparkakan!
Enklaste serveringsförslaget är att pudra florsocker över kakan. En tesil med finmaskig nät är smidigt att använda. 
Keyword Enkla recept