Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och lite socker och rör om tills jästen löst sig.
3,5 dl ljummet vatten, 25 gr jäst, 1 tsk råsocker eller farinsocker, 1 tsk salt eller havssalt
Tillsätt grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och dela den sedan i två delar. (Red. anm. kör degen i köksmaskinen i ca 10 minuter)
5 dl grahamsmjöl
Forma varje del till en rulle, platta till och skär varje rulle i sex bitar. Lägg på smorda plåtar och platta ut bullarna lite med handen. Strö över en aning grahamsmjöl. Jäs i ca. 30 minuter.
2 till 2,5 dl vetemjöl
Grädda i 200˚C ugnsvärme i ca 20 minuter.
Anteckning
Dubbla satsen och frys ner antingen färdigjästa bullar (innan de gräddas) eller färdiggräddade bullar.
När degen har körts i maskin eller bearbetats för hand ska den kännas mindre kladdig och gluten ska ha utvecklats så att degen är mera elastiskt.
Använd inte för mycket mjöl! Häll upp i måtten istället för skopa upp mjölet.
Tips på goda varianter: Pensla bullarna med mjölk innan de gräddas och strö över frön, tex sesam-, solros- eller pumpafrön.
Ännu ett tips: Tillsätt nötter eller russin i degen. Om du vill ha saftigare russin, förväll i 10 minuter i ljummet vatten.