Go Back
+ servings

Cranks bröd

Små härligt grova bullar som passar utmärkt till en soppa eller på frukostbordet.
4.62 from 21 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jästid 30 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter
Måltid Bröd
Kök Storbritannien
Portioner 12 frallor

Utrustning

  • Köksmaskin eller degbunke
  • Degbunke
  • Bakkniv

Ingredienser
  

  • 3,5 dl ljummet vatten
  • 25 gr jäst
  • 1 tsk råsocker eller farinsocker
  • 1 tsk salt eller havssalt
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 2 till 2,5 dl vetemjöl

Instruktioner
 

  • Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och lite socker och rör om tills jästen löst sig.
    3,5 dl ljummet vatten, 25 gr jäst, 1 tsk råsocker eller farinsocker, 1 tsk salt eller havssalt
  • Tillsätt grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och dela den sedan i två delar. (Red. anm. kör degen i köksmaskinen i ca 10 minuter)
    5 dl grahamsmjöl
  • Forma varje del till en rulle, platta till och skär varje rulle i sex bitar. Lägg på smorda plåtar och platta ut bullarna lite med handen. Strö över en aning grahamsmjöl. Jäs i ca. 30 minuter.
    2 till 2,5 dl vetemjöl
  • Grädda i 200˚C ugnsvärme i ca 20 minuter.

Anteckning

  • Dubbla satsen och frys ner antingen färdigjästa bullar (innan de gräddas) eller färdiggräddade bullar. 
  • När degen har körts i maskin eller bearbetats för hand ska den kännas mindre kladdig och gluten ska ha utvecklats så att degen är mera elastiskt. 
  • Använd inte för mycket mjöl! Häll upp i måtten istället för skopa upp mjölet. 
  • Tips på goda varianter: Pensla bullarna med mjölk innan de gräddas och strö över frön, tex sesam-, solros- eller pumpafrön.
  • Ännu ett tips: Tillsätt nötter eller russin i degen. Om du vill ha saftigare russin, förväll i 10 minuter i ljummet vatten. 
Keyword Vegetarisk