Här får du ett gammalt släktrecept på rabarbersaft. Riktigt gott med mycket smak av rabarber och i receptet avslöjas hur du får den vackra puderrosa färgen!
Så vackert, så gott!
Det var den vackra puderrosa färgen som fick mig att jubla, för inte visste jag hur receptet skulle se ut när jag provlagade den! Detta är nämligen ett av de många släktrecepten från 1800-talet som vi har här hemma. Recepten är vackert handskriven på gulnat papper och därmed blir det ett äventyr för mig att laga.
Sophie och rabarbersaften
Receptet på rabarbersaft är från 1800-talets andra hälft och kommer från min morfars mormor Sophie Kuylenstierna som i sin tur fick den av ”Moster Cederstråhle”. Än har jag inte lyckats lista ut vem exakt Moster Cederstråhle var. I Sophies handskriven receptsamling heter receptet kort och gott ”Rabarbersaft”.
Arga streck
Hälften av alla recept i det här häftet har ett streck igenom och jag tror att anledningen är att hon blev arg på personen som gav just dessa recept till henne. Den här maten skulle inte lagas längre! Receptet på rabarbersaft fick ett sådant argt streck.
I receptet står ”Rabarber för 90 öre” – här har jag inte kunnat ta reda på vad som menas. Kanske att det fanns olika klasser (Ni vet, klass 1, klass 2 etc) på marknaden och att just denna passade för saft?
The Sound of Music
Nu tror jag mig ha löst gåtan! Jag är ju lite av en matnerd, och som barn fascinerades jag över den fantastiska färgen på saften som pappan i familjen och baronessan dricker i the Sound of Music. Kan de ha varit rabarbersaft? Eller helt enkelt Pink lemonade?
Färgen
I det här receptet på rabarbersaft finns nyckeln till hur man får den här vackra pudderrosa färgen: hallonsaft eller körsbärssaft! Jag använde mig av hallonsaft, som jag köpte i butik. Ingen blandsaft här inte, för jag ville ha ren hallonsaft utan andra frukter i saften.
Cocktails
Denna klassiska rabarbersaft passar utmärkt att blanda i en cocktail. Vodka, eventuellt smaksatt med citron och kolsyrat vatten eller sockerdricka kan utgöra en bra bas. Detta har jag inte provat, men liknande recept hittar du på nätet.
Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?
I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du fryser ner rabarbersaften i glasflaskor då får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera. Av erfarenhet kan jag intyga att det är väldigt tråkig städning när detta händer.
Hur steriliserar jag mina saftflaskor?
Diska flaskorna i hett vatten, med diskmedel och skölj ur dem. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
- Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
- Moussaka på svenska
- Klassisk marängtårta med grädde och smörkräm
- Flädersaft - bästa receptet från förr
Klassisk Rabarbersaft - enkelt och gott
Utrustning
- skärbräda
- kniv
- Saftsil
- krus eller kastrull
- skål
- saftflaskor
Ingredienser
- 500 grm Rabarber Rensad
- 1 kg Socker
- 1 liter Vatten
Instruktioner
Originaltext:
- Rabarber för 90 öre skäres i bitar sedan den är väl aftorkad men icke skalad. Bitarna lägges uti en kruka någorlunda sklls (ett ord som jag inte kunde läsa) och kokande vatten påhålles att de bli fulla, sättes sedan å svalt ställe att få stå och dragas uti 2 à 3 dagar. Saften delas då ifrån och tages 2 tredjedelar socker mot saftens vigt samt kokas i 20 minuter. För färgens höjande användes hallon eller körsbärs saft. Det är i stället för citron eller annan saft. Massan kokas sedan för erhållande af sämre saft. (Af Moster Cederstråhle).
Modern beskrivning
- Jag hade ca 1,5 liter rabarber och fick ca 1 liter saft. Mängden saft man får beror förmodligen på hur mycket fruktsaft rabarbern har kvar. Nyskördad eller från butik skiljer sig nog. Ta den mängd rabarber som du vill använda för att göra saft. Skär rabarbern i bitar och lägg i ett krus, en stor kastrull, skål eller en annan behållare. Undvik aluminium, för i kombination med rabarber så kan det utsöndra partiklar.
- Häll kokande vatten på rabarbern så att det täcker rabarbern och ca 5 cm över det. Täck behållaren och ställ den på ett svalt ställe i två till tre dagar. Jag valde att ställa mitt krus i kylskåpet.
- Ställ en saftsil över en skål. Häll rabarberröran genom silen. Väg rabarbersaften och tillsätt två tredjedelar mot saftens vikt i socker till saften. (Hänger du med här?). T.ex. 1 kilo saft får 660 gram socker.
- Koka rabarbersaften i 20 minuter. Kastrullen får inte vara av aluminium. Skumma noga.
- Tillsätt outspädd hallonsaft efter smak. Till ca 1 liter rabarbersaft tillsatte jag ca 1 dl hallonsaft. Detta är enligt det gamla receptet för färgens skull.
- Häll saften i väl rengjorda eller helst steriliserade flaskor.
Marloes
Testade receptet och den är ju magisk!