Go Back
+ servings

Klassisk Rabarbersaft - enkelt och gott

Läskande med god smak av rabarber och en vacker puderrosa färg. Enkelt att laga!
4.20 from 21 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 2 days
Fördelas över 2 dagar 1 day 21 timmar
Total tid 2 days 1 timme 20 minuter
Måltid Dryck
Kök Sverige
Portioner 1 liter koncentrerad saft

Utrustning

  • skärbräda
  • kniv
  • Saftsil
  • krus eller kastrull
  • skål
  • saftflaskor

Ingredienser
  

  • 500 grm Rabarber Rensad
  • 1 kg Socker
  • 1 liter Vatten

Instruktioner
 

Originaltext:

  • Rabarber för 90 öre skäres i bitar sedan den är väl aftorkad men icke skalad. Bitarna lägges uti en kruka någorlunda sklls (ett ord som jag inte kunde läsa) och kokande vatten påhålles att de bli fulla, sättes sedan å svalt ställe att få stå och dragas uti 2 à 3 dagar. Saften delas då ifrån och tages 2 tredjedelar socker mot saftens vigt samt kokas i 20 minuter. För färgens höjande användes hallon eller körsbärs saft. Det är i stället för citron eller annan saft. Massan kokas sedan för erhållande af sämre saft. (Af Moster Cederstråhle).

Modern beskrivning

  • Jag hade ca 1,5 liter rabarber och fick ca 1 liter saft. Mängden saft man får beror förmodligen på hur mycket fruktsaft rabarbern har kvar. Nyskördad eller från butik skiljer sig nog.
    Ta den mängd rabarber som du vill använda för att göra saft. Skär rabarbern i bitar och lägg i ett krus, en stor kastrull, skål eller en annan behållare.
    Undvik aluminium, för i kombination med rabarber så kan det utsöndra partiklar.
  • Häll kokande vatten på rabarbern så att det täcker rabarbern och ca 5 cm över det. Täck behållaren och ställ den på ett svalt ställe i två till tre dagar. Jag valde att ställa mitt krus i kylskåpet.
  • Ställ en saftsil över en skål. Häll rabarberröran genom silen. Väg rabarbersaften och tillsätt två tredjedelar mot saftens vikt i socker till saften. (Hänger du med här?). T.ex. 1 kilo saft får 660 gram socker.
  • Koka rabarbersaften i 20 minuter. Kastrullen får inte vara av aluminium. Skumma noga.
  • Tillsätt outspädd hallonsaft efter smak. Till ca 1 liter rabarbersaft tillsatte jag ca 1 dl hallonsaft. Detta är enligt det gamla receptet för färgens skull.
  • Häll saften i väl rengjorda eller helst steriliserade flaskor.

Anteckning

Detta blir 1 liter koncentrerad saft. 
Keyword Enkla recept, Saft, Sommarmat