• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Gott & Blandat » Kuriosa-recept

    Ekorrfrikassé

    25 maj 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Under krigsåren gjorde ransoneringen på mat att även små ekorrar kunde hamna på middagsbordet. Det här receptet har är från den tiden.

    Skolplanch med ekorrar, Förvärvad av Mellersta Förstadsskolan, Norstedt & Söner, Stockholm.

    Kristiden

    Har du någonsin undrat hur man tillagar en ekorre? Här får du svaret! Receptet på ekorrfrikassé kommer från Stallarholmens hembygdsförening och är från kristiden, perioden under Andra Världskriget då många matvaror var ransonerade. Efter lite googlande tror jag att detta är ett av få recept på ekorre på nätet. Jag får tillägga att jag inte har provlagat receptet!

    Stallarholmens hembygdsförening

    Sommaren 2019 hade Stallarholmens hembygdsförening utställningen Från vattgröt till pizza - över 100 år av matkultur i Stallarholmen. I utställningen fanns anekdoter att läsa på personliga minnen, gamla bilder, fakta och en hel del föremål som visas i olika mathistoriska sammanhang.

    Utställningens namn, Från vattgröt till pizza, visar att samma ingredienser framställer två rätter som är typiska för var sin tid. ”Då kokades rågmjöl och vatten till gröt och blev till var mans vardagsmat – nu jäser mjöl med vatten till surdeg som blandas med mjöl och vatten till en pizza, den italienska vardagsrätten som har blivit vardagsmat i Stallarholmen.” Detta står som förord i boken med samma namn som utställningen, som finns att köpa på Hembygden.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Recept på grävling
    • Chili con carne - äkta cowboymat
    • Iste med hallon och citron
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Mormors sega maränger

    Ekorrfrikassé

    Här ett recept på ekorre. Under Andra världskriget hände det att ekorre stod på menyn i svenska hushåll.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Kuriosa
    Kök Sverige
    Portioner 6
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 2 ekorrar
    • 1 tsk salt
    • ¼ tsk peppar
    • 4 msk mjöl
    • 6 skivor rimmad rökt fläsk
    • 2 msk hackad lök
    • 3 tsk citronsaft eller vinäger
    • 1 kopp buljong

    Instruktioner
     

    • Stycka varje ekorre i 5 – 6 bitar. Gnid dem med salt och peppar. Rulla dem i mjöl. 
    • Bryn i het panna med det sönderskurna fläsket i 20 minuter. 
    • Tillsätt lök, buljong och citronsaft och koka sakta under lock i 3 timmar. Man kan ta ett par hackade sura äpplen och dubbelt så mycket buljong i stället för fläsk och citron. 
    • Ekorrskinnen bereddes och användes som foder och till mössor och kragar.

    Anteckning

    Receptet är från Kristiden, det vill säga perioden under Andra världskriget då maten i Sverige var ransonerad. 
     
    Bild anpassad för Pinterest på en ekorre. Bilden är från en skolplansch och är till illustration för recept på ekorrfrikassé.
    Spara detta recept på Ekorrfrikassé på Pinterest!
    « Sophies små spröda ostkakor
    Mormors Äppelkompott »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA