• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1940-talet

    Ekorrfrikassé

    25 maj 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Under krigsåren gjorde ransoneringen på mat att även små ekorrar kunde hamna på middagsbordet. Det här receptet har är från den tiden.

    Skolplanch med ekorrar, Förvärvad av Mellersta Förstadsskolan, Norstedt & Söner, Stockholm.

    Kristiden

    Har du någonsin undrat hur man tillagar en ekorre? Här får du svaret! Receptet på ekorrfrikassé kommer från Stallarholmens hembygdsförening och är från kristiden, perioden under Andra Världskriget då många matvaror var ransonerade. Efter lite googlande tror jag att detta är ett av få recept på ekorre på nätet. Jag får tillägga att jag inte har provlagat receptet!

    Stallarholmens hembygdsförening

    Sommaren 2019 hade Stallarholmens hembygdsförening utställningen Från vattgröt till pizza - över 100 år av matkultur i Stallarholmen. I utställningen fanns anekdoter att läsa på personliga minnen, gamla bilder, fakta och en hel del föremål som visas i olika mathistoriska sammanhang.

    Utställningens namn, Från vattgröt till pizza, visar att samma ingredienser framställer två rätter som är typiska för var sin tid. ”Då kokades rågmjöl och vatten till gröt och blev till var mans vardagsmat – nu jäser mjöl med vatten till surdeg som blandas med mjöl och vatten till en pizza, den italienska vardagsrätten som har blivit vardagsmat i Stallarholmen.” Detta står som förord i boken med samma namn som utställningen, som finns att köpa på Hembygden.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Recept på grävling
    • Chili con carne - äkta cowboymat
    • Iste med hallon och citron
    • Mammas berömda chokladtårta
    • Mormors sega maränger

    Ekorrfrikassé

    Här ett recept på ekorre. Under Andra världskriget hände det att ekorre stod på menyn i svenska hushåll.
    5 from 2 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Kuriosa
    Kök Sverige
    Portioner 6
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 2 ekorrar
    • 1 tsk salt
    • ¼ tsk peppar
    • 4 msk mjöl
    • 6 skivor rimmad rökt fläsk
    • 2 msk hackad lök
    • 3 tsk citronsaft eller vinäger
    • 1 kopp buljong

    Instruktioner
     

    • Stycka varje ekorre i 5 – 6 bitar. Gnid dem med salt och peppar. Rulla dem i mjöl. 
    • Bryn i het panna med det sönderskurna fläsket i 20 minuter. 
    • Tillsätt lök, buljong och citronsaft och koka sakta under lock i 3 timmar. Man kan ta ett par hackade sura äpplen och dubbelt så mycket buljong i stället för fläsk och citron. 
    • Ekorrskinnen bereddes och användes som foder och till mössor och kragar.

    Anteckning

    Receptet är från Kristiden, det vill säga perioden under Andra världskriget då maten i Sverige var ransonerad. 
     
    Bild anpassad för Pinterest på en ekorre. Bilden är från en skolplansch och är till illustration för recept på ekorrfrikassé.
    Spara detta recept på Ekorrfrikassé på Pinterest!

    More 1940-talet

    • Farmors saftiga saffransbullar
    • Mormors sega maränger
    • Recept på grävling

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!