Under krigsåren gjorde ransoneringen på mat att även små ekorrar kunde hamna på middagsbordet. Det här receptet har är från den tiden.
Kristiden
Har du någonsin undrat hur man tillagar en ekorre? Här får du svaret! Receptet på ekorrfrikassé kommer från Stallarholmens hembygdsförening och är från kristiden, perioden under Andra Världskriget då många matvaror var ransonerade. Efter lite googlande tror jag att detta är ett av få recept på ekorre på nätet. Jag får tillägga att jag inte har provlagat receptet!
Stallarholmens hembygdsförening
Sommaren 2019 hade Stallarholmens hembygdsförening utställningen Från vattgröt till pizza - över 100 år av matkultur i Stallarholmen. I utställningen fanns anekdoter att läsa på personliga minnen, gamla bilder, fakta och en hel del föremål som visas i olika mathistoriska sammanhang.
Utställningens namn, Från vattgröt till pizza, visar att samma ingredienser framställer två rätter som är typiska för var sin tid. ”Då kokades rågmjöl och vatten till gröt och blev till var mans vardagsmat – nu jäser mjöl med vatten till surdeg som blandas med mjöl och vatten till en pizza, den italienska vardagsrätten som har blivit vardagsmat i Stallarholmen.” Detta står som förord i boken med samma namn som utställningen, som finns att köpa på Hembygden.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Recept på grävling
- Chili con carne - äkta cowboymat
- Iste med hallon och citron
- Mammas berömda chokladtårta
- Mormors sega maränger
Ekorrfrikassé
Ingredienser
- 2 ekorrar
- 1 tsk salt
- ¼ tsk peppar
- 4 msk mjöl
- 6 skivor rimmad rökt fläsk
- 2 msk hackad lök
- 3 tsk citronsaft eller vinäger
- 1 kopp buljong
Instruktioner
- Stycka varje ekorre i 5 – 6 bitar. Gnid dem med salt och peppar. Rulla dem i mjöl.
- Bryn i het panna med det sönderskurna fläsket i 20 minuter.
- Tillsätt lök, buljong och citronsaft och koka sakta under lock i 3 timmar. Man kan ta ett par hackade sura äpplen och dubbelt så mycket buljong i stället för fläsk och citron.
- Ekorrskinnen bereddes och användes som foder och till mössor och kragar.
Lämna ett svar!