• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Blogg
    • Lathund för gamla mått
    • Barnens Receptkedja
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » 1920-talet

    Boterkoek - Holländsk smörkaka

    21 juni 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    En mäktig liten kaka med en fantastisk historia. Boterkoek är lättbakad och numera mångas favorit här i Sverige.

    Farligt gott

    Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Den är som en korsning mellan kakdeg och sockerkaka, vilket med andra ord kan tolkas som farligt gott! Dessutom är den superenkelt att baka.

    Fusion cooking

    Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.

    Anne Frank

    Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga tjejs kloka ord läsarna världen över.

    Tips till hur du bakar bästa boterkoek

    • Boterkoek passar extra bra att baka med barnen, då det är enkelt att göra. Mina barn har just denna kaka som sin favorit, både när det gäller att baka och att äta!
    • Har du ingen springform så fungerar även en pajform eller en annan form, bara den har ungefär samma yta som en 28 cm springform.
    • När du penslar kakan med uppvispad ägg, gör det inte för tjockt. Då blir det som en otrevlig hinna på kakan när den är färdiggräddad.
    • Låt kakan svalna helt innan du försöker att ta upp bitar, eftersom bitarna annars delvis fastnar i botten. Detta gäller främst när du har din boterkoek i en porslinsform.
    • Om kakan riskerar att bli för mörk när du gräddar den, lägg en bit aluminiumfolie på den tills den har gräddats färdigt.

    Hur länge är hållbarheten på Boterkoek?

    Om du förvarar boterkoek i en matlåda med lock håller den 2-3 dagar i rumstemperatur och 2-3 veckor i kylskåp. Min erfarenhet är att om du förvarar din boterkoek i en kakburk, så torkar den lätt ut, eftersom en kakburk inte är lufttät. Du kan också frysa ner boterkoek och då är hållbarheten åtminstone 3 månader.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Jitterbuggare
    • Grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål
    • Holländsk chokladtårta
    • Pinnmat - ostkuber med syltad ingefära
    • Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Boterkoek - holländsk smörkaka

    En mäktig liten kaka med en fantastisk historia. Lättbakad och numera en favorit i många svenska hem.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 45 minuter minuter
    Total tid 1 timme t 5 minuter minuter
    Måltid Kakor
    Kök Nederländerna
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skål
    • springform eller pajform

    Ingredienser
      

    • 400 gr kallt smör
    • 400 gr socker
    • 500 gr vetemjöl
    • 1 ägg
    • 1 tsk vaniljsocker valfritt
    • 1 ägg för pensling

    Instruktioner
     

    • Sätt ugnen på 175℃. Originalreceptet skriver 160℃, men jag tycker att 175℃ fungerar bättre.
    • Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.
      400 gr kallt smör, 400 gr socker, 1 ägg
    • Tillsätt det siktade vetemjölet (och vaniljsockret) och knåda till en smidig deg.
      500 gr vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker
    • Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.
    • Pensla den uttryckta degen med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta. Pensla inte för mycket ägg, för då blir det en otrevlig hinna på den färdiggräddade kakan.
    • Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid!)
    • Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden.

    Anteckning

    Istället för en springform går det också bra att använda en pajform. 
    Om du vill variera smaken kan du tillsätta rivet citronskal till degen. 
    Viktigt! När kakan är färdig är konsistensen kompakt, och det ska vara så. Jag brukar se det lite som en blandning mellan sockerkaka och kakdeg. Farligt gott! 
    Keyword Enkla recept

    « Macarons eller makroner med bittermandel
    Drömmar om Ökensands-kakor »

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Lathund för gamla mått

    Footer

    Mockafylld rulltårta med hasselnötter

    En klassisk rulltårta med mockakräm och rostade hasselnötter blir höjdpunkten på ditt fikabord! Hyfsat snabblagad Rulltårta är tacksamt att baka eftersom det går så fort. Krämen i det här receptet är en god mockakräm med rostade, hackade

    Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum

    En äppelkaka som alltid tar slut alldeles för fort. Hela familjens favorit och så enkel att göra att en nybörjare i köket kan bli "Äppelkakemästare". Godast samma dag. Här får du ett recept på äppelkaka från Jerum från Margareta Dahlin. Nedan

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2023 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta använda Smakminnen.se godkänner du användningen av cookies.
    Cookie SettingsAccept All
    Manage consent

    Privacy Overview

    This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
    Necessary
    Alltid aktiverad
    Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
    CookieVaraktighetBeskrivning
    cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
    cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
    cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
    cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
    cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
    viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
    Functional
    Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
    Performance
    Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
    Analytics
    Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
    Advertisement
    Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
    Others
    Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
    SPARA OCH ACCEPTERA