En mäktig liten kaka med en fantastisk historia. Boterkoek är lättbakad och numera mångas favorit här i Sverige.
Farligt gott
Boterkoek är en konditoriklassiker i Holland, och dess avslöjande namn, smörkaka, säger en del om innehållet och mäktigheten. Den är som en korsning mellan kakdeg och sockerkaka, vilket med andra ord kan tolkas som farligt gott! Dessutom är den superenkelt att baka.
Fusion cooking
Kakan är ett typiskt exempel på ”fusion cooking” – när olika kök möts och blandas. Här möts det holländska köket med det judiska. Eller tvärtom. På 1920-talet bakades boterkoek redan flitigt av judiska husmödrar i Amsterdam, inte sällan med billigt kycklingfett i stället för smör.
Anne Frank
Amsterdams, internationellt sett, mest kända dagboksförfattare, som har blivit ett personligt ansikte för Förintelsen, är Anne Frank. Arkivbilderna från museet Anne Frank Huset i Amsterdam visar att åren innan Andra Världskriget var lyckliga för familjen Frank. Barnkalas, utflykter till stranden och poserande i stan med familjen, för att nämna några exempel. Och visst är det möjligt att just Anne Frank har ätit denna så typiskt judisk-holländska kaka boterkoek? Än idag inspirerar denna unga tjejs kloka ord läsarna världen över.
Tips till hur du bakar bästa boterkoek
- Boterkoek passar extra bra att baka med barnen, då det är enkelt att göra. Mina barn har just denna kaka som sin favorit, både när det gäller att baka och att äta!
- Har du ingen springform så fungerar även en pajform eller en annan form, bara den har ungefär samma yta som en 28 cm springform.
- När du penslar kakan med uppvispad ägg, gör det inte för tjockt. Då blir det som en otrevlig hinna på kakan när den är färdiggräddad.
- Låt kakan svalna helt innan du försöker att ta upp bitar, eftersom bitarna annars delvis fastnar i botten. Detta gäller främst när du har din boterkoek i en porslinsform.
- Om kakan riskerar att bli för mörk när du gräddar den, lägg en bit aluminiumfolie på den tills den har gräddats färdigt.
Hur länge är hållbarheten på Boterkoek?
Om du förvarar boterkoek i en matlåda med lock håller den 2-3 dagar i rumstemperatur och 2-3 veckor i kylskåp. Min erfarenhet är att om du förvarar din boterkoek i en kakburk, så torkar den lätt ut, eftersom en kakburk inte är lufttät. Du kan också frysa ner boterkoek och då är hållbarheten åtminstone 3 månader.
Om du gillar detta recept...
...då gillar du kanske också
- Jitterbuggare
- Grönkålsstomp - Holländsk potatismos med hackad grönkål
- Holländsk chokladtårta
- Marzipan-konfekt - marsipan recept för figurer
- Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina
Boterkoek - holländsk smörkaka
Utrustning
- skål
- springform eller pajform
Ingredienser
- 400 gr kallt smör
- 400 gr socker
- 500 gr vetemjöl
- 1 ägg
- 1 tsk vaniljsocker valfritt
- 1 ägg för pensling
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175℃. Originalreceptet skriver 160℃, men jag tycker att 175℃ fungerar bättre.
- Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.400 gr kallt smör, 400 gr socker, 1 ägg
- Tillsätt det siktade vetemjölet (och vaniljsockret) och knåda till en smidig deg.500 gr vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker
- Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.
- Pensla den uttryckta degen med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta. Pensla inte för mycket ägg, för då blir det en otrevlig hinna på den färdiggräddade kakan.
- Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid!)
- Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden.
Marianne Matson
Behövs inget bakpulver? Tänkte att man i Holland kanske använder ”zelfrijzend meel”.
Marianne
Marloes
Hej!
Nej, zelfrijzend bakmeel, som numera finns som kakmjöl i Sverige, ska inte användas. eftersom boterkoek är en riktigt kompakt kaka. Därför finns det heller inte mycket ägg i smeten. Har du testat receptet? Det låter som om du har dina rötter i Holland, med tanke på att du skriver "zelfrijzend bakmeel" - har du kanske ett gammalt recept på boterkoek från förr? Det finns säkert många olika recept 🙂
Ha en fin dag!
Hälsningar,
Marloes