Dagsgammal sockerkaka blir en farlig god efterrätt när det förvandlas till smörstekt sockerkaka med glass. Det som händer under stekningen är att sockerkakan får en småseg knäckig yta.
Ett gammalt recept
Ibland uppfinner man hjulet när den redan är uppfunnen. Så var det för mig med denna efterrätt. Jag kom på detta alldeles själv, kände mig som ett geni och familjen åt min stekta sockerkaka med glass med god aptit. Detta var redan för några år sedan, och när jag igår serverade den stekta rabarberkakan som jag hade bakat till morsdag, (ja, det var till mig själv!) så kollade jag om mitt hjul redan var uppfunnen. Det var den tydligen! Dessutom berättade en vän till mig att hon åt stekt sockerkaka som barn på 1940-talet.
3 tips för bästa stekta sockerkakan
- Använd smör! Det blir så mycket godare än margarin tycker jag.
- Skär sockerkakan i tillräckligt tjocka skivor. Speciellt när den är dagsgammal så finns det en risk att den faller isär när du vänder på skivorna.
- Se till att du servera den genast, för ljummen smakar den som bäst.
Gör din egen twist av stekt sockerkaka
- Servera med outspädd saft som serveras i en liten kanna vid sidan om.
- Väljer du att ha en fruktig efterrätt kan du servera din stekta sockerkaka med färska bär eller kompott.
- Är det chokladtema så kan hackad choklad och hackade nötter bli vackert och gott att strö över efterrätten.
Vad är hållbarheten på stekt sockerkaka?
Om du har rester kvar av din dessert så kan du förvara den i kylen i några dagar. Det beror på hur gammal sockerkakan var när du stekte den. Jag har inte testat det, men jag kan tänka mig att stekytan förlorar sin härliga seghet om den värms i mikron.
Om du gillar detta recept...
....då gillar du kanske också
- Mandelfromage - enkelt och elegant
- Mormors äppelkompott
- Gammaldags hemgjord nyponsoppa
- Ice cream float
- Moussaka på svenska
Stekt sockerkaka med glass
Utrustning
- glasskopa
Ingredienser
- sockerkaka
- smör
- glass eller grädde
Instruktioner
- Skär sockerkakan i minst 2 cm tjocka skivor, eller så som du vill ha skivorna. Skär de inte för tunna, för då riskerar skivorna falla sönder när du vänder dem under stekningen.
- Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme. Stek skivorna tills de är gyllenbruna på båda sidorna.
- Servera skivorna direkt tillsammans med en kula glass och de övriga tillbehören om du väljer att ha det.
Anteckning
- outspädd saft som ringlas över desserten.
- vispad grädde
- färsk frukt
Lämna ett svar!