Jordgubbar à la Jolo heter ursprungligen receptet som jag har döpt till Jordgubbar doppade i konjak och socker. En varm sommarkväll är detta ett enkelt, lyxigt sätt att njuta av solvarma jordgubbar.
Rut Lundgren
Jordgubbar a la Jolo, så heter receptet som finns i kokboken Gammaldags Mat Vår & Sommar (1982) från Rut Lundgren. Rut Lundgren var verkligen en kreativ kvinna som åstadkom en hel del saker under sin livstid. Tillsammans med sina systrar startade hon den numera legendariska Flickorna Lundgren på Skäret, ett fantastiskt café som fortfarande serverar makalöst goda kakor och bakverk.
Vem är Jolo?
Två böcker skrev Rut Lundgren: Gammaldags Mat Vår & Sommar och Gammaldags Mat Höst & Vinter. I den förstnämnda kokboken finns receptet som heter Jordgubbar a la Jolo. Vem Jolo var står inte i receptet, men en av Smakminnens läsare tipsade om att det kan vara journalisten och författaren Jan Olof Lennart Olsson (1920-1974) som ibland skrev under synonymen Jolo.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Mormors äppelkompott
- Sallad med rökt makrill och rödbetor
- Makroner med bittermandel
- Jordgubbslikör
- Glass på tre ingredienser
Jordgubbar doppade i konjak och socker
Ingredienser
- jordgubbar
- socker
- fin konjak
Instruktioner
Originaltext
- Färska fina jordgubbar sköljs försiktigt. Låt bladfästet vara kvar. Vi lägger dem i en skål. Häller konjak i en liten skål och har socker i en annan.
- Vi tar en jordgubbe i bladfästet och doppar den först i konjaken och sedan i sockret. Vi äter den så och njuter av den fina aromen.
Lämna ett svar!