• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1980-talet

    Jordgubbar doppade i konjak och socker

    18 juli 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Jordgubbar à la Jolo heter ursprungligen receptet som jag har döpt till Jordgubbar doppade i konjak och socker. En varm sommarkväll är detta ett enkelt, lyxigt sätt att njuta av solvarma jordgubbar.

    Jordgubbar med ett glas konjak och ett glas socker.

    Rut Lundgren

    Jordgubbar a la Jolo, så heter receptet som finns i kokboken Gammaldags Mat Vår & Sommar (1982) från Rut Lundgren. Rut Lundgren var verkligen en kreativ kvinna som åstadkom en hel del saker under sin livstid. Tillsammans med sina systrar startade hon den numera legendariska Flickorna Lundgren på Skäret, ett fantastiskt café som fortfarande serverar makalöst goda kakor och bakverk.

    Rut Lundgren framför sin restaurang på Skäret.
    Rut Lundgren, fotograferad av Jan Tennek, 1982

    Vem är Jolo?

    Två böcker skrev Rut Lundgren: Gammaldags Mat Vår & Sommar och Gammaldags Mat Höst & Vinter. I den förstnämnda kokboken finns receptet som heter Jordgubbar a la Jolo. Vem Jolo var står inte i receptet, men en av Smakminnens läsare tipsade om att det kan vara journalisten och författaren Jan Olof Lennart Olsson (1920-1974) som ibland skrev under synonymen Jolo.

    Jan Olof Lennart Olsson som ofta skrev under synonymen Jolo.
    Jan Olof Lennart Olsson. Journalist, författare och kåsör som ofta skrev under synonymen Jolo.
    Närbild på Jordgubbar doppade i konjak och socker.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Mormors äppelkompott
    • Sallad med rökt makrill och rödbetor
    • Makroner med bittermandel
    • Jordgubbslikör
    • Glass på tre ingredienser

    Jordgubbar doppade i konjak och socker

    Solvarma jordgubbar blir fantastiskt goda när de doppas i en god konjak och sedan socker. Lyxigt i all sin enkelhet.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 2 minuter minuter
    Total tid 2 minuter minuter
    Måltid Efterrätt, Tilltugg och vickning
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • jordgubbar
    • socker
    • fin konjak

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Färska fina jordgubbar sköljs försiktigt. Låt bladfästet vara kvar. Vi lägger dem i en skål. Häller konjak i en liten skål och har socker i en annan.
    • Vi tar en jordgubbe i bladfästet och doppar den först i konjaken och sedan i sockret. Vi äter den så och njuter av den fina aromen.

    Anteckning

    Tips!
    Konjak är lyxigt och gott. Du kan ersätta den med en billigare variant som heter "Eau de vie". 
    Keyword Enkla recept, Sommarmat

    More 1980-talet

    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Rökt makrill med rödbetor, äpplen och en massa dill
    • Holländsk chokladtårta

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!