• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning

    11 juli 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Rör smultron och socker ihop. Så enkelt är detta släktrecept från 1800-talet. Smultroninläggning passar utmärkt som tillbehör till efterrätter, som glass eller fromage.

    Om detta recept

    Det här receptet kommer från Sophie Montén, född Kuylenstierna, och hon var min morfars mormor. Du hittar flera av hennes recept här på sidan. Receptet är därmed riktigt gammalt, nämligen från 1870-talet. Smultroninläggning är det egentligen inte, jag tycker snarare att det blir sylt.

    Sophie Kuylenstierna, som gifte sig Montén.

    Originaltexten:

    Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.

    När jag provlagade receptet använde jag mig av min köksmaskin, istället för att röra den för hand. Resultatet blev en väldigt söt men god sylt, eller smultroninläggning som Sophie kallar det för, men hållbarheten är inte såsom det står i receptet.

    Frysa in

    Min rekommendation är att du fryser ner din smultroninläggning. Om du använder glasburkar, se då till att inte fylla burken hela vägen upp, för då riskerar den att spricka när inläggningen expanderar när den fryses.

    Kan man koka smultron?

    Det går att koka smultron, men då förlorar den mycket av sin smak.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Drömmar om ökensands-kakor
    • Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Sophies små spröda ostkakor
    • Marängtårta med smörkräm och grädde

    Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning

    Detta 1800-talsrecept ger en god smultronsylt som kan användas som tillbehör till efterrätter såsom glass eller fromage.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Tillagningstid 1 timme t
    Måltid Efterrätt, Konservering
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • smultron
    • strösocker

    Instruktioner
     

    Originaltext:

    • Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.

    Steg-för-steg recept

    • Blanda 425 gram smultron med lite mindre än 425 gr socker. Jag lyckades plocka 86 gram (jaja, min köksvåg är noggrann!) smultron och tog 80 gram socker.
      Sedan tog jag en liten glasburk som jag hade kokat för att få sterilt och hällde upp sylten. Det här blir snarare sylt än inläggning eftersom smultronen mosas när de blandas.
    • Jag lät köksassistenten röra blandningen på lägsta hastigheten i en timme, såsom originalreceptet föreskriver, men jag tror att ca 15 minuter räcker, eller tills sockret har lösts upp.
    • Ta en steril glasburk (koka den och gummiringen i minst 10 minuter) och fyll den med smultroninläggning. Använd inom några dagar eller frys ner.

    Anteckning

    När man kokar smultron förlorar de sin smak. Därför brukar man inte göra det, och detta recept från 1800-talet visar att man redan på den tiden visste det. 
    Frys ner sylten, för hållbarheten upplever jag är inte såsom det står i originalreceptet. 
    Keyword Billig mat, Enkla recept

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Macarons eller makroner med bittermandel
    • Körsbärslikör - godaste receptet

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!