Rör smultron och socker ihop. Så enkelt är detta släktrecept från 1800-talet. Smultroninläggning passar utmärkt som tillbehör till efterrätter, som glass eller fromage.
Om detta recept
Det här receptet kommer från Sophie Montén, född Kuylenstierna, och hon var min morfars mormor. Du hittar flera av hennes recept här på sidan. Receptet är därmed riktigt gammalt, nämligen från 1870-talet. Smultroninläggning är det egentligen inte, jag tycker snarare att det blir sylt.
Originaltexten:
Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.
När jag provlagade receptet använde jag mig av min köksmaskin, istället för att röra den för hand. Resultatet blev en väldigt söt men god sylt, eller smultroninläggning som Sophie kallar det för, men hållbarheten är inte såsom det står i receptet.
Frysa in
Min rekommendation är att du fryser ner din smultroninläggning. Om du använder glasburkar, se då till att inte fylla burken hela vägen upp, för då riskerar den att spricka när inläggningen expanderar när den fryses.
Kan man koka smultron?
Det går att koka smultron, men då förlorar den mycket av sin smak.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Drömmar om ökensands-kakor
- Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
- Jordgubbar doppade i konjak och socker
- Sophies små spröda ostkakor
- Marängtårta med smörkräm och grädde
Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
Ingredienser
- smultron
- strösocker
Instruktioner
Originaltext:
- Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.
Steg-för-steg recept
- Blanda 425 gram smultron med lite mindre än 425 gr socker. Jag lyckades plocka 86 gram (jaja, min köksvåg är noggrann!) smultron och tog 80 gram socker. Sedan tog jag en liten glasburk som jag hade kokat för att få sterilt och hällde upp sylten. Det här blir snarare sylt än inläggning eftersom smultronen mosas när de blandas.
- Jag lät köksassistenten röra blandningen på lägsta hastigheten i en timme, såsom originalreceptet föreskriver, men jag tror att ca 15 minuter räcker, eller tills sockret har lösts upp.
- Ta en steril glasburk (koka den och gummiringen i minst 10 minuter) och fyll den med smultroninläggning. Använd inom några dagar eller frys ner.
Lämna ett svar!