Till 1 skålpund smultron tages ett nätt 1 skålpund socker. Röres en timma hälles sedan på butelj, som korkas och hartsas. Kan hålla ett par år.
Steg-för-steg recept
Blanda 425 gram smultron med lite mindre än 425 gr socker. Jag lyckades plocka 86 gram (jaja, min köksvåg är noggrann!) smultron och tog 80 gram socker. Sedan tog jag en liten glasburk som jag hade kokat för att få sterilt och hällde upp sylten. Det här blir snarare sylt än inläggning eftersom smultronen mosas när de blandas.
Jag lät köksassistenten röra blandningen på lägsta hastigheten i en timme, såsom originalreceptet föreskriver, men jag tror att ca 15 minuter räcker, eller tills sockret har lösts upp.
Ta en steril glasburk (koka den och gummiringen i minst 10 minuter) och fyll den med smultroninläggning. Använd inom några dagar eller frys ner.
Anteckning
När man kokar smultron förlorar de sin smak. Därför brukar man inte göra det, och detta recept från 1800-talet visar att man redan på den tiden visste det. Frys ner sylten, för hållbarheten upplever jag är inte såsom det står i originalreceptet.