Svalkande iste en varm vår- eller sommardag är en lättlagad lyx. Detta grundrecept består av kallt te och socker, som du sedan kan variera på många sätt.
Berusande historia
Isteets historia sträcker sig tillbaka till början på 1800-talet då det i USA serverades iskalla Tea punches, gjorda på grönt te och sprit. Och visst klingar ordet ”punch” oss svenskar bekant i öronen? Likören Punsch, som i sin nuvarande form endast dricks i Sverige, har sina rötter i södra Asien, och var en av tea punches ingredienser.
Recept från 1815
Ett av de mera kända recepten på Tea punches verkar ge garanti för en jobbig baksmälla. I sin bok Punch, skriver historikern David Wondrich om receptet Regent’s Punch, som är från 1815. Den innehöll grönt te och arrack, citronsaft, socker, champagne, brandy och rom. David Wondrich skriver att en av de tidigare konsumenterna beskrev att drycken gav en ”mad, delirious dizziness” (galen yrsel).
Tea punch med champagne
Ett annat recept för Tea punch publicerades 1839 i Mrs Lettice Brynon “The Kentucky Housewife:
“Tea Punch – Make a pint and a half of very strong tea in the usual manner; strain it, and pour it boiling (hot) on one pound and a quarter of loaf sugar. (That’s 2 ½ cups white sugar) Add half a pint of rich, sweet cream, and then stir in gradually a bottle of claret or champagne. You may heat it to the boiling point, and serve it so, or you may send it round entirely cold, in glass cups.”
Old Virginia
Ett av de första recepten för alkoholfri te publicerades först 1876: Marion Cabell skrev i “Housekeeping in Old Virginia”:
“Ice Tea – After scalding the teapot put into it one quart of boiling water and two teaspoonfuls green tea. If wanted for supper, do this at breakfast. At dinner time, strain, without stirring, through a tea strainer into a pitcher. Let it stand until tea time and pour into decanters, leaving the sediment in the bottom of the pitcher. Fill the goblets with ice, put two teaspoonfuls granulated sugar in each, and pour the tea over the ice and sugar. A squeeze of lemon will make this delicious and healthful, as it will correct the astringent tendency.”
Här användes fortfarande grönt te.
Iste såsom idag
Åtta år senare kommer första receptet på iste gjort på svart te: Mrs. D. A. (Mary) Lincoln, Boston Cooking Schools rektor, publicerade Mrs. Lincoln’s Boston Cook Book: What to Do and What Not to Do in Cooking.
“Ice Tea or Russian Tea – Make the tea by the first receipt, strain it from the grounds, and keep it cool. When ready to serve, put two cubes of block sugar in a glass, half fill with broken ice, add a slice of lemon, and fill the glass with cold tea.”
Världsutställningen 1904
Även om det mot slutet av 1800-talet fanns recept på iste, ökade isteets popularitet i USA inte förrän 1904. Richard Blechynde, som var kommissionär för indiskt svart te, deltog i Världsutställningen i St. Louis, där han en varm sommardag serverade gratis kallt te för alla förbipasserande.
Blechynden hade då kylt teet genom att leda det genom iskylda rör. Världsutställningen hade 20 miljoner besökare, varav många tog med sig det nya sättet att dricka te runtom i USA och världen.
Andra faktorer som hjälpte isteets popularitet att öka var alkoholförbudet i USA på 1920-talet och att kyl- och frys gjorde sitt intågande i hemmet.
Från grönt till svart te
Fram till Andra Världskriget drack amerikaner lika mycket grönt te som svart te. Eftersom kriget gjorde att handeln med Kina och Japan upphörde, fanns bara tillgång till Indiska svarta teer, genom Storbritannien. Av all te som idag konsumeras i USA är 85% svart.
Speciellt i de södra delarna i USA dricks det mycket iste. Ett gammalt recept som fortfarande är populärt i USA kommer från Mrs S.R. Dull där hon delar med sig av sitt recept till Atlanta Journals läsare i 1928:
“TEA – Freshly brewed tea, after three to five minutes’ infusion, is essential if a good quality is desired. The water, as for coffee, should be freshly boiled and poured over the tea for this short time . . . The tea leaves may be removed when the desired strength is obtained…
Tea, when it is to be iced, should be made much stronger, to allow for the ice used in chilling. A medium strength tea is usually liked. A good blend and grade of black tea are most popular for iced tea, while green and black are used for hot . . .
To sweeten tea for an iced drink-less sugar is required if put in while tea is hot, but often too much is made and sweetened, so in the end, there is more often a waste than saving…
Iced tea should be served with or without lemon, with a sprig of mint, a strawberry, a cherry, a slice of orange, or pineapple. This may be fresh or canned fruit. Milk is not used in iced tea.”
Receptet här på Smakminnen är såsom den serveras i bland annat Mellanöstern idag. Kallt, svart te där sockersirap serveras i en kanna vid sidan om. På så sätt kan alla söta sitt te efter tycke och smak. Det finns oändligt många recept på iste, med en massa olika smaksättningar. Här på Smakminnen finns Iste med hallon och citron, ett recept från Gustafva Björklund från mitten på 1800-talet. Riktigt gott och läskande!
Jag kan varmt rekommendera te från www.pekoe.se, som har ett stort utbud av ekologiskt te av bästa kvalitet. Deras Earl grey är helt fantastiskt.
Hur länge håller iste?
Iste håller åtminstone ett dygn i kylskåp. Det beror på om du har tillsatt juice eller frukt. Bäst är att dricka ditt iste samma dag.
När passar det att dricka iste?
Iste passar både som svalkande dryck en varm sommardag och som dryck till en måltid. När vi bodde i Oman i Mellanöstern så var det många som beställde iste till sin middag.
Om du gillar detta recept...
...så kanske du också gillar
- Enkel Butter Chicken
- Ice cream float
- Somrig potatissallad från Amsterdam
- Mandelfromage - enkelt och elegant
- Mormors sega maränger
Iste - recept på svalkande iste
Utrustning
- Tekanna
- Tesil
- Tillbringare
Ingredienser
- grönt eller svart te. Earl Grey är gott!
- iskuber
- socker
Instruktioner
Iste:
- Eftersom teet ska serveras kallt får man räkna med att göra den minst 3 timmar i förväg. Du kan med fördel brygga teet kvällen innan. Koka vatten. Lägg ca 4 teskedar löste i en tesil eller tepåse i en tekanna. Häll på vattnet och ställ åt sidan för att svalna. Teet får gärna bli starkt.
Sockerlösning
- Blanda två dl vatten och 2 dl socker i en kastrull och låt det koka upp. Stäng av värmen när sockret har löst sig och ställ kastrullen åt sidan så att sirapen kan svalna. Även detta tar ett antal timmar.
Servering:
- Fyll en kanna (eller glasen) med isbitar. Du kan varva isen med citronbitar och färsk mynta. Häll på det kalla teet. Dekorera glasen med en citronklyfta på kanten. Servera sockerlösningen i en liten kanna vid sidan om så att alla kan söta sitt te efter tycke och smak.
Anteckning
- Tillsätt en skvätt saft, till exempel hallonsaft.
- Du kan tillsätta juice till din iste.
- Variera olika tesorter.
Lämna ett svar!