Nästan löjligt enkelt är detta recept från 1800-talet. Detta recept på iste med hallon och citron är din bästa kompis en varm sommardag!

Genialt och enkelt
Endast tre ingredienser och du kan trolla fram denna härliga sommardryck. Citronen ger en uppfriskande citrussmak och hallonsaften möter med sin söta smak upp syrligheten. Svart te ger denna iste en extra smakdimension som dessutom piggar upp. Du blandar ihop detta ungefär lika fort som du läser receptet. Så enkelt är det!
Summerbreeze
Man skulle kunna tro att detta recept kommer från någon av de amerikanska kaffehusen som har tagit världen med storm. Ett namn som Summerbreeze: raspberry-lemon iced tea tycker jag skulle vara passande.
Men icke. Detta är ett 1800-tals recept från Gustafva Björklund. Hennes kokböcker publicerades i många upplagor, och i Husmoderns bok från 1907, är den andra halvan av boken Gustafva Björklunds kokbok. Eftersom hon gick bort 1862, borde receptet vara från mitten på 1800-talet.
Nyfiken på isteets berusande historia? Då har du kommit rätt. Där hittar du också ett grundrecept på iste.
Hur länge håller iste i kylen?
Ett par dagar. Detta med tanke på att det finns citronsaft i isteet. Bäst är att du smakar för att se om det fortfarande är gott.
Om du gillar detta recept...
...då kanske du också gillar
- Iste - ett grundrecept
- Cranks bröd - nyttigt och gott
- Kolatårta från Hovdala slott
- Ice cream float
- Moussaka på svenska

Iste med hallon och citron
Ingredienser
- kallt, starkt te
- kallt vatten
- saften av citron
- hallonsaft
Instruktioner
Originaltext:
- Kallt, starkt te blandas med kallt vatten, tills det får en klar fin färg. Saften af en citron samt hallonsaft efter smak tillsättes. Serveras iskyldt.
Kommentarer och tips från Smakminnen:
- I receptet står inga volymer angivna. Jag fyllde glaset till hälften med kallt te, tillsatt vatten tills den nådde tre fjärdedelar av glaset. Saften av en halv citron och till sist hällde jag i en rejäl skvätt outspätt hallonsaft. Här kan du själv ändra på förhållandena. Vill du ha en mera syrlig saft, tillsätt mera citron, och för mer sötma kan du öka mängden hallonsaft.
Anteckning
- byt ut citron mot lime
- ta en annan sorts saft, till exempel jordgubbssaft eller körsbärssaft.
- tillsätt en myntakvist

Lämna ett svar!