• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Efterrätter

    Jordgubbar med ovispad grädde

    3 juni 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Solmogna, söta jordgubbar är svårslaget en härlig sommardag. Vissa varor smakar bäst att äta de på enklaste vis, som här: jordgubbar med ovispad grädde.

    Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Bagaren och Kocken.

    Sommarmat

    Men visst är maten på midsommarafton perfekt upplagd i smakväg? Först kommer salta sillen, med alla tillbehör, och sen kommer solmogna, söta jordgubbar med ovispad grädde. Eller med mjölk om du föredrar det. Men, den här efterrätten, eller mellanmålet, kan ätas hela sommaren lång. Måste ätas hela sommaren lång till och med, för det här är bara för gott för att äta sällan.

    Annons för Cervera: Kockums kastrull med lock 2,3 liter, Kräm.

    Närodlad är godast

    Närodlade jordgubbar är en säsongsvara, även om vi luras att köpa vackra jordgubbar året runt. Jordgubbar som har odlats i fjärran länder och som har flugits till våra kallare breddgrader. Vackert, men smaklöst.

    Rensade bär

    Även om jag skriver ner detta som ett recept, så är det mer en påminnelse om att inte alltid gömma bären i ett recept. Det är så gott att äta jordgubbar precis som de är.

    Förresten, lägg gärna märke till att vissa av jordgubbarna på bilden har rensats från övermogna och mjuka bitar. Här har jag ett barndomsminne från Arild. Mamma, som i det gamla köket där stod och rensade bär. Skar bort fula bitar. Och jag litade inte ett dugg på min mammas jordgubbsrensning! Nu är det mina barn som kritisk tittar på när jag rensar jordgubbar.

    Jordgubbsfilosofi

    Livet är väl som en tallrik med jordgubbar. Vissa bitar är rensade och andra är helt perfekta och allt ligger i en härlig blandning. Så är mina minnen. Sockrade och med grädde.

    Men, efter det ovannämnda obligatoriska frossandet i färska jordgubbar, så ska man såklart passa på att tillaga skafferivaror av allehanda slag! En av mina personliga favoriter är Rårörd jordgubbssaft, Tant Karin. Bästa saften som finns! Vi pratar konditorinivå och inte kunna sluta dricka, om du förstår vad jag menar.

    En flaska jordgubssaft, ett glas med saft och blommor på ett bord under ett äppelträd.

    Fler jordgubbsrecept

    • Marängtårta med smörkräm, vispgrädde och jordgubbar
    • Jordgubbar a la Jolo
    • Eton Mess

    Jordgubbar med ovispad grädde

    Sommaren i en tallrik. Detta är knappast ett recept. Mer en påminnelse om att på sommaren äta jordgubbar på detta enkla vis. Som förr.
    No ratings yet
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 15 minuter minuter
    Total tid 15 minuter minuter
    Måltid Efterrätt
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • kniv
    • skärbräda

    Ingredienser
      

    • jordgubbar ca 5-9 st per person
    • grädde eller mjölk ca ½ dl per person
    • socker efter smak

    Instruktioner
     

    • Rensa jordgubbarna. Servera i en stor skål.
      Ställ en kanna med ovispad grädde, kaffegrädde (blanda vispgrädde och mjölk) eller mjölk på bordet. Servera socker till.

    Anteckning

    Tips!
    När du ska välja jordgubbar, välj närodlade. Inte importerade, för de smakar inte lika mycket som närodlade. 
    Känn på asken med jordgubbarna. Doftar det inget kommer det inte heller att smaka så mycket. Välj jordgubbar som doftar härligt av jordgubbar. 
    Vrid och vänd på asken för att upptäcka om mögliga jordgubbar ligger i botten. Ibland är det svårt att upptäcka. 
    Keyword Enkla recept, Sommarmat

    More Efterrätter

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Glass på 3 ingredienser
    • Mormors sega maränger

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!