Solmogna, söta jordgubbar är svårslaget en härlig sommardag. Vissa varor smakar bäst att äta de på enklaste vis, som här: jordgubbar med ovispad grädde.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Cervera och Bagaren och Kocken.
Sommarmat
Men visst är maten på midsommarafton perfekt upplagd i smakväg? Först kommer salta sillen, med alla tillbehör, och sen kommer solmogna, söta jordgubbar med ovispad grädde. Eller med mjölk om du föredrar det. Men, den här efterrätten, eller mellanmålet, kan ätas hela sommaren lång. Måste ätas hela sommaren lång till och med, för det här är bara för gott för att äta sällan.
Närodlad är godast
Närodlade jordgubbar är en säsongsvara, även om vi luras att köpa vackra jordgubbar året runt. Jordgubbar som har odlats i fjärran länder och som har flugits till våra kallare breddgrader. Vackert, men smaklöst.
Rensade bär
Även om jag skriver ner detta som ett recept, så är det mer en påminnelse om att inte alltid gömma bären i ett recept. Det är så gott att äta jordgubbar precis som de är.
Förresten, lägg gärna märke till att vissa av jordgubbarna på bilden har rensats från övermogna och mjuka bitar. Här har jag ett barndomsminne från Arild. Mamma, som i det gamla köket där stod och rensade bär. Skar bort fula bitar. Och jag litade inte ett dugg på min mammas jordgubbsrensning! Nu är det mina barn som kritisk tittar på när jag rensar jordgubbar.
Jordgubbsfilosofi
Livet är väl som en tallrik med jordgubbar. Vissa bitar är rensade och andra är helt perfekta och allt ligger i en härlig blandning. Så är mina minnen. Sockrade och med grädde.
Men, efter det ovannämnda obligatoriska frossandet i färska jordgubbar, så ska man såklart passa på att tillaga skafferivaror av allehanda slag! En av mina personliga favoriter är Rårörd jordgubbssaft, Tant Karin. Bästa saften som finns! Vi pratar konditorinivå och inte kunna sluta dricka, om du förstår vad jag menar.
Fler jordgubbsrecept
Jordgubbar med ovispad grädde
Ingredienser
- jordgubbar ca 5-9 st per person
- grädde eller mjölk ca ½ dl per person
- socker efter smak
Instruktioner
- Rensa jordgubbarna. Servera i en stor skål. Ställ en kanna med ovispad grädde, kaffegrädde (blanda vispgrädde och mjölk) eller mjölk på bordet. Servera socker till.
Lämna ett svar!