• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Glass på 3 ingredienser

    13 juni 2023 by Marloes 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Detta recept på glass blev för några år sedan väldigt populär. Du vispar ihop den på fem minuter utan glassmaskin.

    Närbild på glass på 3 ingredienser med riven choklad som topping.

    Ett grundrecept

    Krämig och svalkande glass som du bokstavligen vispar ihop på 5 minuter. Glass på 3 ingredienser går lätt att smaksätta på olika sätt, med till exempel choklad, färska bär eller frystorkad kaffe. Visste du förresten att en av ingredienserna är en 1800-tals uppfinning?

    Receptets historia

    Jag har letat mig fördärvad efter hur gammalt receptet är. I en amerikansk Facebookgrupp skrev någon att hon tyckte att det var ett typiskt recept från 1950-talet. Ingrediensen som är helt avgörande för den söta och krämiga smaken i denna glass är sötad kondenserad mjölk. Här har vi en uppfinning från 1800-talet som ingrediens.

    Sweetened condensed milk

    Vem uppfann hjulet? Eller i detta fall, sötad kondenserad mjölk? Här finns flera svar och den mest kända historien är om Amerikanen Gail Borden, Jr. som 1852 gjorde en långresa på båt. Med på fartyget fanns kor, som fanns ombord för att förse passagerarna med mjölk. På den här resan hade korna blivit så pass sjösjuka att de inte kunde mjölkas, och till följd av detta dog ett litet barn.

    Gail Borden blev så tagen av detta att han bestämde sig för att se om det var möjligt att göra det möjligt att bevara mjölk en längre tid. Resultatet blev kondenserad mjölk. Mjölk kokas under många timmar så att 60% av vätskan dunstar bort. Genom att tillsätta socker garanterar man hållbarheten.

    Porträtt av Gail Borden som var en  uppfinnarna av kondenserad mjölk.
    Gail Borden, som uppfann en metod att kondensera mjölk.

    Redan 1792 hade ryssen Ivan Jerich idéer om kondenserad mjölk, och hans landsman, läkaren Osip Krichevskij lyckades 1802 förverkliga idéerna. I Frankrike hade Nicolas Appert uppfunnit samma sak 1820. I USA hade John Megenberg 1885 utvecklat en metod att förpacka kondenserad mjölk i plåtburkar. Med andra ord är det många som har uppfunnit hjulet, vilket i detta fall var kondenserad mjölk.

    Tips på hur du kan smaksätta glass på 3 ingredienser

    • Choklad. Tillsätt några matskedar kakao i smeten.
    • Pepparkakskryddor. För vinterhalvåret är det gott med en blandning av kanel, ingefära, kardemumma och kryddnejlika. Du kan till exempel ta 1 msk kanel, och 1 tsk för de övriga kryddorna.
    • Jordgubbar. Om du vill ha en somrig glass kan du vispa ner mosade bär, eller en halv deciliter sylt.
    • Nutella. Glass på 3 ingredienser är redan väldigt söt på grund av den kondenserade mjölken, men här kan du välja att öka mängden grädde, eller minska mängden kondenserad mjölk. Tillsätt några matskedar av Nutella i smeten, och blanda gärna med en gaffel så att den inte blandas alltför väl. Då marmoreras smeten istället. Vill du göra smeten ännu nötigare kan du blanda ner hackade hasselnötter.

    Tips på goda tillbehör till glass på 3 ingredienser

    • Maränger. Servera glassen med vispad grädde, Mormors maränger (som är småsega och farligt goda!) och färska bär, till exempel jordgubbar.
    • Ringla hemgjord saft över glassen. Outspädd! Rårörd jordgubbssaft, Flädersaft eller Rabarbersaft passar fint.
    • Kanderade nötter. Hacka nötter (t.ex. hasselnötter, mandel, valnötter) och värm med några matskedar socker i en torr stekpanna på medelvärme. Rör runt tills sockret har smält och täcker nötterna. Häll över på bakplåtspapper och låt svalna. Hacka allt och strö över glassen.
    • Smörstekt sockerkaka! Sockret karamelliserar när den steks och resultatet är en mjuk kaka med knaprig-seg stekyta. Behöver jag säga mer?

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Enkel butter chicken
    • Ellas kaka - äppelkakan från Jerum
    • Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott
    • Toast Skagen - Fritz specialare
    • Klassiska engelska scones

    Glass på 3 ingredienser

    Glass som du vispar ihop på fem minuter. Utan glassmaskin! Du kan enkelt smaksätta glassen med till exempel frukt, choklad eller nötter.
    3.63 from 8 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Tillagningstid 10 minuter minuter
    Tid i frysen 6 timmar t
    Total tid 6 timmar t 10 minuter minuter
    Måltid Efterrätt
    Kök Amerikanskt
    Portioner 1.5 liter
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 5 dl vispgrädde
    • 1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gram)
    • 2 äggulor

    Instruktioner
     

    • Vispa grädden.
      5 dl vispgrädde
    • Tillsätt äggulorna och den kondenserade mjölken. Jag brukar använda en slick, men har sett att andra använder elvisp.
      2 äggulor, 1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gram)
    • Häll i en sockerkaksform eller annan behållare som rymmer minst 1,5 liter. Om behållaren saknar lock, lägg plastfolie direkt på smeten, så bildas inga iskristaller.
    • Frys i minst 6 timmar.
    • Ta ut glassen 5 till 10 minuter innan den serveras. Då blir den lättare att skopa.

    Anteckning

    Några tips!
    Äggulor kan uteslutas, men de gör att glassen blir krämigare och att det inte bildas iskristaller. 
    Se detta som ett grundrecept. Det finns oändligt många sätt att smaksätta glassen på. Några exempel: 
    • Några matskedar kakao, då får du chokladglass. 
    • Nutella. Men då blir glassen i det sötaste laget! Marmorera med nutella. Minska mängden kondenserad mjölk eller öka mängden grädde (och en extra äggula) för att balansera sötman. 
    • Färsk frukt! Gör en puré av till exempel blåbär och vänd ner i glassen. Du kan göra samma sak med andra bär som jordgubbar eller hallon. 
    • Pepparkakskryddor: 1 msk kanel och 1 tsk ingefära, kardemumma och kryddnejlika vardera. Tillsätt och mixa. 
    Tillbehör: 
    • Maränger. Hemgjord är godast. 
    • Vispad grädde och färsk frukt. 
    • Hackad choklad. 
    • Kanderade nötter. 
    Keyword Enkla recept
    Pinterestbild. Närbild på hemgjord glass på tre ingredienser. Riven choklad på.

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Monica

      augusti 12, 2024 at 12:03 f m

      För att inte glassen skall kännas för söt tillsätter jag 1/2-1 pressad citron. Mycket gott.

      Svara
      • Marloes

        augusti 12, 2024 at 9:10 f m

        Hej! Tack för tipset! Den här glassen kan lätt kännas väldigt söt, vilket kan vara gott, men om man vill ha det fräschare är ditt tips ju suveränt! Här kan jag tänka mig att också citronzest kan tillsättas. Det är det som är så bra med det här receptet, att man kan smaksätta på så oändligt många sätt!

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!