Sätt ugnen på 175℃. Originalreceptet skriver 160℃, men jag tycker att 175℃ fungerar bättre.
Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.
400 gr kallt smör, 400 gr socker, 1 ägg
Tillsätt det siktade vetemjölet (och vaniljsockret) och knåda till en smidig deg.
500 gr vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker
Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.
Pensla den uttryckta degen med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta. Pensla inte för mycket ägg, för då blir det en otrevlig hinna på den färdiggräddade kakan.
Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid!)
Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden.