Go Back

Boterkoek - holländsk smörkaka

En mäktig liten kaka med en fantastisk historia. Lättbakad och numera en favorit i många svenska hem.
5 from 1 vote
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 5 minuter
Måltid Kakor
Kök Nederländerna
Portioner 0

Utrustning

  • skål
  • springform eller pajform

Ingredienser
  

  • 400 gr kallt smör
  • 400 gr socker
  • 500 gr vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker valfritt
  • 1 ägg för pensling

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175℃. Originalreceptet skriver 160℃, men jag tycker att 175℃ fungerar bättre.
  • Blanda smör, socker och 1 ägg till en massa.
    400 gr kallt smör, 400 gr socker, 1 ägg
  • Tillsätt det siktade vetemjölet (och vaniljsockret) och knåda till en smidig deg.
    500 gr vetemjöl, 1 tsk vaniljsocker
  • Smöra en springform (behöver ej bröas) på 28 cm i diameter och tryck ner degen till ett jämt lager.
  • Pensla den uttryckta degen med ett lättuppvispad ägg och forma med en gaffel ett mönster på kakans yta. Pensla inte för mycket ägg, för då blir det en otrevlig hinna på den färdiggräddade kakan.
  • Grädda kakan i ca 45 minuter tills den är gyllene. (Håll ett öga på kakan, ibland tar det lite kortare tid!)
  • Låt kakan svalna helt innan den skärs upp i rutor såsom på bilden.

Anteckning

Istället för en springform går det också bra att använda en pajform. 
Om du vill variera smaken kan du tillsätta rivet citronskal till degen. 
Viktigt! När kakan är färdig är konsistensen kompakt, och det ska vara så. Jag brukar se det lite som en blandning mellan sockerkaka och kakdeg. Farligt gott! 
Keyword Enkla recept