Om du har färska rödbetor, ta bort blasten, tvätta dem och koka i lättsaltat vatten. Koktiden kan variera starkt mellan rödbetor som skördas på sommaren (20-30 minuter) och under vinterhalvåret (90 minuter). Häll av kokvattnet och när de har svalnat kan du med ett kökspapper "klämma av" skalet. Du kan också köpa förkokta rödbetor. Tärna rödbetorna och äpplet.
500 gr kokta rödbetor, 1 äpple
Dela upp den rökta makrillen i mindre bitar. Ta bort eventuella fiskben. Hacka dillen grovt.
150 gr rökt makrill, 1 näve dill
Lägg ihop alla ingredienser, även syltlöken, i en skål eller ett fat. Eftersom rödbetorna färger av sig kan du blanda försiktigt.
syltlök
Dressing
Blanda ihop alla ingrediener till en dressing. Häll över salladen.
3 msk majonnäs, 3 msk gräddfil, 2 msk lag från syltlöken, salt och peppar, gräslök
Anteckning
Denna matiga sallad kan serveras som förrätt eller lätt lunch. Den går lätt att variera genom att tillsätta 2 kokta ägg i klyftor, en liten hackad röd lök eller en näve kokta bönor. Du kan också öka mängden makrill eller äpple. Om du vill ha en matigare sallad kan du servera kokt delikatesspotatis till.