Go Back
+ servings

Holländsk chokladtårta

Denna tårta vill man göra om och om igen. En saftig chokladdröm som påminner om tryffel. Här är det äkta choklad, smör och grädde som gör det till en vinnartårta.
5 from 3 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter
Måltid Mjuka kakor, Tårta
Kök Nederländerna, Sverige
Portioner 10

Utrustning

  • elvisp
  • skål
  • springform

Ingredienser
  

Tårtbotten

  • 200 gr ljus choklad
  • 200 gr smör
  • 3 ägg
  • 2,5 dl socker
  • 3 dl mjöl

Chokladglasyr

  • 25 gr smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 gr mörk choklad

Extra, valfritt

  • aprikossylt
  • lätt vispad grädde

Instruktioner
 

Botten:

  • Sätt ugnen på 175 ℃.
  • Låt choklad och smör smälta över vattenbad.
    Vattenbad: fyll en kastrull med lite vatten, och ställ en djup tallrik eller skål (ej plast!) över den. Lägg choklad och smör i tallriken/skålen. Låt vattnet koka upp och sänk värmen. Rör om då och då.
    200 gr ljus choklad, 200 gr smör
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det tar ca fem minuter att få det riktigt vitt och luftigt.
    3 ägg, 2,5 dl socker
  • Tillsätt mjölet. Sikta för att undvika att det kommer mjöl-klumpar i smeten. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda ner det försiktigt så att smeten ska få behålla sin luftighet.
    3 dl mjöl
  • Tillsätt den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet.
  • Häll i smord form (jag tog en 24 cm Ø springform) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Skall vara "kladdig" inuti. Om den är alldeles för kladdig kan den stå fem till tio minuter längre i ugnen.

Chokladglasyr:

  • Hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Rör runt och passa den, för blir den överhettad skär sig glasyren.
  • Vi ("Vi", så skrev min mormor Ingrid Nordén) brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till. Se tips nedan!

Anteckning

Tips!
Kladdig botten
Eftersom kakan är kladdig kan den vara svår att flytta från springformen till tårtfatet. Men visst går det! Använd en stekspade och flytta försiktigt. 
Ett alternativ är att klämma bakplåtspapper i botten på springformen. Om kakan är svårflyttad kan en lösning vara att klippa pappret runt kakan. 
Chokladglasyr
När du häller glasyren på tårtan, då kan du börja med att ta glasyren skedvis på tårtkanten, så att det rinner nerför tårtans kanter. Resten kan du hälla ovanpå tårtan och fördela. 
Dekoration
Denna tårta är svårdekorerad. Och den har en fantastisk glans tack vare glasyren. Lite ätbar guldpulver ger extra skimmer åt tårtan. Jag brukar använda en tesil för att strö ut pulvret. 
Keyword Fika