Go Back
+ servings

Recept naanbröd - mjukt och härligt segt

Dessa naanbröd är gjorda på en vanlig jäsdeg. De gräddas i en stekpanna och är helt gudomligt goda att ha till en kryddig indisk gryta, till exempel Butter chicken.
4.45 from 18 votes
Måltid Bröd
Kök Indiskt
Portioner 10 bröd

Ingredienser
  

  • 2 dl vatten, fingervarmt eller 36℃
  • 1 tsk honung
  • 25 gr jäst
  • 7 till 8 dl vetemjöl
  • 1 dl yoghurt olika sorter fungerar, t.ex. vanlig eller matlagningsyoghurt.
  • 2 msk smält smör
  • ½ tsk salt
  • 4 msk smält smör

Instruktioner
 

  • Smula ner jästen i en bunke och blanda ner lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och blanda ner honungen.
    2 dl vatten, fingervarmt eller 36℃, 25 gr jäst, 1 tsk honung
  • Blanda ner resten av ingredienserna, förutom det smälta smöret som står sist i ingredienslistan.
    7 till 8 dl vetemjöl, 1 dl yoghurt, 2 msk smält smör, ½ tsk salt
  • Knåda degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Du kan dra i en liten bit av degen för att se hur elastisk den är. Om den är lite "stum" kan du knåda degen i några minuter till.
  • Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
  • Häll ut degen på ett mjölbestrött underlag eller bakbord och dela upp den i 10 delar.
  • Värm en stekpanna på spisen på medelvärme. Använd inte någon stekfett i pannan. Platta till degen till avlånga bröd som är ungefär en centimeter tjocka. Jag brukar använda en kavel.
  • Lägg ett bröd i stekpannan och vänd brödet när ytan börjar bubbla. Håll ett öga på bröden, för mjölet som ramlar av bröden i stekpannan blir snabbt vidbränd.
  • Råkar du ha en gasspis, eller om du gör detta när du har grillen på gång, så kan man hålla bröden en kort stund över gaslågan eller grillen. Genom att svärta brödet ytan en aning får brödet en extra dimension. Bröden på bilden har inte svärtats på det viset.
  • Pensla lite smält smör på bröden och servera direkt. Du kan smaksätta det smälta smöret med till exempel en pressad vitlöksklyfta.
    4 msk smält smör

Anteckning

Detta recept på naanbröd är godast att servera direkt.
Om du har kvar några naanbröd går det bra att frysa ner. Se till att förvara bröden i en lufttät fryspåse. 
Tina i rumstemperatur och värm upp i mikron i 10-30 sekunder eller 3-5 minuter i ugnen (180 grader C).  
Supertips: Butter Chicken! Mitt recept går enkelt och snabbt att göra och smakar riktigt, riktigt gott. Krämigt och med en massa kryddor. Du kan själv bestämma hur mild eller kryddstark du vill att din Butter chicken blir.
Närbild på butter chicken i solsken.
Keyword comfort food