Go Back
+ servings

Marängtårta med smörkräm och grädde

En härlig marängtårta med knaprigt-sega bottnar med grädde, smörkram och en massa bär. Detta släktrecept har varit älskad i många generationer. Passar perfekt med sommarens bär eller med ananas.
3.84 from 6 votes
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Tid i ugnen 1 timme
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Baka
Kök Sverige
Portioner 10

Utrustning

  • elvisp
  • skål

Ingredienser
  

Marängbottnar

  • 1 del äggvitor ca 7 äggvitor
  • 3,5 delar socker 3 delar socker räcker också

Smörkräm

  • 4 äggulor
  • 200 gr smör rumsvarmt
  • 200 gr florsocker

Övrigt

  • 5 dl vispgrädde
  • ½ liter bär, t.ex. jordgubbar eller hallon

Instruktioner
 

Originaltext

  • Orginaltexten: Allt vispas i assistenten till hårt skum. 2 el 3 bottnar på smörat och mjölat papper. 150˚C. (Red.anm. Jag har ugnen på 125˚C)

Steg-för-steg ny text

  • Klä (tre) bakplåtar med bakplåtspapper. Använd en tallrik eller springform för att med en blyertspenna rita en cirkel på varje papper.
  • Ta två likadana glas. Mät upp äggvitorna i ett av glasen, och sockret i det andra.
    1 del äggvitor, 3,5 delar socker
  • Vispa äggvitorna till hårt skum (tips finns i inlägget). Tillsätt, under vispning, sockret, lite i taget.
  • Du kan klicka och bre ut smeten. Vill du spritsa bottnarna, spritsa utifrån och in. (Jag gjorde tvärtom och kan intyga att det inte fungerar!)
  • Ställ plåtarna i ugnen som är på 125˚C. Om du använder en varmluftsugn ska den vara på ca 100℃.
    Om du gräddar bottnarna samtidigt i en vanlig ugn (ej varmluft), ändra plåtarnas plats i ugnen några gånger under gräddningstiden. Det tar lite längre tid att grädda.
    I varmluftsugn kan du ha flera plåtar samtidigt. Det tar ca 1 timme att grädda. Kontrollera om bottnarna är torra. Annars kan du ha bottnarna lite längre i ugnen.

Smörkräm

  • Vispa ingredienserna till smörkrämen. Det är min mormor som tyckte att mängden som i det här receptet passar. Ina Grave hade hälften av volymen i det här receptet. Vispa den i cirka fem minuter på högsta hastigheten, då får du en luftig och len smörkräm.

Montering

  • Bre en klick smörkräm på tårtfatet, då håller marängbottnarna sig på sin plats.
  • Placera en marängbotten på tårtfatet. Bre på smörkräm. Placera nästa marängbotten ovanpå.
  • Vispa grädden.
    Jag har tidigare gjort så att jag har tagit cirka en tredjedel av grädden och blandad med hallonpuré (koka frysta hallon, passera genom en finmaskig sil och tillsätt socker. Låt svalna.) krossade jordgubbar eller jordgubbssylt.
    Bre grädden eller gräddblandningen på tårtan.
  • Placera sista botten på tårtan. Bre resterande grädden på tårtan, eller spritsa rosor så att hela överdelen täcks. Jag tycker att det är trevligt att kunna se marängtårtans olika bottnar.
  • Placera jordgubbar, hallon eller ananas på tårtan. Nu är tårtan färdig för servering!

Anteckning

Marängtårta är en tårta som smakar bäst när den äts direkt efter att den har monterats. Detta eftersom marängen "smälter" när den kommer i kontakt med grädden. 
Hållbarheten är cirka en dag i kylskåp. Förmodligen går den att äta under flera dagar, men min erfarenhet är att marängen "smälter" och grädden smakar mindre god. 
Bottnarna kan du göra flera dagar i förväg, men.... om du vill ha knaprig yta och segt på insidan ska de helst göras samma dag. Annars torkar de så att segheten försvinner. Förvara marängbottnarna lufttät. 
Keyword Fika