Go Back
+ servings

Grönkålsstomp - boerenkool från Holland

En väldigt enkel rätt som har mycket näring, är billig och går att variera på många sätt.
5 from 1 vote
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 50 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök Nederländerna
Portioner 4 pers

Utrustning

Ingredienser
  

Grönkålsstomp

  • 1 kg mjölig potatis
  • 200 gr grönkål - dubbla mängden för en grönare stomp
  • mjölk (valfritt)
  • 1 klick smör (valfritt)

Skysås

  • 5 dl vatten
  • 1 buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong)
  • 1 msk smör
  • 1 rågad msk mjöl
  • Colorit (valfritt)

Instruktioner
 

Grönkålsstomp

  • Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.
  • Skala potatisen och koka tillsammans med den hackade grönkålen i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.
  • När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod. Tillsätt en klick smör och blanda. 

Skysås

  • Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.
  • I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.
  • Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.
  • Servera grönkålsstomp med stekt korv och skysås. Du kan såklart också välja en annan köttbit eller ett vegetariskt alternativ.

Anteckning

Istället för korv kan du välja bringa som köttbit. I Nederländerna kallas det för "klapstuk" eller "oudemannetjesvlees" - gammalgubbkött. Med detta menas att det är lättuggad kött eftersom den har kokat länge och blivit alldeles mör. 
Om du har rester kvar så kan du värma upp det genom att steka i smör. Det blir faktiskt farligt gott! 
 

Nutrition

Serving: 1g
Keyword Billig mat, Vintermat