200grgrönkål - dubbla mängden för en grönare stomp
mjölk (valfritt)
1klicksmör (valfritt)
Skysås
5dlvatten
1buljongtärning (kött- eller grönsaksbuljong)
1msk smör
1rågad mskmjöl
Colorit (valfritt)
Instruktioner
Grönkålsstomp
Skär bort stjälkarna på grönkålsbladen. Hacka/skär grönkålen fint.
Skala potatisen och koka tillsammans med den hackade grönkålen i vatten i en stor kastrull. Tillsätt lite salt.
När potatisen är kokta, häll av vattnet. Du kan välja att använda kokvattnet när du gör en stomp. Eller så använder du varm mjölk.Gör en mos genom att köra med en mixer eller använd en stomp/potatismod. Tillsätt en klick smör och blanda.
Skysås
Koka upp en halv liter vatten och tillsätt en buljongtärning.
I en annan kastrull: smält smör och tillsätt mjölet. Rör ihop och rör runt under några minuter. Tillsätt buljongen, lite i taget, och vispa under tiden.
Smaka av. Blir det för salt, tillsätt lite vatten. För att få den rätta färgen, tillsätt några droppar Colorit.
Servera grönkålsstomp med stekt korv och skysås. Du kan såklart också välja en annan köttbit eller ett vegetariskt alternativ.
Anteckning
Istället för korv kan du välja bringa som köttbit. I Nederländerna kallas det för "klapstuk" eller "oudemannetjesvlees" - gammalgubbkött. Med detta menas att det är lättuggad kött eftersom den har kokat länge och blivit alldeles mör. Om du har rester kvar så kan du värma upp det genom att steka i smör. Det blir faktiskt farligt gott!