0 0
Eton mess – en rörig marängsviss på brittisk vis

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

Till 5 personer:
1 liter jordgubbar
2,5 dl vispgrädde
Maränger - 1 bakplåt
3 äggvitor
socker (3 gånger volymen av äggvitorna. Kolla glaset med äggvitorna och använd det som utgångspunkt)
några droppar ättika

Eton mess – en rörig marängsviss på brittisk vis

  Cuisine:
   • Medium

   Ingredienser

   Om detta recept

   Share

   En himmelsk röra är det här klassiska engelska receptet på Eton mess som har funnits sedan 1800-talet. Ett sätt att beskriva denna oerhört goda och somriga dessert är att den är en rörig marängsviss som består av endast tre ingredienser.

   Vill du komma direkt till receptbeskrivningen, scrolla direkt ner, så hittar du den. Detta inlägg innehåller affiliate-annonser.

   Historien

   Vispad grädde, maränger och jordgubbar är de tre ingredienser som utgör denna anrika dessert. Den nämndes först i tryck 1893 och historien är att en dessert bestående av just ovannämnda ingredienser skulle serveras på anrika Eton College när de hade sin årliga cricket-tävling mot eleverna från Harrow School. Den tappades i marken men togs upp igen för att serveras som en ”mess”, en röra.

   En annan historia är att en stor labrador satte sig i desserten och krossade allt, men det verkar mindre sannolikt att en dessert med hundhår i skulle ha serverats.

   Eton mess recept
   Eton mess innan det är en röra. Du kan välja att servera allt snyggt så att alla själva kan skapa sin röra.

    

   Eton mess recept
   En härlig, himla röra! Eton mess efter att allt mosas. Farligt gott!

   Vi hade denna dessert en varm sommarkväll nere i mina föräldrars torp i Skåne. Både vuxna och barn älskade denna härliga dessert som verkligen smakar sommar. Jag trodde att jag skulle sakna en skopa glass till härligheten, men det gjorde jag faktiskt inte.

   Tips

   • Eton mess kan serveras med annan frukt än jordgubbar, till exempel hallon eller bananer.
   • Ringla över lite rårörd jordgubbssaft.
   • Godast blir det med att göra dina egna maränger som gärna får vara lite småsega på insidan och knapriga och spröda på utsidan. Jag använder mig av min mormors recept som finns nedan i receptbeskrivningen.
   • Du kan förbereda en del i förväg, men sätt ihop Eton mess strax innan du serverar den.
   • Hemma använder jag mig av en Bosch elvisp, som är tyst (så tyst som en elvisp kan vara) och har olika hastigheter. Vidare kan jag varmt rekommendera Margretheskålar. De är stadiga, snygga och hållbara.

     

    Recept på Eton Mess
    Lauritz ser fram emot att äta Eton Mess.

    Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

    Klassisk rabarbersaft recept
    Klassisk rabarbersaft. Hemligheten bakom den förbaskade vackra färgen hittar du i receptet!
    Recept på Nasi Goreng
    Här ett recept på Nasi Goreng från kolonialtiden. En lång ingredienslista, men inte svårt att laga. Dofterna är helt magiska!

    Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

    Barnens receptkedja är ett projekt skapad av Smakminnen. Här får elever som går hemkunskapsundervisning baka kakor efter egna gamla recept och lära sig om mathistoria. Alla skolor är välkomna att delta! Gratis läromedel och all information hittar du här på sidan under menyn Barnens receptkedja.

   Steg

   1
   Färdig

   Sätt ugnen på 125 grader. Vispa vitorna med lite av sockret tills det är fluffigt. Tillsätt resten av sockret i små mängder och fortsätt vispa i totalt ca 5-10 minuter.

   2
   Färdig

   Spritsa eller skeda/klicka ut marängsmeten i önskad storlek på en med bakplåtspapper klädd bakplåt. Grädda marängerna i ca 1 timme i ugnen. Känn på undersidan av marängerna om de är torra. Om du vill ha de genomtorra, så kan du ha de längre i ugnen.

   3
   Färdig

   Vispa grädden. Jag gillar att ha en aning söt smak på grädden och tillsätter en tesked socker innan jag börjar vispa.

   4
   Färdig

   Skölj och rensa jordgubbarna. Här kan du välja att skära jordgubbarna i bitar eller att servera dem hela.

   5
   Färdig

   Lägg ihop maräng(er), grädde och jordgubbar i dessertskålar eller på små desserttallrikar.
   Ringla eventuellt över lite rårörd jordgubbssaft. Servera!

   Marloes

   Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

   föregående
   Jordgubbar doppade i konjak och socker
   nästa
   Körsbärslikör – godaste receptet
   föregående
   Jordgubbar doppade i konjak och socker
   nästa
   Körsbärslikör – godaste receptet

   Add Your Comment