Här kan du välja mellan torkade och konserverade bönor:Torkade bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med kallt vatten i ca 12 timmar. Sila bort vattnet och koka bönorna i saltat vatten med den neljikespäckade löken ca 1 timme.Konserverade bönor: Koka bönorna med den neljikespäckade löken i 30 minuter.Genväg: Du kan också skölja bönorna och tillsätta dem direkt till grytan utan att de kokar med ovannämnda löken. Tillsätt en nypa kryddnejlikapulver. 2 burkar vita bönor, Eller: 350 gr torkade vita bönor, Valfritt: 1 gul lök späckad med kryddnejlikor
Skala och hacka löken. Strimla paprikan. Fräs dem i olja i en gryta några minuter. Koka 2 dl vatten och smula ner en halv köttbuljongtärning. Vill du laga en vegetarisk version, använd en grönsaksbuljongtärning.
2 gula lökar, 2 paprikor, 3 msk neutral olja (ej olivolja), 2 dl köttbuljong (från tärning)
Blanda ner köttfärsen och bryn den under omrörning till en grynig massa. Köttfärsen kan ersättas med en vegetarisk/vegansk färs.
500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
Tillsätt tomaterna, späd med buljongen och rör ner kryddorna och vitlöken. (Tillsätt evt två nypor malen kryddnejlika om du inte kokade bönorna med den kryddnejlika-späckade löken)Låt blandningen sjuda under lock i 15-20 minuter.
1 burk krossade tomater, 1 msk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 1 tsk oregano, salt och peppar, 1 pressad vitlöksklyfta
Blanda ner de silade bönorna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av. Krydda eventuellt mer om du önskar en starkare Chili con carne.
2 burkar vita bönor, Eller: 350 gr torkade vita bönor