Go Back
+ servings

Chili con carne - en värmande vardagsrätt

En smakrik middag som lätt går att variera!
4 from 2 votes
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 35 minuter
Måltid Huvudrätt
Kök USA
Portioner 4 portioner

Utrustning

  • Gryta eller en stor kastrull eller en djup stekpanna
  • skärbräda
  • kniv

Ingredienser
  

  • 2 burkar vita bönor
  • Eller: 350 gr torkade vita bönor
  • Valfritt: 1 gul lök späckad med kryddnejlikor
  • 2 gula lökar
  • 2 paprikor
  • 3 msk neutral olja (ej olivolja)
  • 500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl köttbuljong (från tärning)
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk oregano
  • salt och peppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta

Instruktioner
 

  • Här kan du välja mellan torkade och konserverade bönor:
    Torkade bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med kallt vatten i ca 12 timmar. Sila bort vattnet och koka bönorna i saltat vatten med den neljikespäckade löken ca 1 timme.
    Konserverade bönor: Koka bönorna med den neljikespäckade löken i 30 minuter.
    Genväg: Du kan också skölja bönorna och tillsätta dem direkt till grytan utan att de kokar med ovannämnda löken. Tillsätt en nypa kryddnejlikapulver.
    2 burkar vita bönor, Eller: 350 gr torkade vita bönor, Valfritt: 1 gul lök späckad med kryddnejlikor
  • Skala och hacka löken. Strimla paprikan. Fräs dem i olja i en gryta några minuter. Koka 2 dl vatten och smula ner en halv köttbuljongtärning. Vill du laga en vegetarisk version, använd en grönsaksbuljongtärning.
    2 gula lökar, 2 paprikor, 3 msk neutral olja (ej olivolja), 2 dl köttbuljong (från tärning)
  • Blanda ner köttfärsen och bryn den under omrörning till en grynig massa. Köttfärsen kan ersättas med en vegetarisk/vegansk färs.
    500 gr nötfärs (blandfärs går också bra)
  • Tillsätt tomaterna, späd med buljongen och rör ner kryddorna och vitlöken. (Tillsätt evt två nypor malen kryddnejlika om du inte kokade bönorna med den kryddnejlika-späckade löken)Låt blandningen sjuda under lock i 15-20 minuter.
    1 burk krossade tomater, 1 msk paprikapulver, 1 tsk chilipulver, 1 tsk oregano, salt och peppar, 1 pressad vitlöksklyfta
  • Blanda ner de silade bönorna och låt rätten bli genomvarm. Smaka av. Krydda eventuellt mer om du önskar en starkare Chili con carne.
    2 burkar vita bönor, Eller: 350 gr torkade vita bönor

Anteckning

Chili con carne är en rätt som är väldigt lätt att variera. Passa på att använda grönsaker som du har liggandes i kylen. Det mesta passar att hacka fint och blanda ner. 
Just Chili con carne är lätt att göra vegetariskt. Ersätt köttfärsen med en vegetarisk färs, såsom Quorn eller en färs baserad på sojabönor.
Ett bra, billigt och näringsrikt alternativ är att ersätta färsen med kidneybönor eller en annan bönsort. Bönor av alla slag är mättande och full av näring. Genom att ersätta färsen blir denna rätt snäll för plånboken!
Dryckförslag enligt Spännande Mat: Öl eller vatten som släcker törsten.
Smakminnens förslag: ett glas rött passar också fint. Gräddfil eller matlagningsyoghurt är ett gott tillbehör, och likaså baguette.