Go Back

Chokladkola

Gammaldags spröd chokladkola som är hård men faller sönder i munnen. Ett måste på gottebordet! Förmodligen har du redan alla ingredienser hemma. Detta släktrecept kallas hos oss för Karins knäck.
3.60 from 10 votes
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 0

Ingredienser
  

  • dl mjölk 1 tekopp
  • 2 msk smör
  • dl strösocker 1 tekopp
  • 2-3 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker kan uteslutas

Instruktioner
 

Originaltext:

  • Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp. Kokas, röres kraftigt, skall bli frasig, kornig, häller upp på smord plåt, skäres i sneda rutor.

Ny text, steg för steg

  • Blanda alla ingredienser i en tjockbottnat kastrull och koka upp.
    2½ dl mjölk, 2 msk smör, 2½ dl strösocker, 2-3 msk kakao, 1 tsk vaniljsocker
  • Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  • Koka tills smeten tills den är 124℃. Du kan också göra kulprovet: droppa smeten i ett glas med kallt vatten. Om dropparna i glaset kan formas till en boll är smeten färdig.
  • Ta kastrullen från värmen och rör i smeten med en träslev tills den blir frasigt och kornigt. 
  • Häll smeten på bakplåtspappret och om det behövs, platta till den något. När chokladkolan har svalnat något kan du skära det i sneda rutor.

Anteckning

Ett riktigt gott och gammaldags julgodis. I receptet står tekopp som måttenhet, vilket var vanligt förr i tiden. 
Det som är så bra med det här receptet är att du förmodligen har alla ingredienser hemma: Mjölk, smör, kakao och socker. 
Tips! När du skapar gottebordet, tänk då på hur du kan variera i smaker och konsistenser. Pepparkakor, knäck, Karins knäck (detta recept), mandelmusslor och chokladlöv är några måsten hemma hos oss. 
Keyword adventsfika, Julmat