Originaltext från Iduns kokbok 1920. Modern steg-för-steg text följer
Beredning: Apelsinerna tvättas väl och torkas. Skalen avtagas, så att det av varje apelsin blir 8 delar. Skalen läggas i rikligt med vatten i en syltgryta och få koka med lock omkr. ½ tim., varefter de upphällas i durkslag och få kallna. Apelsinerna delas i klyftor, och dessa befrias noga från hinnor och kärnor. Från skalen bortskäres allt det vita, varefter de skäras tvärs över i mycket fina strimlor, som påsättas att koka i 3 dcl. vatten. När skalen kokat 15 min., tillsättas fruktköttet och sockret; marmeladen får koka, under det den omröres och skummas väl, till den är klar. Den upphälles genast i små varma glasburkar, förut sköljda med konjak. Burkarna överbindes, när marmeladen är kall. Önskas marmeladen syrligare, medtages citronerna och dessa behandlas på samma sätt som apelsinerna.
Modern text
Tvätta och torka apelsinerna. Önskar du syrligare marmelad, tillsätt två citroner. Ta bort skalet, och här finns två alternativ: 1. Enligt Idun. Skär i apelsinskalen (ej igenom hela apelsinen) så att det blir 8 klyftor. Ta av skalen. 2. Skala apelsinerna med en potatisskalare eller direkt med en kniv. Undvik att få med det vita som finns direkt under skalet. Den smakar bitter och ska inte följa med i marmeladen. Koka skalen i riktigt med vatten under lock i ca 30 minuter. Häll upp skalen i durkslag och låt kallna.
2 kg apelsiner, 2 citroner
Dela apelsinen i klyftor och ta bort senor och hinnor.
Om du har kokat skalen med det vita kvar, som i originalreceptet, ta då bort det vita från skalen. Lägg skalen platt med orangea sidan mot skärbrädan. Ta en kniv och "filea" bort det vita.
Strimla apelsinskalen. Lägg i 3 dl vatten och låt det koka i 15 minuter.
Tillsätt fruktköttet och sockret. Skumma väl. Koka marmeladen i 20 till 30 minuter. För att se om marmeladen är klar så kan du göra ett syltprov: Ta en kall tallrik, lägg lite marmelad på den och dra ett streck igenom marmeladen. Om den flyter samman behöver den koka längre. När strecket består, då är den färdig.
1,4 kg socker
Häll upp på steriliserade burkar. Förslut väl. Många rekommenderar att vända burken upp och ner, vilket jag gör ibland. Förvara burkarna mörkt och svalt.
Anteckning
Tips: Du kan använda olika citrusfrukter till detta recept. Blodapelsiner eller grapefrukt är några exempel. Finrivna morötter är en oväntad ingrediens som både matchar färgen och ger en trevlig konsistens. Hemgjord marmelad är en riktigt uppskattad gå-bort-present. Variera stora och små burkar. Då utökar du mängden burkar och kan välja storlek efter behov.