Detta är ett riktigt gammalt recept som är både enkelt och ger ett riktigt gott saft. Du kan använda saften till tårtfyllningar, drinkar eller servera den utblandad med vatten.
Skölj blommorna, varva med citronsyra, socker och citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över. Låt stå i fyra dygn, sila. Förvara kallt eller frys.
Ny text
Skölj blommorna. Skölj citronerna och skär i tunna skivor. Ta ett rent krus, stor kastrull eller annan behållare och varva blommorna med citronsyra, socker och citronskivorna.
Häll kokande vatten över fläderblandningen.
Täck över och ställ kallt i fyra dygn. Vänd massan en gång per dygn.
Sila massan.
Häll Flädersaften upp i väl rengjorda eller steriliserade flaskor.
Förvara din saft på ett svalt och mörkt ställe eller i frysen. Om du fryser saften: se till att fylla flaskan inte hela vägen upp. Saften expanderar när den fryser och flaskan kan då gå sönder.
Anteckning
Tips!Om du väljer att ställa fläderblandningen i kylen, då kan det bli tungt för glashyllan. När jag ställde kruset i kylen ställde jag därför under glasskivan en burk med några skivor kartong för att säkerställa att inte glasskivan skulle ge vika under tyngden. Använd saftflaskor i glas. Se till att inte fylla den hela vägen upp då glaset kan spricka i frysen när själva saften expanderar när det blir is. Bra att ha är en plastpåse runtom, för det är ett tråkigt städjobb om en flaska skulle läcka.Du kan även använda petflaskor (plast), men jag har börjat använda glasflaskor istället. Någonstans läste jag att plastflaskor inte håller i längden, och glasflaskor kan du sterilisera. Att kunna använda glasflaskorna år efter år är såklart bra för miljön.