Go Back
+ servings

Jitterbuggare eller marängrullar

En mördegs-marängkaka som det swinger om! Dubbla gärna satsen, för de här kakorna försvinner i ett nafs.
4.20 from 10 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Måltid Kakor
Kök Sverige
Portioner 20 st

Ingredienser
  

Mördeg

  • 100 gr smör eller margarin
  • 1 msk socker
  • 150 gr vetemjöl 150 gr = 2,5 dl mjöl

Maräng

  • 1 äggvita
  • dl socker

Instruktioner
 

Originaltext:

  • Gör en mördeg på vanligt sätt. Låt den vila en stund och kavla sedan ut den till en avlång kaka, så stor som en ordinär rulltårta.
    Vispa äggvitan till hårt skum och blanda ner sockret. Bred ut marängmassan över hela mördegskakan. Rulla ihop kakan som en rulltårta och låt den ligga kallt en stund. Skär längden i ungefär 1 cm tjocka skivor som läggs på väl smord plåt. Grädda i medelvarm ugn (omkr. 200℃).

Ny text: Steg - för - steg

  • Blanda ihop smör, mjöl och socker till en deg. Knåda inte för länge, för då får du sega kakor. Jag tillsatte en extra matsked socker. Låt degen vila en stund, ca 20 minuter.
    I många andra recept står det att degen ska vila i kylskåp, men jag tycker att den då blir omöjlig att kavla! Jag brukar ha den i rumstemperatur.
    100 gr smör eller margarin, 1 msk socker, 150 gr vetemjöl
  • Kavla degen till en rektangulär, ca 30 x 40 cm. Gör detta gärna på bakplåtspapper. Se tips nedan!

Maräng

  • Vispa äggvitan till hårt skum i en fettfri bunke. Blanda ner sockret. Jag vispade marängen någon minut extra så att sockret skulle lösa upp.
    1 äggvita, 1½ dl socker

Montering

  • Bred ut marängmassan över hela mördegskakan.
  • Rulla ihop kakan som en rulltårta och låt den ligga kallt en stund. 
  • Skär längden i ungefär 1 cm tjocka skivor som läggs på en väl smord plåt eller på en bakplåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i cirka tio minuter i ugnen (vanlig ugn: 200℃, varmluftsugn 180℃). När de är gyllene är de färdiga.

Anteckning

Tips! 

Jag kavlade direkt på bakplåtspapper eftersom den kavlade degen är svår att lyfta. Fördelen med bakplåtspapper är att du lätt kan rulla ihop mördeg och maräng till en rulltårta, innan den skärs i bitar. 
Vill du sätta din egen prägel på jitterbuggare, så kan du strö över lite hackad mandel eller hasselnötter på kakorna innan de ska in i ugnen. 
Marängen kan du smaksätta på olika sätt: 
  • Blanda ner citronzest för att få en fräsch smak av citron. 
  • Kryddor som kanel, kardemumma och malen ingefära passar vinterhalvåret. 
  • Bärpulver, av frystorkade bär såsom svarta vinbär och hallon, ger både en vacker färg och en härlig smak. 
Keyword Fika