Go Back
+ servings

Klassisk äppelpaj med rutnät

Ett gammalt holländskt recept på äppelpaj med smak av citron, kanel och brun farin. Saftigt och väldigt gott. Servera gärna med en klick grädde!
5 from 1 vote
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme 30 minuter
Måltid Tårta
Kök Nederländerna
Portioner 8 port

Utrustning

  • springform 20 cmØ Öka antalet portioner till 10 eller 12 så att receptet anpassas för en springform på 24 cm Ø.
  • Degbunke
  • kniv och potatisskalare
  • skärbräda

Ingredienser
  

Botten

  • 250 gr vetemjöl
  • 150 gr smör
  • 125 gr farinsocker
  • 1 ägg lättvispad
  • 1 citron rivet skal
  • nypa salt
  • 2-3 msk skorpmjöl

Fyllning

  • 500 gr fasta, syrliga äpplen
  • 50 gr socker (på ett ungefär)
  • kanel
  • 2 msk aprikosmarmelad Kan uteslutas eller ersättas med annan marmelad.

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader.

Degen

  • Vispa ägget lätt med en gaffel. Blanda smör, brun farin, vetemjölet, det rivna citronskalet, hälften av ägget och salt till en smidig deg. Ta två tredjedelar av degen och tryck ut det i en smord springform som har en diameter på 20 cm.
    250 gr vetemjöl, 150 gr smör, 125 gr farinsocker, 1 citron rivet skal, nypa salt, 1 ägg lättvispad

Fyllning

  • Strö ströbröd i botten på den degbeklädda formen. Skala äpplena, dela dem och ta bort kärnhusen. Skär äpplena i skivor. Lägg klyftorna i ett jämt lager i formen och strö över socker och kanel. Upprepa detta i flera lager.
    2-3 msk skorpmjöl, 500 gr fasta, syrliga äpplen, 50 gr socker (på ett ungefär), kanel
  • Kavla ut den resterade degen och skär remsor som kan läggas på tårtan. Lägg hälften av remsorna jämsides på tårtan, och lägg den andra hälften ovanpå detta så att det skapas ett rutmönster.
  • Pensla degen med resten av det lättuppvispade ägget. Klicka ut aprikosmarmeladen mellan rutorna.
    2 msk aprikosmarmelad
  • Grädda i mitten av ugnen mellan 40-50 minuter tills tårtan är gyllene.

Anteckning

Det finns olika sätt på hur du kan göra din egen prägel på Klassisk äppelkaka:
  • Tillsätt riven mandelmassa i fyllningen. 
  • Hackade hasselnötter är gott i fyllningen. 
  • Servera tårtan ljummen med en kula vaniljglass istället för vispad grädde. 
Tänk på att gräddningstiden kan variera beroende på vilken ugn du har. När den är gyllene är den färdig. Om du använder varmluftsugn, se till att sänka temperaturen med ca 10 grader. 
Keyword Fika, Höstmat