Detta recept från 1860-talet är enkelt att baka och ger härligt luftiga scones som smakar riktigt gott med lite smör och jordgubbssylt. Eller, som i Storbritannien, med clotted cream.
Grease a baking sheet. Set the oven at 220℃/425℉/gas 7. Sift the flour and salt into a large bowl. Rub in the butter or margarine, then mix into a soft dough with the milk, using a round-bladed knife. Knead very lightly on a floured surface until smooth.
Roll or pat out the dough to about 1 cm/ ½ inch thick and cut into rounds, using a 6 cm / 2½ inch cutter. (Alternatively, divide into two equal portions and roll each peace inte a round 1-2 cm / ½-¾ inch thick. Mark each round into six wedges.) Re-roll the trimmings and re-cut.
Place the scones on the prepared baking sheet. Brush the tops with milk or beaten egg, if liked. Bake for 10-12 minutes. Cool on a wire rack. Makes 12.
Översättning till svenska:
Sätt ugnen på 220˚C. Sikta mjöl, salt och bakpulver i en stor bunke. Jag burkar använda 3 tsk bakpulver, men Mrs Beeton skriver 4. Alternativt kan du använda kakmjöl/self rising flour och utesluta bakpulvret.
225 gr vetemjöl, 3 till 4 tsk bakpulver, ½ tsk salt
Nyp smöret i mjölblandningen, och tillsätt sedan mjölken så att det formas till en mjuk deg. Enligt Mrs Beeton ska man göra detta med en rund kniv, men det fungerar även att göra för hand. Knåda degen lätt på ett mjölat bakbord tills den känns smidig. Knåda inte för länge!
25-50 gr smör, 125-150 ml mjölk
Kavla ut degen till ca 1 cm tjock och stansa ut scones med hjälp av ett glas eller kakform som är 6 cm (någon cm hit eller dit spelar ingen roll) i diameter. Samla ihop degresterna, kavla ut och stansa ut fler scones. Du kan också fördela degen i två delar, kavla ut till två cirklar 1 - 2 cm tjock och göra markeringar i degen så att man får 6 "tårtbitar".
mjölk eller ägg att pensla scones
Placera dina scones på en bakplåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk eller ägg (vispa ägget lätt inför penslingen). Baka 10-12 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
Anteckning
Scones passar både till frukost och till fikat. I Storbritannien serveras det till High tea eller afternoon tea. Receptet kommer från Mrs Beetons kokbok The best of Mrs Beetons British Cooking som kom ut 1861. Receptet kallas för Plain scones, fritt översatt, enkla scones. Därefter ger Mrs Beetons nio olika förslag på hur man kan smaksätta sina scones. Riven ost, skinkstrimlor, örter, nötter och russin är några exempel. Klassiska engelska scones serveras traditionellt med clotted cream och en sylt, som jordgubbssylt. Clotted cream är som en tjockare grädde och kan ersättas med smör eller grädde.