Go Back
Körsbärssaft efter ett 1800-tals recept från Dr. Hagdahl.

Körsbärssaft med mandelsmak

En härlig, djup körsbärssmak är denna saft som även kan användas som sås till desserter.
5 from 4 votes
Portioner 0

Utrustning

  • mortel
  • krus eller skål Gärna med lock
  • Saftsil
  • saftflaskor

Ingredienser
  

  • Svarta körsbär eller s.k. moreller
  • socker

Instruktioner
 

Originaltext från 1870-talet.

  • Bären med kärnorna stötas i stenmortel, få stå till följande dag, då saften frånsilas. Till 50 cl. saft tages 400 gr. socker, kokas tillsammans, skummas noga, hvarefter det får ännu ett uppkok, får kallna, tappas på buteljer, korkas, hartsas och förvaras. ---Om man så vill, kunna bären genast utpressas i stället för att stå till följande dag.

Steg för steg, modern beskrivning

  • Stöt bären med kärnorna i en mortel. Kärnorna ger den här saften en smak av bittermandel.
  • Samla bärkrosset i en väldiskad, gammaldags krus, eller i en bunke. Ställ kallt till följande dag. Du kan också genast fortsätta med följande steg, men bittermandelsmaken blir i så fall förmodligen svagare.
  • Sila bärkrosset i en saftsil. Mät upp mängden frånsilad saft.
  • Per 5 dl saft tillsätts 400 gram socker. För varje dl saft blir det alltså 80 gram socker.
  • Blanda saft och socker i en kastrull och koka upp. Skeda bort skummet som flyter upp. Stäng av och koka upp igen.
  • Enligt Dr Hagdahls recept ska man låts saften kallna innan man häller upp i saftflaskor. Du kan också hälla upp saften i flaskor när den är varm.

Anteckning

Tips!
Om du vill ha en längre hållbarhet och förvara saften i ett skafferi, kan du tillsätta 1 krm natriumbensoat per liter saft. Följ instruktionerna på natriumbensoatförpackningen.
Jag brukar frysa ner min saft. Om du gör det, se till att inte fylla flaskorna helt, då saften expanderar när den fryser till is, och då kan glasflaskor spricka. 
Körsbärskärnor innehåller större eller mindre mängder av cyanogena glykosider som kan bilda det giftiga ämnet vätecyanid. En del av detta försvinner vid värmebehandling. Körsbärskärnor innehåller en mycket lägre mängd än halterna av samma ämnen i både sötmandel och bittermandel.