Go Back

Macarons eller makroner med bittermandel

Ett vädligt enkelt recept från 1800-talet som ger härliga små mandelkakor med smak av bittermandel.
No ratings yet
Måltid Kakor
Kök Sverige
Portioner 0

Utrustning

  • mandelkvarn
  • elvisp
  • skål

Ingredienser
  

  • 3 äggvitor
  • 40 gr bittermandel
  • 125 gr sötmandel
  • 250 gr socker

Instruktioner
 

Originaltext

  • Hvitorna vispas till hårdt skum; mandeln rifves fin, hvarefter under fortsatt rifning ägghvitskummet och det finstötta sockret tillsättas. Af denna massa läggas på smordt papper små runda plättar, som gräddas gulbruna i svag ugnsvärme.Anm. Af denna sats erhålles 425 gr. makroner.

Steg-för-steg

  • Sätt ugnen på 150℃
  • Välj antingen mandelmjöl eller skålla och riv mandeln själv. Se tips nedan
    Mandelmjöl på bittermandel finns nog inte, men lite essens kan ge smaken av bittermandel. Totalt blir det i så fall 165 gr mandelmjöl.
    125 gr sötmandel, 40 gr bittermandel
  • Vispa vitorna till hård skum. Se tips nedan.
  • Tillsätt under fortsatt vispning sockret, lite i taget. Vänd sedan ner mandeln. Massan blir rätt fast.
  • Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ta två teskedar och klicka ut små runda plättar, ca 2½ cm i diameter, och platta till med baksidan av en sked.
  • Grädda kakorna guldbruna längst ner i ugnen.Jag hade mina makroner ca 15 minuter i ugnen. De fick knappt färg men blev genomtorra. Bra att komma ihåg i fall du vill ha de lite sega inuti. Då ska de vara max 10 minuter i ugnen.

Anteckning

Skala mandel:
Om du väljer att skala, skålla och riva mandeln själv så gör du så här:
Skålla mandeln. Detta gör du genom att snabbt koka upp mandeln i vatten för att sedan hälla av det varma vattnet. "Kläm" bort skalen från mandeln.
Torka mandeln en kort stund i ugnen, antingen 10 minuter på 225 grader, eller ha ugnen på samma temperatur som kakorna ska gräddas på senare, nämligen 150 grader - håll ett öga på mandlarna. När mandlarna är torra fastnar de inte lika lätt i mandelkvarnen. Riv mandel i mandelkvarnen.
Tips vispa äggvitor: 
Använd en metallbunke och häll i en skvätt ättika och lite salt. Låt denna blandning gå runt i hela bunken. Skölj med kallt vatten. Vispa sedan äggvitorna. Först på låg hastighet för att sedan öka hastigheten. Detta för att få fina små bubblor i skummet.
Keyword Enkla recept