Hvitorna vispas till hårdt skum; mandeln rifves fin, hvarefter under fortsatt rifning ägghvitskummet och det finstötta sockret tillsättas. Af denna massa läggas på smordt papper små runda plättar, som gräddas gulbruna i svag ugnsvärme.Anm. Af denna sats erhålles 425 gr. makroner.
Steg-för-steg
Sätt ugnen på 150℃
Välj antingen mandelmjöl eller skålla och riv mandeln själv. Se tips nedanMandelmjöl på bittermandel finns nog inte, men lite essens kan ge smaken av bittermandel. Totalt blir det i så fall 165 gr mandelmjöl.
125 gr sötmandel, 40 gr bittermandel
Vispa vitorna till hård skum. Se tips nedan.
Tillsätt under fortsatt vispning sockret, lite i taget. Vänd sedan ner mandeln. Massan blir rätt fast.
Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ta två teskedar och klicka ut små runda plättar, ca 2½ cm i diameter, och platta till med baksidan av en sked.
Grädda kakorna guldbruna längst ner i ugnen.Jag hade mina makroner ca 15 minuter i ugnen. De fick knappt färg men blev genomtorra. Bra att komma ihåg i fall du vill ha de lite sega inuti. Då ska de vara max 10 minuter i ugnen.
Anteckning
Skala mandel:Om du väljer att skala, skålla och riva mandeln själv så gör du så här: Skålla mandeln. Detta gör du genom att snabbt koka upp mandeln i vatten för att sedan hälla av det varma vattnet. "Kläm" bort skalen från mandeln.Torka mandeln en kort stund i ugnen, antingen 10 minuter på 225 grader, eller ha ugnen på samma temperatur som kakorna ska gräddas på senare, nämligen 150 grader - håll ett öga på mandlarna. När mandlarna är torra fastnar de inte lika lätt i mandelkvarnen. Riv mandel i mandelkvarnen.Tips vispa äggvitor: Använd en metallbunke och häll i en skvätt ättika och lite salt. Låt denna blandning gå runt i hela bunken. Skölj med kallt vatten. Vispa sedan äggvitorna. Först på låg hastighet för att sedan öka hastigheten. Detta för att få fina små bubblor i skummet.