Go Back

Pain riche - godaste baguetten

Ett enkelt och riktigt bra recept som ger fyra stycken fantastiskt goda avlånga bröd: pain riche som i Sverige också kallas för baguette.
5 from 3 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 15 minuter
1 timme
Måltid Bröd
Kök Frankrike
Portioner 0

Ingredienser
  

  • 6 dl vatten
  • 25 gr jäst
  • 1 msk olja
  • 2 tsk salt
  • 15-16 dl vetemjöl

Instruktioner
 

Originaltext - steg-för-steg recept följer

  • Ljumma vattnet till "fingervärme", ca 37℃. Smula sönder jästen i en bunke, rör ut jästen i lite av vattnet och häll sedan i resten av vattnet + de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en deg. Använd gärna en trägaffel och arbeta degen med kraftiga tag tills den "släpper" bunkens kanter. Lägg en handduk över bunken och låt degen jästa i bunken i 15-30 minuter.
    Ta sedan upp degen på en köksbänk och knåda med lätta tag tills degen blir elastisk (tar ett par minuter). Ta lite mjöl på bord och händer om degen vill klibba. Dela degen i tre eller fyra delar. Baka sedan ut den till pain-riche, limpor eller kuvertbröd.
    Pain-riche
    Rulla ut degen till längder ungefär lika långa som en bakplåt. Lägg två på varje plåt. Skåra bröden med tunn och vass kniv (eller med rakblad) på tre-fyra ställen.
    Jäs bröden i 45-60 minuter.
    Grädda i mycket stark ugnsvärme, 275℃ i ca 15 minuter. Den höga värmen ger en knaprig och fin brödskorpa. (Vill man ha ett mjukare ytterhölje på brödet kan man grädda i 250℃ något längre tid.)

Steg-för-steg

  • Ljumma vattnet till "fingervärme", ca 37℃.
    6 dl vatten
  • Smula sönder jästen i en bunke, rör ut jästen i lite av vattnet och häll sedan i resten av vattnet + de övriga ingredienserna. Använd gärna en köksassistent, men det går också bra att knåda degen för hand.
    25 gr jäst, 1 msk olja, 2 tsk salt, 15-16 dl vetemjöl
  • Med maskin: kör degen i ca 10 minuter i maskin tills den är elastiskt. Se tips nedan!
    För hand: Arbeta ihop till en deg. Använd gärna en trägaffel och arbeta degen med kraftiga tag tills den "släpper" bunkens kanter.
    Om degen är alldeles för lös kan du tillsätta mer vetemjöl, men hellre en för lös deg än att den är för fast, för ju mer mjöl, ju torrare blir brödet.
  • Lägg en handduk över bunken och låt degen jästa i bunken i 15-30 minuter.
  • Ta sedan upp degen på en köksbänk och knåda med lätta tag tills degen blir elastisk (tar ett par minuter). Ta lite mjöl på bord och händer om degen vill klibba. Dela degen i tre eller fyra delar. Baka sedan ut den till pain-riche, limpor eller kuvertbröd.
  • Rulla ut degen till längder ungefär lika långa som en bakplåt. Lägg bakplåtspapper på bakplåtarna eller strö mjöl på dem.
    Lägg två på varje plåt. Skåra bröden med tunn och vass kniv (eller med rakblad) på tre-fyra ställen. Jag brukar lägga fyra bröd på samma bakplåt.
  • Jäs bröden i 45-60 minuter.
  • Grädda i mycket stark ugnsvärme, 275℃ i ca 10-15 minuter. Den höga värmen ger en knaprig och fin brödskorpa. (Vill man ha ett mjukare ytterhölje på brödet kan man grädda i 250℃ något längre tid.)
    Obs! Sänk värmen med 10% om du använder varmluftsugn, dvs ca 240℃ i varmluft, eller 225℃ om du vill ha mjukare skorpa.
    Ett till obs! Håll koll på bröden - ibland gräddas de fortare än i receptet! Kontrollera om de är färdiggräddade genom att lyfta bröden och se om de har fått färg på undersidan.

Anteckning

Några bra tips! 

För ljummet vatten: Blanda 2 dl kokande vatten med 4 dl kallt vatten, då får du ljummen vatten.
Rätt mängd mjöl: Häll mjölet i en litermått när du mäter den. Om du skopar upp den med ett decilitermått så blir mjölet för kompakt och därmed för mycket. 
Degtest - när du precis har blandat ihop degen, ta då en liten bit och dra i den. Då kommer du att se att den lätt bryter och går isär och att den inte är elastiskt. Kör degen i assistenten i ca 10 minuter, eller knåda ca 15 minuter för hand. Ta återigen en liten bit deg och dra i den. Om den har blivit mer elastiskt har gluten utvecklats och ditt bröd kommer att ha en bra struktur och konsistens när den är färdiggräddad. 
Keyword Billig mat