Go Back
+ servings

Rabarbertårta med mandelmördeg och maräng

Mandelmördeg, en härlig rabarberkompott toppad med maräng blir en fantastisk smakkombination.
5 from 2 votes
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 1 timme
Måltid Tårta
Kök Sverige
Portioner 6

Utrustning

  • elvisp
  • springform 24 cmØ
  • skål
  • slickepott
  • mandelkvarn

Ingredienser
  

Mördeg

  • 200 gr smör
  • 200 gr hvetemjöl
  • 90 gr sötmandel
  • 90 gr strösocker

Rabarberfyllning

  • 0,5 kg färsk rabarber
  • 150 gr strösocker

Marängmassa

  • 2 äggvitor
  • 65 gr strösocker
  • 2 msk vaniljsocker

Instruktioner
 

Originaltext!

  • BEREDNING: Af smöret, mjölet den skållade och rifna mandeln, samt sockret beredes en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna. Rabarbern skalas, skäres i bitar och kokas tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Därefter tages den upp med hålslef och får afrinna. Bottnen af en ringform och 10 cm. af kanten beklädes med mördegen, och denna gräddas. Rabarbern bredes därefter ut på tårtan, ägghvitorna slås till hårdt skum och blandas sedan försiktigt med vanilj- och strösockret.
    Tårtan garneras med marängmassan och sättes ännu en gång in i ugnen att få en vacker, ljusgul färg.
    Den serveras med vispad grädde eller vaniljsås.

Ny receptbeskrivning steg-för-steg

    Mördeg

    • Sätt ugnen på 175 ℃.
    • Skålla och skala mandeln. Vill du kan du rosta mandlarna på 200℃ i 10-15 minuter för att få en tydlig mandelsmak. Håll ett öga på mandlarna och vänd om efter en stund.
      Mal mandlarna.
      90 gr sötmandel
    • Blanda smör, mjöl, socker och den malda mandeln till en deg och ställ kallt. Knåda inte för länge.
      200 gr smör, 200 gr hvetemjöl, 90 gr strösocker
    • Skala rabarbern, skär den i bitar och koka den tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Det tar ca 15-20 minuter. Ta upp den med en hålslev och låt den avrinna.
      0,5 kg färsk rabarber, 150 gr strösocker
    • Smöra och bröa en springform på 24 cm Ø. Tryck ut degen i springformen. Du kan också kavla ut den, rulla den på kaveln för att sedan flytta över den till springformen. Kanterna ska åtminstone vara 10 cm. Nagga degen.
    • Grädda pajen i 10 minuter.

    Marängmassan

    • Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke. Blanda försiktigt ner socker och vaniljsocker.
      2 äggvitor, 65 gr strösocker, 2 msk vaniljsocker

    Montering

    • Fördela rabarbermassan i pajskalet. Fördela marängmassan övers i ett jämnt lager.
    • Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills marängen har fått en vacker, ljusgul färg.

    Anteckning

    Tips!

    Rabarbermassan: 
    Koka den dagen innan och låt den under natten rinna av i en sil. Då blir den inte lika blöt och då håller sig mördegen knaprigt längre. 
    Saften som du har kvar efter att rabarbermassan har silats, den kan du sila i en saftsil. Blanda med vatten och du har rabarbersaft. Du kan också ge den ett snabbt uppkok och hälla upp på väl rengjorda saftflaskor. Jag brukar frysa ner min saft, men om du har steriliserat flaskorna går det utmärkt att förvara i ett svalt skafferi. 
    Marängen:
    Äggvitor behöver vispas i en fettfri bunke. För att rengöra glas- eller metallbunken kan du hälla i en skvätt ättika och ca 1 tsk salt i bunken. Vispa runt den så att allt täcks och skölj sedan med kallt vatten. Marängen i det här receptet blir lite luftigare än när man vispar ner sockret så att det löser upp sig i de hårt vispade äggvitorna. Här kan du välja att göra en italiensk maräng eller vanlig maräng istället. 
    Keyword primörer