Go Back
+ servings
Schwarzwaldtårta - ett klassiskt recept på svensk vis.

Schwarzwaldtårta – den tyska klassikern som blev svensk favorit

Frasiga nötmarängbottnar, mörk choklad, luftig vispad grädde och chokladskivor - här får du ett klassiskt recept på Schwarzwaldtårta, såsom vi känner den i Sverige.
No ratings yet
Måltid Tårta
Kök Sverige, Tyskand
Portioner 10

Ingredienser
  

Nötbottnar

  • 3 dl hasselnötskärnor Tips: köp skalade hasselnötter.
  • dl florsocker
  • 3 äggvitor

Fyllning

  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vanillinsocker

Garnering

  • 200 gr blockchoklad Tips! Använd mörk choklad av bra kvalitet. Det märks i smaken.

Instruktioner
 

Originaltext. Nya instruktioner med tips hittar du längre ner.

  • Rosta nötterna och skala dem genom att gnugga dem i en handduk. Mal nötterna och blanda dem med florsockret.
    3 dl hasselnötskärnor, 2½ dl florsocker
  • Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt ner nöt- och marängblandningen. Bred ut smeten jämnt på en plåt med bakplåtspapper till 3 eller 4 runda bottnar, ca 20 cm i diameter.
    3 äggvitor
  • Grädda i ugn, 150℃, ca 15 minuter. Lossa bottnarna från papperet med vass kniv när de är varma. Låt de kallna på plåten.
  • Smält blockchokladen i en skål täckt med folie i vattenbad. Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Skär chokladen i fyrkantiga bitar.
    200 gr blockchoklad
  • Vispa grädden till hårt skum och smaksätt grädden med vanillinsocker.
    5 dl vispgrädde, 2 tsk vanillinsocker
  • Lägg samman bottnarna med grädde emellan. Garnera tårtan med grädde och chokladbitarna.

Nya instruktioner

  • Sätt ugnen på 150℃. Om du använder varmluftsugn: 130℃.
  • Rosta nötterna, även om du har skalade. Smakerna framträder bättre. Om du använder nötter med skal på, skala dem genom att gnugga dem i en handduk. Mal nötterna i en mandelkvarn eller i en köksmaskin och blanda dem med florsockret.
    3 dl hasselnötskärnor, 2½ dl florsocker
  • Förbered bakplåtspappret: ta en tallrik eller springform som mall, och rita en cirkel på ca 20 cm i diameter. Vänd på pappret. Förbered 3 eller 4 papper.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke. Se tips i anteckningarna nedan. Blanda försiktigt ner nöt- och florsockerblandningen.
    3 äggvitor
  • Fördela smeten över bakplåtspappren och bred ut till jämna bottnar. Om du vill kan du pudra bakplåtspappret med lite maizena eller potatismjöl, så lossnar bottnarna lättare när de är färdiggräddade. Använd en lite sil, som en tesil för pudringen.
  • Grädda i ca 15 minuter eller tills bottnarna är torra. Om du använder varmluftsugn kan du grädda bottnarna samtidigt. Byt plats på plåtarna efter halva tiden för att säkerställa att de gräddas jämnt.
    Lyft försiktigt på bottnarna för att känna på undersidan om de är torra.
  • Lossa bottnarna från bakplåtspappret när de fortfarande är varma. Låt de kallna på plåten.
  • Smält chokladen över vattenbad:
    Ta en kastrull med några deciliter vatten i och koka upp. Ta en bunke som får plats i kastrullen utan att nudda vattnet. Bryt ner chokladen i bunken och låt det smälta.
    Tips: Använd inte en för "mjuk" plastskål, för den kan fastna i kastrullen och förstöras. Det har jag gjort en gång!
    200 gr blockchoklad
  • Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Se till att bre ut chokladen jämnt på bakplåtspappret så att du kan skära ut snygga fyrkanter. Skär till chokladen när den har stelnat.
    Se tips nedan för hur man skapar tårtan som på bilden till det här receptet.
    Tips: den chokladen du använder för att pensla med blir lättare att hantera om du blandar ner 1-2 msk kokosfett eller neutral olja. Blanda fettet in väl inför penslingen.
  • Blanda vaniljsockret i grädden och vispa den. Passa så att du inte vispar för hårt, för då blir grädden kornigt och smakar fett.
  • Ta ett tårtfat och lägg en klick grädde i mitten, som håller tårtan på plats. Lägg samman bottnarna varvade med grädde emellan. Garnera tårtan med grädden, som antingen kan bres på eller spritsas. Dekorera med chokladbitarna.

Anteckning

Tips!  

  1. Vispa äggvitor: Minsta gnutta fett gör att äggvitorna vägrar att bli fluffiga. För att säkerställa att fett försvinner: Ta några matskedar ättiksprit och några teskedar salt och häll det i bunken. Vänd bunken så att salt-ättiksblandningen har kommit överallt. Häll ut och skölj kort med kallt vatten. 
    Vispa äggvitorna för långsamt, sedan på högre hastighet. 
  2. Chokladdekoration: här är möjligheterna oändliga och det finns så mycket roligare dekorationer än fyrkanter. Ta bakplåtspapper och forma en liten strut som du fyller med smält choklad. Spritsa trädstammar på bakplåtspappret - dessa ska symbolisera Schwarzwald - Svartskogen. Snyggt blir det om du blandar mjölkchoklad och mörk choklad i spritsningen. Lyckas du inte skapa en spritspåse, så kan du ta en sked och försiktigt skapa trädstammar. Det ska se lite slarvigt konstnärligt ut. 
    Spritsa chokladlöv - kolla receptet på Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    Pensla riktiga löv (kolla så att det inte är giftiga träd eller buskar) med choklad. Låt stelna och lossa försiktigt löven. Svarta eller röda vinbärsblad och rosenblad fungerar bra! 
    Chokladflikar såsom på bilden i inlägget: ta en halv matsked smält choklad på bakplåtspapper, och med en bred kniv, som en smörkniv, bre den smälta chokladen upp, så att det blir som en form av en avlång flamma. Kolla bilden, så fattar du! 
Keyword festmat