Sätt ugnen på 150℃. Om du använder varmluftsugn: 130℃.
Rosta nötterna, även om du har skalade. Smakerna framträder bättre. Om du använder nötter med skal på, skala dem genom att gnugga dem i en handduk. Mal nötterna i en mandelkvarn eller i en köksmaskin och blanda dem med florsockret.
3 dl hasselnötskärnor, 2½ dl florsocker
Förbered bakplåtspappret: ta en tallrik eller springform som mall, och rita en cirkel på ca 20 cm i diameter. Vänd på pappret. Förbered 3 eller 4 papper.
Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke. Se tips i anteckningarna nedan. Blanda försiktigt ner nöt- och florsockerblandningen.
3 äggvitor
Fördela smeten över bakplåtspappren och bred ut till jämna bottnar. Om du vill kan du pudra bakplåtspappret med lite maizena eller potatismjöl, så lossnar bottnarna lättare när de är färdiggräddade. Använd en lite sil, som en tesil för pudringen.
Grädda i ca 15 minuter eller tills bottnarna är torra. Om du använder varmluftsugn kan du grädda bottnarna samtidigt. Byt plats på plåtarna efter halva tiden för att säkerställa att de gräddas jämnt. Lyft försiktigt på bottnarna för att känna på undersidan om de är torra. Lossa bottnarna från bakplåtspappret när de fortfarande är varma. Låt de kallna på plåten.
Smält chokladen över vattenbad: Ta en kastrull med några deciliter vatten i och koka upp. Ta en bunke som får plats i kastrullen utan att nudda vattnet. Bryt ner chokladen i bunken och låt det smälta. Tips: Använd inte en för "mjuk" plastskål, för den kan fastna i kastrullen och förstöras. Det har jag gjort en gång! 200 gr blockchoklad
Pensla bottnarna med chokladen och häll upp resten på bakplåtspapper för att stelna. Se till att bre ut chokladen jämnt på bakplåtspappret så att du kan skära ut snygga fyrkanter. Skär till chokladen när den har stelnat. Se tips nedan för hur man skapar tårtan som på bilden till det här receptet. Tips: den chokladen du använder för att pensla med blir lättare att hantera om du blandar ner 1-2 msk kokosfett eller neutral olja. Blanda fettet in väl inför penslingen. Blanda vaniljsockret i grädden och vispa den. Passa så att du inte vispar för hårt, för då blir grädden kornigt och smakar fett.
Ta ett tårtfat och lägg en klick grädde i mitten, som håller tårtan på plats. Lägg samman bottnarna varvade med grädde emellan. Garnera tårtan med grädden, som antingen kan bres på eller spritsas. Dekorera med chokladbitarna.