Go Back
+ servings

Sluring från Kvekgården

En överraskande god soppa med rimmad sidfläsk, korngryn och rotfrukter. Receptet kommer från Lagunda hembygdsförening i Uppland och uppskattas av både stora och små. Sluring kallas även för Tisdagssoppa.
5 from 2 votes
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 timme 20 minuter
Blötläggning av korngryn 3 timmar
Total tid 4 timmar 50 minuter
Måltid Soppa
Kök Sverige
Portioner 4

Utrustning

  • skärbräda
  • kniv
  • Kastrull

Ingredienser
  

  • 3 msk korngryn
  • 400 gr rimmad sid- eller bogfläsk
  • liter vatten
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 bit rotselleri ca 50 gram
  • 1 bit kålrot ca 100 gram
  • 3-4 potatisar
  • 4 dl mjölk
  • 3 kryddpepparkorn
  • salt
  • hackad persilja

Instruktioner
 

  • Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten.
    3 msk korngryn
  • Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Tillsätt kryddpepperkornen. Låt koka ca 1 timme.
    400 gr rimmad sid- eller bogfläsk, 1½ liter vatten, 3 kryddpepparkorn
  • Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka.
    2 morötter, 1 palsternacka, 1 bit rotselleri, 1 bit kålrot, 3-4 potatisar
  • Tillsätt mjölken och hetta upp soppan. Smaka av och strö på persiljan.
    4 dl mjölk, salt, hackad persilja

Anteckning

Några tips!
Det här med att ange hur lång tid det tar att tillaga detta recept är lätt missvisande, då mycket av tiden sköter soppan sig själv. 
Blötlägg gärna korngrynen dagen innan. 
Du kan variera soppan med att tillsätta extra grönsaker. 
Det är gott att servera bröd med ost till. 
Om du har rester, förvara dessa i en tät burk i kylen. Det håller i minst tre dagar. Du kan också frysa ner soppan. Hållbarheten är då omkring 3 månader. 
Keyword Billig mat