En överraskande god soppa med rimmad sidfläsk, korngryn och rotfrukter. Receptet kommer från Lagunda hembygdsförening i Uppland och uppskattas av både stora och små. Sluring kallas även för Tisdagssoppa.
Låt korngrynen ligga i vatten i några timmar eller över natten.
3 msk korngryn
Skär fläsket i tärningar. Lägg fläsk och gryn i kallt vatten. Tillsätt kryddpepperkornen. Låt koka ca 1 timme.
400 gr rimmad sid- eller bogfläsk, 1½ liter vatten, 3 kryddpepparkorn
Ansa och skär rotsakerna i tärningar och potatisen i skivor. Lägg dem i soppan och låt den koka tills att fläsk, gryn och rotsaker är mjuka.
2 morötter, 1 palsternacka, 1 bit rotselleri, 1 bit kålrot, 3-4 potatisar
Tillsätt mjölken och hetta upp soppan. Smaka av och strö på persiljan.
4 dl mjölk, salt, hackad persilja
Anteckning
Några tips!Det här med att ange hur lång tid det tar att tillaga detta recept är lätt missvisande, då mycket av tiden sköter soppan sig själv. Blötlägg gärna korngrynen dagen innan. Du kan variera soppan med att tillsätta extra grönsaker. Det är gott att servera bröd med ost till. Om du har rester, förvara dessa i en tät burk i kylen. Det håller i minst tre dagar. Du kan också frysa ner soppan. Hållbarheten är då omkring 3 månader.