Skala sparrissen genom att lägga de på en skärbräda och skala den runtom. Om man håller sparrissen när man skalar kan den knäckas. Viktigt är att skala tjocka sparrissar två gånger, för att få bort ”trådarna”. Skär bort ca 1 cm nertill.
1,5 kg vit sparris
Lägg skalen i en stor kastrull med vatten, 1 msk socker, 1 msk salt och en stor klick smör. Låt det koka upp, och låt det dras till en buljong under två timmar genom att ha den på låg värme. OBS: jag brukar stänga av värmen!
Under tiden då skalen kokas ska de skalade sparrissarna ligga i kallt vatten, med en handduk på för att trycka ner dem. Detta för att de ska dra åt sig den fukt som de har förlorat under transporten.
När buljongen har kokat färdigt, tar man bort skalen med en hålslev och sparrissen kokas i buljongen. Koka i 8 minuter, stäng av värmen och låt sparrissen ligga kvar i buljongen i en kvart.
Känn om sparrissen är färdiga genom att trycka på den i dess nedre ände. I restaurangköket på de Pilaren låter de sparrissen svalna i buljongen, och värmer hastigt upp inför servering.
Vira in sparrissen i en vacker handduk för att hålla den varm och lägg upp på ett fat.
Ägg-smörsås
Hacka de kokta äggen, jag gillar grovhackad. Smält smöret och blanda.
Anteckning
Serveringsförslag: Rökt lax med kökt-ägg-och-smält-smör-sås. Tunna skivor kokt skinka, gärna av en bättre sort, serverad med hollandaisesås. Här kan du förslagsvis servera kokta ägghalvor till. SparrissoppaSpara kokspadet för att göra en soppa. Gör en roux med smör och mjöl, och späd med buljongen.