Go Back

Okokt jordgubbssaft

Okokt jordgubbssaft bevarar den naturliga smaken av jordgubbar och smakar därför extra intensivt. Detta är ett riktigt enkelt recept. Du kan förvara den i skafferiet eller i frysen. Tips på hur du kan använda receptet hittar du längre ner.
5 from 4 votes
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 1 day
Aktiv tillagningstid är ca 45 minuter. 30 minuter
Total tid 1 day 50 minuter
Måltid Dryck, Konservering
Kök Sverige
Portioner 0

Ingredienser
  

  • 1 kg jordgubbar ungefär 2 liter
  • ½ liter friskt vatten kallt
  • 20 gr citronsyra
  • socker till varje liter avrunnen saft, 900 gram socker

Instruktioner
 

Originaltext

  • Lägg bären i en porslinskruka, mosa lätt, häll över det kalla vattnet + citronsyran, övertäckes, får stå 1 dygn, kallt. Röres då o då. Silas, röres med sockret hälles på rena soltorkade flaskor. (skölj med Attamon!) eller i frysen.
    Till varje liter avrunnen saft 1 kg ( eller 900 gr) socker.

Ny text

  • Rensa bären och lägg antingen i ett gammaldags krus eller en bunke. Mosa bären lätt och tillsätt kallt vatten och citronsyran. Täck bunken/kruset med plastfolie eller en tallrik och ställ kallt i 1 dygn. Förslagsvis i kylen. Rör om då och då.
  • Sila bären i en saftsil. Låt det självrinna för en klarare saft, men jag brukar röra runt i silen för att få ut så mycket vätska som möjligt.
  • Mät saften. Räkna ut hur mycket socker du behöver tillsätta. För varje liter saft tillsätts 1 kg eller 900 gram socker. Om du t.ex. får 5 dl saft, tillsätter du 450 gr socker. Rör ner sockret i saften och rör runt tills sockret har lösts upp.
  • Häll saften upp i steriliserade eller väl rengjorda flaskor. Om du väljer att frysa ner saften, se till att fylla flaskorna till max tre fjärdedelar. Annars riskeras flaskorna att sprickas i frysen.

Anteckning

3 olika sätt att använda jordgubbssaft

  1. Som tillbehör till vaniljglass. Ringla på okokt jordgubbssaft på hemgjord glass. Servera med jordgubbar och en havregrynskaka i varje glass.
  2. Blanda i en somrig drink. Blanda mousserande vin med lite okokt jordgubbssaft. Räkna med 2-3 msk saft per glas.
  3. Som saft. På Flickorna Lundgren på Skäret serveras saften riktigt stark. Den serveras med en kanna iskallt vatten till och då kan du allteftersom späda ut saften efter smak.

3 sätt att sterilisera flaskor

  1. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
  2. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrant med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
  3. Diska flaskorna noggrant. Soltorka (detta enligt min mormors gamla recept) och skölj med Attamon.
Keyword Enkla recept, Sommarmat