Smakminnen har startat ett nytt projekt: Global Matkultur, finansierad av Jordbruksverkets Landsbygdsprogram. Målet är att bevara och synliggöra gamla recept och mattraditioner från personer födda utanför Sverige, och det görs genom en kokbok med många receptstjärnor och två stora events i Stockholm och Lund.
Kulturarv i form av recept
Runtom i landet finns det gott om matserveringar som har kebab och pizza på menyn, men det finns en oändlig mängd med fler spännande receptskatter att upptäcka från länder som Syrien, Iran, Finland och Chile. I Sverige bor många personer som har sina rötter utanför våra landsgränser och många har tagit med sig gamla recept och mattraditioner. Det här kulturarvet vill vi genom projektet Global Matkultur både bevara och synliggöra.
Kokbok med världens mat
Under projektets gång kommer vi att skapa en kokbok, tillsammans med personer från hela världen som har bidragit med sina recept. Med gamla recept kommer ofta en historia, minnen, och just det kommer att vara en viktig del i boken. Just nu håller vi på att leta efter personer som vill bidra med sina recept till kokboken. Redan nu går det att läsa recept från olika länder på globalmatkultur.se. Boken kommer att publiceras under senhösten nästa år.
De första recepten som har skickats in har publicerats på vår nylanserade hemsida. Det känns så spännande att ha kommit i gång med projektet och det blir intressant att se vilka recept som kommer att skickas in.
Marloes Öhrnell, kommunikatör och författare för projektet Global Matkultur.
Marloes Öhrnell, som är kommunikatör och författare i projektet Global Matkultur.
Hållbar mat
Ett annat mål i projektet är att skapa möten mellan personer födda utanför Sverige och lokala matproducenter, som jordbrukare och mathantverkare, vilket kan leda till skapandet av nya produkter och en större efterfrågan av befintliga produkter.
Projektledare och författare
Projektet startades i augusti 2023 och slutar i december 2024. Gunnar och Marloes Öhrnell driver projektet tillsammans, där Gunnar är projektledare och Marloes sköter kommunikation, research och är författare till kokboken. Marloes driver sedan flera år tillbaka sin matblogg Smakminnen, som handlar om gamla recept. Tidigare har Gunnar och Marloes med sina barn bott i Oman i Mellanöstern där de har fått upptäcka många goda rätter från hela världen. Nu bor de i Örsundsbro i Uppland.
Ps:
Hösten 2024 ordnar Global Matkultur två stora events: en i samarbete med Kulturen i Lund på Kulturnatten, och en på Etnografiska museet. På båda kommer vi ha flera talare, bland annat Rickard Tellström, workshops och en marknad. Mer information om detta kommer nästa år.
Kontakt:
Marloes Öhrnell
Smakminnen AB
Kommunikation, research och författare
Bergsvägen 25
749 61 Örsundsbro
marloes@globalmatkultur.se
073-6300259
Global Matkultur är ett projekt finansierad av Jordbruksverkets Landsbygdsprogram och löper från augusti 2023 till december 2024. Projektledare är Gunnar Öhrnell från Heritage Dynamic och Marloes Öhrnell från Smakminnen som är ansvarig för kommunikation, research och innehåll till publikationen.
Lämna ett svar!