• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Soppor

    Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    11 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Mättande, vacker och mycket god är Borscht, en matig rödbetssoppa från Ukraina. 5 olika grönsaker ingår i soppan som därmed blir en härlig vitaminbomb.

    Borsjtj har sitt ursprung i Medeltida Kiev, och har sedan dess spridit sig i regionen. Den vackra soppan är med sina många grönsaker en näringsrik och god måltid.

    Ursprung

    När kan en rätt tillägnas en nation? Den smakrika och mättande rödbetssoppan Borsjtj anses av många vara en rysk soppa, men visste du att första gången den nämns, var under medeltiden i Kiev, i Ukraina? Sedan har borsjtj, som ibland stavas borscht, spridit sig i regionen, där det finns många olika varianter med olika färger på soppan, såsom vit och grön, beroende på vilka grönsaker som ingår.

    Detta recept

    Receptet på Borsjtj som du får här kommer från receptsamlingen ICA-kurirens godaste, som gavs ut 1975. Här nämns inget om soppans historia, endast att soppan är rött. När jag läste receptet var jag lite skeptisk mot att det mot slutet ska tillsättas prinskorvar som får koka en lite stund. Men, resultatet var över förväntan, och de höll formen fint, hade trevlig konsistens och gav en härlig rökig sälta till soppan! Däremot blev just prinskorvarna lite smaklösa när jag åt soppan dagen efter.

    Borsjtj är en rödbetssoppa som innehåller flera olika sorters rotfrukter.

    Tips för att laga riktigt god Borsjtj

    • Du kan spara tid och trötta händer genom att använda en köksmaskin eller ett rivjärn för att finstrimla grönsakerna. Önskar du ha lite större bitar rotfrukter är det bäst att skära allt för hand.
    • I receptet står det att man ska göra en kryddbukett av persilja, gräslök och lagerblad. Jag använde en tepåse för löste för kryddorna, vilket fungerade utmärkt. Om du finhackar persilja och gräslök kan du ha kryddorna direkt i soppan. Lagerblad är lätt att ta bort när soppan är färdig.
    • Borsjtj kan du laga i förväg för att värmas upp när den serveras. Smakerna utvecklas och soppan smakar ännu godare! Prinskorvarna får du tillsätta när soppan värms upp, då behålls den lättrökiga smaken bäst.

    Gör din egna variant på Borsjtj

    • Önskar du en vegetarisk soppa, så behöver du bara utesluta prinskorvarna.
    • Du kan tillsätta andra grönsaker som morötter, palsternacka och potatis.
    • Istället för prinskorv kan du tillsätta lammbog. Skär den i bitar och fräs innan du tillsätter den till soppan.

    Vad är goda tillbehör till Borsjtj?

    • ICA-kurirens godaste skriver "Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag."
    • Knaperstekt bacon i småbitar! Du får en härlig sälta och rökig smak som passar fint med soppans sötsurliga bas.
    • Gräddfil eller smetana är, som originalreceptet föreslår, ett vanligt tillbehör. Om du vill servera en mera lyxig borsjtj kan du blanda Chèvre och crème fraiche och smaksätta den med lite salt och peppar. Det är på så vis Monica Ahlberg serverar sin rödbetssoppa. Tack för tipset, Monica!
    • Baguette eller småbröd är för många ett måste när man äter soppa.

    Vad passar att dricka till Borsjtj?

    Det mesta, skulle jag säga! En klassiker är att servera en kall öl till borsjtj, men fin passar överraskande bra till den här mättande rödbetssoppan som har så många smaker.

    Hur länge kan man spara Borsjtj?

    Den här soppan håller några dagar i kylskåp. Plocka gärna ut prinskorvarna, för jag upptäckte att de blir rätt så smaklösa efter en dag. Antingen förvarar du prinskorvarna i en annan behållare, eller så tillsätter du nya när du värmer upp soppan.

    Kan man frysa ner Borsjtj?

    Ja! Det går alldeles utmärkt. Egentligen finns det enligt Livsmedelsverket ingen gräns för hur länge man kan frysa ner mat, men om det finns fett i maten kan det påverka smaken. När man tydligt känner att maten har härsknat är det bäst att inte äta det. Förvara soppan i så täta förpackningar som möjligt, så håller den längre.

    Tips: Gör en dubbelsats av Borsjtj och frys ner hälften!

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Sluring från Kvekgården
    • Cranks bröd
    • Grönkålsstomp
    • Kolatårta från Hovdala slott
    • Kinesisk tomatsoppa med ägg

    Borsjtj - en matig rödbetssoppa från Ukraina

    Mättande, vacker och mycket god är Borsjtj, en matig rödbetssoppa från Ukraina. 5 olika grönsaker ingår i soppan som därmed blir en härlig vitaminbomb.
    5 from 1 vote
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Total tid 50 minuter minuter
    Måltid Soppa
    Kök Ukraina
    Portioner 4
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv
    • Kastrull

    Ingredienser
      

    • 1 gul lök
    • 1 purjolök
    • 200 gr vitkål
    • 6 rödbetor
    • 1 liten klyfta rotselleri
    • 3 msk smör eller margarin
    • 1 liter god buljong T.ex. 2 buljongtärningar, gärna grönsaks, upplösta i 1 liter kokande vatten.
    • 1 krossad vitlöksklyfta
    • 1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad tips följer nedan
    • salt & peppar
    • 200 gr prinskorv
    • 1 msk vinäger
    • gräddfil
    • finhackad persilja till serveringen

    Instruktioner
     

    • Skär löken, purjon, vitkålen, fyra av rödbetorna och selleriklyftan i fina strimlor. (Jag gjorde detta för hand, men det tar onödigt lång tid. Ta gärna en köksmaskin eller rivjärn!)
      1 gul lök, 1 purjolök, 200 gr vitkål, 6 rödbetor, 1 liten klyfta rotselleri
    • Låt grönsakerna fräsa i matfettet. Häll över buljongen (tex 2 buljongtärningar som får lösas upp i 1 liter vatten).
      3 msk smör eller margarin, 1 liter god buljong
    • Lägg i kryddbuketten, salt, peppar och den krossade vitlöksklyftan.(Kryddbuketten: Jag hade engångs-tepåsar hemma som används för löste. Det fungerade utmärkt. Annars kan du strimla gräslök, persilja och ha lagerbladet löst i soppan.)
      1 kryddbukett med persilja, gräslök, lagerblad, 1 krossad vitlöksklyfta
    • Låt soppan koka långsamt under lock 10-15 minuter. Ta upp buketten. Lägg i prinskorvarna. (Dessa kan uteslutas om du vill ha en vegetarisk soppa)
      200 gr prinskorv
    • Medan soppan kokar rivs de två sista rödbetorna och blandas med soppan. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
      salt & peppar, 1 msk vinäger
    • Servera soppan med gräddfil och persilja i skålar bredvid så att var och en får ta efter behag.
      gräddfil, finhackad persilja till serveringen

    Anteckning

    Det finns oändligt många varianter på borsjtj, som även stavas borscht. Just den soppan som innehåller rödbetor som ger en vacker lila färg till soppan, har sitt ursprung i Ukraina. Soppor med samma namn i andra länder kan vara gröna eller vita, och då innehåller de inga rödbetor. 
    Det är lätt att variera denna soppa. Du kan tillsätta eller utesluta vissa ingredienser. 
    Den här soppan kan du lätt dubbla för att frysa in. Uteslut då prinskorvarna, för de blir lätt smaklösa redan efter en dag i soppan, när den förvaras i kylen. 
    Servera gärna baguette eller bröd till soppan. 

    More Soppor

    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Gammaldags hemgjord nyponsoppa, ett recept på färska nypon från 1800-talet.
      Gammaldags hemgjord nyponsoppa
    • Sluring från Kvekgården

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!