• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1980-talet

    Somrig potatissallad från Amsterdam

    31 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    En fantastisk god och fräsch potatissallad med sallat och bacon som du kan servera som tillbehör till grillat eller äta precis som den är. Som en lätt lunch eller middag till exempel.

    Amsterdam

    Efter att jag tog studenten i Holland, så flyttade jag till Sverige. Som många av er vet är min pappa holländare och min mamma skåning, och jag växte upp i Holland. På ett av mina besök till Holland besökte jag med min mamma Amsterdam och åt den här goda somriga potatissalladen. Det var någon gång i slutet på 1990-talet. Vad jag älskar Amsterdam! Här hittar du de typiska kanalhusen, en massa cyklister och en kontinental anda. Nästan årligen besöker vi med barnen djurparken Artis, som med sina gamla byggnader, vackra parker och många djur är en upplevelse att besöka. Mitt i Amsterdam ligger det. I Amsterdam, Discover Amsterdam är stadens officiella webbsida för besökare.

    Amsterdam by night. Bild: Koen Smilde Photography från iamsterdam.com

    Somrig potatissallad

    Just uteserveringar förknippar jag med Nederländerna. Att sitta på en terrass med en kall öl, eller en cappuccino för den delen, och småprata och titta på folk. Det sista i smyg såklart. Det var på en sådan mysig uteservering där jag beställde den här potatissalladen till lunch, och jag bara älskade den! Platsen och årstiden gjorde att jag döpte receptet till Somrig potatissallad från Amsterdam. Mängden sallad gör den fräsch, och de små knaperstekta baconbitar ger en härlig sälta. Här har jag försökt återskapa receptet.

    Tips för den bästa potatissalladen

    • Du kan göra en vegetarisk sallad genom att ersätta bacon med tärnad och stekt halloumi.
    • Om du vill ha fler grönsaker i din somriga potatissallad, då passar sugar snaps, paprika, rädisor eller äpple skuren i bitar.
    • Servera salladen ljummen, då kommer smakerna bäst fram.
    • Om du vill göra det enkelt för dig själv kan du använda en köpedressing eller använda vinägrett.

    Hur långt i förväg kan jag förbereda min potatissallad?

    Du kan koka potatis och steka bacon dagen innan. Dressingen går också att förbereda men blanda allt i sista minuten innan du ska servera din somriga potatissallad. Men det blir godast om du serverar din potatissallad samma dag, då smakerna blir godast när den äts ljummen.

    Hur länge är hållbarheten på potatissallad?

    Om du förvarar potatissalladen i en sluten behållare i kylen, då håller den i ett par dagar. Just ingrediensen sallat kan lätt bli lite vissen efter ett par dagar.

    Vad passar att dricka till en somrig potatissallad?

    Nederländerna är liksom sina grannländer ett riktigt ölland. Då passar såklart en kall öl av ett märke som Grolsch eller Heineken. Witbier (vitt öl), Witte Trappist av märket La Trappe är uppfriskande och gott. Det finns goda alkoholfria alternativ på öl, och bubbelvatten eller flädersaft - ej för söt, passar också fint.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Rökt makrill med rödbetor, äpple och en massa dill
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Klassiska engelska scones
    • Moussaka på svenska
    • Körsbärssaft med mandelsmak
    Recept på somrig potatissallad från Amsterdam, Smakminnen

    Somrig potatissallad från Amsterdam

    Fräscht, gott och mättande med mycket sallat och knaperstekt bacon. Ett perfekt tillbehör till grillat eller god som en lätt lunch eller middag.
    5 from 2 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Måltid Sallad
    Kök Nederländerna
    Portioner 4
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    Potatissallad

    • 900 gr potatis
    • 140 gr bacon tärnad
    • ⅓ del isbergssallat
    • dill
    • persilja

    Dressing

    • 3 msk yoghurt, t.ex. turkisk
    • 3 msk majonnäs
    • 2 msk vätska från inläggningsgurka eller syltlök
    • 3 msk bostongurka eller hackad inläggningsgurka

    Instruktioner
     

    Potatissallad

    • Skär potatisen i munsstora bitar och koka i lättsaltad vatten. Det tar 10-15 minuter.
    • Stek under tiden bacon. När den är färdig, ta ut baconet och ställ åt sidan. Stek potatisen i baconfettet tills de är gyllene.
    • Strimla eller skär salladen. Hacka lätt dill och persilja.

    Dressing

    • Dressing: Blanda alla ingredienser och smaka av.

    Servering

    • Blanda potatis, bacon, sallad och örter. Ringla över dressingen.

    Anteckning

    Godast är att tillaga detta recept samma dag. Den passar bra som en lunch eller som tillbehör till grillat eller på en buffé. 
    Den håller ett par dagar i kylen. Det är isbergssalladen som kan bli lite vissen. 
    Tips på variationer: 
    • Gör en vegetarisk sallad genom att ersätta bacon med tärnad och stekt halloumi.
    • Tillsätt fler grönsaker som är krispiga. De blir en fräsch kontrast mot potatisen.
    • Servera salladen ljummen, då kommer smakerna bäst fram.
    • Ersätt dressingen med en vinägrett.
     
    Keyword Billig mat, Enkla recept, Sommarmat
    Spara detta recept i Pinterest!

    More 1980-talet

    • Schwarzwaldtårta – den tyska klassikern som blev svensk favorit
    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!