• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Dryck

    Okokt jordgubbssaft

    14 juni 2024 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Här får du mitt släktrecept på okokt jordgubbssaft. Tack vare att den är kallrörd, alltså okokt, så blir smaken härligt intensivt av jordgubbar.

    Okokt jordgubbssaft som även kallas kallrörd jordgubbssaft framdukat på en bricka med jordgubbar och blommor.

    Sommar i ett glas

    Det här receptet kan knappast bli enklare. Mosa bären, slå på friskt vatten och citronsyra. Låt stå ett dygn. Sila. Rör ner sockret. Och voilà, du har okokt jordgubbssaft som smakar sommar i ett glas!

    Ingrid Nordén

    Det här receptet fick jag från min mormor Ingrid Nordén som var en riktigt köksgudinna. Mina morföräldrar bodde på släktgården Spargodt utanför Tågarp i Skåne. Flera gånger per år gjorde jag och min familj den långa bilresan till Skåne, för att träffa släkten, och då bodde vi hos mina morföräldrar. Uppväxt i ett litet radhus var det en upplevelse att komma till den här stora och eleganta gården. Och mina morföräldrar förstås.

    Fritz och Ingrid Nordén i hästhagen på Spargodt.
    Mina morföräldrar Ingrid och Fritz Nordén tillsammans med min syster och jag i hästhagen på Spargodt. Ser du den vita hästen? Det är Arabella, som på 1980-talet med sina 37 år blev Sveriges äldsta häst.
    Ingrid Nordén, född Weibull. Fotograf Jan Nordén.
    Ingrid Nordén. Min mormor, såsom jag minns henne. Fotograf är min morbror Jan Nordén.

    Vad är skillnaden mellan okokt saft och kokt saft?

    Okokt saft, eller rårörd saft, ger en intensivare och renare smak på saften. Här på Smakminnen har jag ett till recept som är ett mellanting: Rårörd jordgubbssaft. Här ska man slå kokande vatten på jordgubbarna. Saften kokas alltså inte efteråt. Här är smaken också intensivt. Saften får längre hållbarhet om den kokas och om du vill förvara saften i skafferiet istället för frysen kan detta vara ett alternativ.

    Hur länge är hållbarheten på okokt jordgubbssaft?

    I min mormors recept står att saften hälles på rena, soltorkade flaskor, och hon skriver mellan parantes "Skölj med Attamon!". Eller i frysen. Eftersom detta är okokt jordgubbssaft tycker jag att det är bättre att frysa ner saften. Jag vågar inte lova hållbarheten om flaskorna förvaras i skafferiet. Däremot så håller fryst saft minst ett år. Jag använder glasflaskor. Det är mer hållbart. Se till att fylla flaskorna tre fjärdedelar och inte mer. Saften expanderar när den fryser och då kan flaskan spricka om den är fylld hela vägen upp.

    3 sätt att sterilisera flaskor

    1. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
    2. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrant med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
    3. Diska flaskorna noggrant. Soltorka (detta enligt min mormors gamla recept) och skölj med Attamon.
    Ett grönt fat med färska jordgubbar.

    3 olika sätt att använda jordgubbssaft

    1. Som tillbehör till vaniljglass. Ringla på okokt jordgubbssaft på hemgjord glass. Servera med jordgubbar och en havregrynskaka i varje glass.
    2. Blanda i en somrig drink. Blanda mousserande vin med lite okokt jordgubbssaft. Räkna med 2-3 msk saft per glas.
    3. Som saft. På Flickorna Lundgren på Skäret serveras saften riktigt stark. Den serveras med en kanna iskallt vatten till och då kan du allteftersom späda ut saften efter smak.

    Letar du efter fler recept på jordgubbar?

    ...då finns här några förslag

    • Jordgubbslikör - Prinsessornas
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker
    • Eton Mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Rårörd Jordgubbssaft Tant Karin
    • Marängtårta med smörkräm, grädde och färska jordgubbar

    Okokt jordgubbssaft

    Okokt jordgubbssaft bevarar den naturliga smaken av jordgubbar och smakar därför extra intensivt. Detta är ett riktigt enkelt recept. Du kan förvara den i skafferiet eller i frysen. Tips på hur du kan använda receptet hittar du längre ner.
    5 from 4 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 1 day d
    Aktiv tillagningstid är ca 45 minuter. 30 minuter minuter
    Total tid 1 day d 50 minuter minuter
    Måltid Dryck, Konservering
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 1 kg jordgubbar ungefär 2 liter
    • ½ liter friskt vatten kallt
    • 20 gr citronsyra
    • socker till varje liter avrunnen saft, 900 gram socker

    Instruktioner
     

    Originaltext

    • Lägg bären i en porslinskruka, mosa lätt, häll över det kalla vattnet + citronsyran, övertäckes, får stå 1 dygn, kallt. Röres då o då. Silas, röres med sockret hälles på rena soltorkade flaskor. (skölj med Attamon!) eller i frysen.
      Till varje liter avrunnen saft 1 kg ( eller 900 gr) socker.

    Ny text

    • Rensa bären och lägg antingen i ett gammaldags krus eller en bunke. Mosa bären lätt och tillsätt kallt vatten och citronsyran. Täck bunken/kruset med plastfolie eller en tallrik och ställ kallt i 1 dygn. Förslagsvis i kylen. Rör om då och då.
    • Sila bären i en saftsil. Låt det självrinna för en klarare saft, men jag brukar röra runt i silen för att få ut så mycket vätska som möjligt.
    • Mät saften. Räkna ut hur mycket socker du behöver tillsätta. För varje liter saft tillsätts 1 kg eller 900 gram socker. Om du t.ex. får 5 dl saft, tillsätter du 450 gr socker. Rör ner sockret i saften och rör runt tills sockret har lösts upp.
    • Häll saften upp i steriliserade eller väl rengjorda flaskor. Om du väljer att frysa ner saften, se till att fylla flaskorna till max tre fjärdedelar. Annars riskeras flaskorna att sprickas i frysen.

    Anteckning

    3 olika sätt att använda jordgubbssaft

    1. Som tillbehör till vaniljglass. Ringla på okokt jordgubbssaft på hemgjord glass. Servera med jordgubbar och en havregrynskaka i varje glass.
    2. Blanda i en somrig drink. Blanda mousserande vin med lite okokt jordgubbssaft. Räkna med 2-3 msk saft per glas.
    3. Som saft. På Flickorna Lundgren på Skäret serveras saften riktigt stark. Den serveras med en kanna iskallt vatten till och då kan du allteftersom späda ut saften efter smak.

    3 sätt att sterilisera flaskor

    1. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.
    2. Eftersom jag fryser min saft så har jag nöjt mig med att diska flaskorna noggrant med en flaskborste och diskmedel i hett vatten. Hållbarheten efter att saften har tinats är sannolikt kortare än om du använder steriliserade flaskor.
    3. Diska flaskorna noggrant. Soltorka (detta enligt min mormors gamla recept) och skölj med Attamon.
    Keyword Enkla recept, Sommarmat

    More Dryck

    • Jordgubbslikör - Prinsessornas
    • Körsbärslikör - godaste receptet
    • Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Körsbärssaft med mandelsmak

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!