• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Körsbärslikör - godaste receptet

    15 juni 2023 by Marloes 4 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Det är överraskande enkelt att göra sin alldeles egen körsbärslikör. Den här vackra, mörkröda likören smakar mycket körsbär med toner av bittermandel. Fantastiskt gott!

    Godaste receptet

    Den här körsbärslikören är enkelt att göra och har härliga djupa toner av bittermandel. Körsbärslikör kan drickas som det är, eller användas i bak och desserter. Den har en väldigt lång hållbarhet.

    Ett 1800-tals recept

    Rom är en av ingredienserna, vilket ger den här körsbärslikören en extra god smak. Det här receptet kommer från Dr. Charles Emil Hagdahls kokbok Kok-konsten som vetenskap och konst från 1879. Det är överraskande många recept från 1800-talets andra hälft som är lika användbara då som nu. Flera hittar du här på Smakminnen.

    Dr. Charles Em,il Hagdahl, bild från Linköpings historia.

    I Kok-konsten står det här receptet under namnet Nalivka Finsk dryck, där Dr. Hagdahl skriver att hjortron, smultron och hallon kan användas istället för körsbär.

    Tips på hur du kan använda körsbärslikör

    • Körsbärslikör är gott att servera efter maten, precis som den är.
    • Du kan blanda lite körsbärslikör i vispad grädde. Då kan du använda den som fyllning i tårta eller som tillbehör. Vispa grädden först och blanda sedan ner några matskedar likör.
    • Om du vill få en saftigare tårtbotten eller ge den extra smak kan du "skeda" på körsbärslikör. Vänd bottnen upp och ner när du gör detta. Speciellt god med chokladbotten.
    • För vuxna är det gott att ringla körsbärslikören över glass.

    Hur länge är hållbarheten på hemgjord körsbärslikör?

    Den höga sockerhalten och mängden alkohol gör att hållbarheten är lång. Jag har haft min likör i kylen i flera år och den smakar lika god nu som när den var nylagad.

    Fått mersmak av att göra egen likör?

    Då kan jag tipsa om Jordgubbslikör från Prinsessornas kokbok. Enkelt att göra och med denna likör imponerar du stort på helgens middagsgäster. Och du får en chans att känna dig mäkta stolt över att göra en proffsig klarröd och god likör som smakar jordgubbar rakt igenom!

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du också gillar

    • Körsbärssaft med mandelsmak
    • Glass på 3 ingredienser
    • Äppelgott - smulpaj med havregryn
    • Macarons eller makroner med bittermandel
    • Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

    Körsbärslikör - godaste receptet

    Detta recept är enkelt att göra och ger en fantastisk god körsbärslikör. Du kan dricka den som den är eller använda den i bakverk och desserter.
    3.63 from 8 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 10 minuter minuter
    Tillagningstid 45 minuter minuter
    Tid då flaskorna står i solen 2 days d
    Total tid 2 days d 55 minuter minuter
    Måltid Dryck
    Kök Sverige
    Portioner 0
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Stora syltburkar eller flaskor med plats för hela körsbär.
    • Saftsil
    • kaffefilter
    • saftflaskor eller karaff

    Ingredienser
      

    • körsbär - sura eller söta
    • rom
    • sockerlag se receptbeskrivning

    Instruktioner
     

    Originaltext - nedan följer modern beskrivning

    • Nalivka, finsk dryck.Hjorton, rom, sockerlag
      Bären lägges i buteljer och öfvergjutes med så mycket rom, att det står öfver dem. Buteljerna korkas och ombindas väl, ställas i solen eller på annan varm plats på några dagar, hvarefter saften filtreras; bären kramas och saften filtreras å nyo jemte rommen genom sugpapper, blandas med lika mycket het sockerlag, öses tills det kallnar och filtreras åter genom sugpapper. Den färdiga drycken bör blifva alldeles klar. På samma sätt beredas Smultronlikör, Hallonlikör och Körbärslikör.

    Modern steg-för-steg beskrivning

    • Tvätta körsbären. Lägg körsbären i en flaska/flaskor. Använd flaskor som du sedan kan försluta. Dessa flaskor används inte för slutresultatet. Du behöver inte kärna ur körsbären. Häll på rom tills det täcker körsbären.
      körsbär - sura eller söta, rom
    • Förslut flaskan/flaskor och ställ på ett varmt ställe, till exempel i solen. Låt flaskan stå i några dagar.
    • Häll blandningen genom en saftsil. Krama ur körsbären och sila även detta genom saftsilen.
    • Dr. Hagdahl skriver om läskpapper, vilket fortfarande går att få tag i, men jag använde mig av kaffefilter. Häll blandningen genom ett kaffefilter.
    • Blanda till en sockerlag: ta lika många dl vatten som socker (t.ex. 5 dl socker och 5 dl vatten) och värm upp och rör tills sockret löst sig. Ta lika mycket varm sockerlag som körsbärs-romblandning och blanda dessa två. Här vet jag inte om det har betydelse om sockerlagen är varm eller kall.
      sockerlag
    • Dr. Hagdahl skriver att man ska ösa likören tills det kallnar, för att till sist återigen köra den genom läskpapper. Detta för att få den alldeles klar.
      Förslag: låt det svalna utan att ösa. Häll allt genom en saftsil för att sedan köra igenom ett kaffefilter.
    • Receptet beskriver inte hur likören ska förvaras, men jag har den i en likörflaska i kylen. Den går säkert också att förvara i rumstemperatur, eftersom den innehåller så mycket socker och en del alkohol.

    Anteckning

    Om volymen: 
    En halv liter körsbär ger ungefär 7 dl färdig likör. 
    Förvara den färdiga likören mörkt. Jag har den i kylen då jag inbillar mig att hållbarheten förlängs, men mängden alkohol och socker gör att likören borde ha en lång hållbarhet oavsett hur den förvaras. 

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Prenumerera

    på ett nyhetsbrev med det bästa från förr!

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Micke

      juli 03, 2024 at 5:44 e m

      Är det mörk eller ljus rom som skall användas?

      Svara
      • Marloes

        juli 04, 2024 at 2:40 e m

        Hej! I originalreceptet står det inte om det ska vara ljus eller mörk rom. Jag använde mig av mörk rom och tyckte att det blev ett riktigt bra resultat. Lycka till med att göra körsbärslikör!

        Svara
    2. Adam

      juli 07, 2024 at 7:52 e m

      Vad använder du för typ av rom till denna, ljus eller mörk?

      Svara
      • Marloes

        augusti 12, 2024 at 9:07 f m

        Hej! I originalreceptet står det inte om det ska vara ljus eller mörk rom. Jag använde mig av mörk rom och tyckte att det blev ett riktigt bra resultat. Lycka till med att göra körsbärslikör!

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från Medeltida recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    60 recept och berättelser från 28 länder, samlade i en bok trycks i juni.

    💌 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få den digitala versionen utan kostnad.

    🗓 E-boken släpps i slutet av maj – du får den först!