• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1800-talet

    Klassisk rabarbersaft - enkelt och gott

    24 mars 2022 by Marloes 1 kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Här får du ett gammalt släktrecept på rabarbersaft. Riktigt gott med mycket smak av rabarber och i receptet avslöjas hur du får den vackra puderrosa färgen!

    Så vackert, så gott!

    Det var den vackra puderrosa färgen som fick mig att jubla, för inte visste jag hur receptet skulle se ut när jag provlagade den! Detta är nämligen ett av de många släktrecepten från 1800-talet som vi har här hemma. Recepten är vackert handskriven på gulnat papper och därmed blir det ett äventyr för mig att laga.

    Sophie och rabarbersaften

    Receptet på rabarbersaft är från 1800-talets andra hälft och kommer från min morfars mormor Sophie Kuylenstierna som i sin tur fick den av ”Moster Cederstråhle”. Än har jag inte lyckats lista ut vem exakt Moster Cederstråhle var. I Sophies handskriven receptsamling heter receptet kort och gott ”Rabarbersaft”.

    Sophie Kuylenstierna 1855-1932. Porträtt när hon var ung.
    Sohpie Montén, född Kuylenstierna (1855-1932), min morfars mormor. Flera av recepten på Smakminnen kommer från henne.

    Arga streck

    Hälften av alla recept i det här häftet har ett streck igenom och jag tror att anledningen är att hon blev arg på personen som gav just dessa recept till henne. Den här maten skulle inte lagas längre! Receptet på rabarbersaft fick ett sådant argt streck.

    I receptet står ”Rabarber för 90 öre” – här har jag inte kunnat ta reda på vad som menas. Kanske att det fanns olika klasser (Ni vet, klass 1, klass 2 etc) på marknaden och att just denna passade för saft?

    The Sound of Music

    Nu tror jag mig ha löst gåtan! Jag är ju lite av en matnerd, och som barn fascinerades jag över den fantastiska färgen på saften som pappan i familjen och baronessan dricker i the Sound of Music. Kan de ha varit rabarbersaft? Eller helt enkelt Pink lemonade?

    Bild på en scen från musikalen The Sound of Music. Baronessan och familjens pappa dricker saft.

    Färgen

    I det här receptet på rabarbersaft finns nyckeln till hur man får den här vackra pudderrosa färgen: hallonsaft eller körsbärssaft! Jag använde mig av hallonsaft, som jag köpte i butik. Ingen blandsaft här inte, för jag ville ha ren hallonsaft utan andra frukter i saften.

    Cocktails

    Denna klassiska rabarbersaft passar utmärkt att blanda i en cocktail. Vodka, eventuellt smaksatt med citron och kolsyrat vatten eller sockerdricka kan utgöra en bra bas. Detta har jag inte provat, men liknande recept hittar du på nätet.

    En flaska hemgjord rabarbersaft efter ett släktrecept från 1800-talet. Bredvid står ett glas färdigblandad saft. I bakgrunden blommar äppelträden.

    Hur förvarar jag bäst min hemgjorda saft?

    I saftflaskor, helst av glas. Det är lättare att rengöra glasflaskor än plastflaskor och du kan välja att förvara flaskorna svalt eller i frysen. Om du fryser ner rabarbersaften i glasflaskor då får du se till att inte fylla flaskan hela vägen upp eftersom saften expanderar när den fryser och då kan flaskan explodera. Av erfarenhet kan jag intyga att det är väldigt tråkig städning när detta händer.

    Hur steriliserar jag mina saftflaskor?

    Diska flaskorna i hett vatten, med diskmedel och skölj ur dem. Värm ugnen till 110 grader. Ta bort gummiringen på locket och ställ flaskorna i ugnen i tio minuter. Koka gummiringarna i vatten i några minuter.

    Ett glas färdigblandad rabarbersaft med en citronskiva i glaskanten. I bakgrunden blommar äppelträden.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Rårörd jordgubbssaft (Tant Karin)
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Moussaka på svenska
    • Klassisk marängtårta med grädde och smörkräm
    • Flädersaft - bästa receptet från förr

    Klassisk Rabarbersaft - enkelt och gott

    Läskande med god smak av rabarber och en vacker puderrosa färg. Enkelt att laga!
    4.20 from 21 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 2 days d
    Fördelas över 2 dagar 1 day d 21 timmar t
    Total tid 2 days d 1 timme t 20 minuter minuter
    Måltid Dryck
    Kök Sverige
    Portioner 1 liter koncentrerad saft
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • skärbräda
    • kniv
    • Saftsil
    • krus eller kastrull
    • skål
    • saftflaskor

    Ingredienser
      

    • 500 grm Rabarber Rensad
    • 1 kg Socker
    • 1 liter Vatten

    Instruktioner
     

    Originaltext:

    • Rabarber för 90 öre skäres i bitar sedan den är väl aftorkad men icke skalad. Bitarna lägges uti en kruka någorlunda sklls (ett ord som jag inte kunde läsa) och kokande vatten påhålles att de bli fulla, sättes sedan å svalt ställe att få stå och dragas uti 2 à 3 dagar. Saften delas då ifrån och tages 2 tredjedelar socker mot saftens vigt samt kokas i 20 minuter. För färgens höjande användes hallon eller körsbärs saft. Det är i stället för citron eller annan saft. Massan kokas sedan för erhållande af sämre saft. (Af Moster Cederstråhle).

    Modern beskrivning

    • Jag hade ca 1,5 liter rabarber och fick ca 1 liter saft. Mängden saft man får beror förmodligen på hur mycket fruktsaft rabarbern har kvar. Nyskördad eller från butik skiljer sig nog.
      Ta den mängd rabarber som du vill använda för att göra saft. Skär rabarbern i bitar och lägg i ett krus, en stor kastrull, skål eller en annan behållare.
      Undvik aluminium, för i kombination med rabarber så kan det utsöndra partiklar.
    • Häll kokande vatten på rabarbern så att det täcker rabarbern och ca 5 cm över det. Täck behållaren och ställ den på ett svalt ställe i två till tre dagar. Jag valde att ställa mitt krus i kylskåpet.
    • Ställ en saftsil över en skål. Häll rabarberröran genom silen. Väg rabarbersaften och tillsätt två tredjedelar mot saftens vikt i socker till saften. (Hänger du med här?). T.ex. 1 kilo saft får 660 gram socker.
    • Koka rabarbersaften i 20 minuter. Kastrullen får inte vara av aluminium. Skumma noga.
    • Tillsätt outspädd hallonsaft efter smak. Till ca 1 liter rabarbersaft tillsatte jag ca 1 dl hallonsaft. Detta är enligt det gamla receptet för färgens skull.
    • Häll saften i väl rengjorda eller helst steriliserade flaskor.

    Anteckning

    Detta blir 1 liter koncentrerad saft. 
    Keyword Enkla recept, Saft, Sommarmat

    Bild på en flaska rabarbersaft med ett glas färdigblandad saft bredvid. Glaset pryds av en citronskiva och i bakgrunden blommar äppelträden.

    More 1800-talet

    • Eton mess - en rörig marängsviss på brittisk vis
    • Havregrynskakor
    • Smultroninläggning - smultronsylt utan kokning
    • Macarons eller makroner med bittermandel

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Marloes

      april 06, 2022 at 11:02 f m

      5 stars
      Testade receptet och den är ju magisk!

      Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!