• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1900-talet

    Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke

    24 maj 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Mandel, rabarber och maräng blir en ljuvlig smakkombination. Vad mer kan man begära i tårtform en vacker vårdag?

    Rabarbertårta med en sockertopp bredvid.

    Recept från sekelskiftet

    Receptet kommer från Hemmets Kokbok, första upplagan som kom ut 1903. Detta är tiden då Carl Larsson var verksam och producerade fantastiska målningar och akvareller som har blivit nästan som en symbol för Sverige. Just den här rabarbertårtan ser jag framför mig serverad i lummiga trädgårdar som en Carl Larsson akvarell, där elegant klädda familjer sitter och njuter av tårtan.

    Carl Larsson, frukost i det gröna.

    Receptet

    Jag har anpassat mängden mördeg och maräng så att den passar en springform på 24 cm i diameter. I Hemmets Kokbok från 1952 står samma recept, för 6 personer och där är mängden halverat såsom jag gjorde, men mängden rabarber är densamma. Originalreceptet är för 12 personer och min gissning är att en springform på 32 cm eller mer passar.

    Rabarbertårta på ett fat med blommor.

    Tips för en lyckad Rabarbertårta

    • Botten blir lätt mjuk av rabarbern, och jag har inte lyckats flytta den från springformens botten. Därför kan jag rekommendera att äta tårtan inom några timmar, för att kunna njuta av en någorlunda knaprig botten!
    • Ett tips från en av Smakminnens läsare som bakade tårtan, är att låta rabarberkompotten att rinna av under natten. Då håller sig bottnen knaprigt längre.

    Hur förvarar jag bäst rabarbertårta?

    Ställ din rabarbertårta på ett svalt ställe, till exempel i kylskåpet.

    Hur länge håller rabarbertårta?

    Jag skulle tipsa ett par dagar. Mandelmördegen bli mjuk av rabarberkompotten och därför är den helt enkelt godast att äta inom ett par dagar. Marängen innehåller råa ägg och bör därför ätas inom ett par dagar.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Holländsk chokladtårta
    • Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Tittägg - recept och historia
    • Iste med hallon och citron
    • Rökt makrill med rödbetor, äpple och en massa dill

    Rabarbertårta med mandelmördeg och maräng

    Mandelmördeg, en härlig rabarberkompott toppad med maräng blir en fantastisk smakkombination.
    5 from 2 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Tillagningstid 30 minuter minuter
    Total tid 1 timme t
    Måltid Tårta
    Kök Sverige
    Portioner 6
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • elvisp
    • springform 24 cmØ
    • skål
    • slickepott
    • mandelkvarn

    Ingredienser
      

    Mördeg

    • 200 gr smör
    • 200 gr hvetemjöl
    • 90 gr sötmandel
    • 90 gr strösocker

    Rabarberfyllning

    • 0,5 kg färsk rabarber
    • 150 gr strösocker

    Marängmassa

    • 2 äggvitor
    • 65 gr strösocker
    • 2 msk vaniljsocker

    Instruktioner
     

    Originaltext!

    • BEREDNING: Af smöret, mjölet den skållade och rifna mandeln, samt sockret beredes en vanlig mördeg, som ställes ut att stelna. Rabarbern skalas, skäres i bitar och kokas tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Därefter tages den upp med hålslef och får afrinna. Bottnen af en ringform och 10 cm. af kanten beklädes med mördegen, och denna gräddas. Rabarbern bredes därefter ut på tårtan, ägghvitorna slås till hårdt skum och blandas sedan försiktigt med vanilj- och strösockret.
      Tårtan garneras med marängmassan och sättes ännu en gång in i ugnen att få en vacker, ljusgul färg.
      Den serveras med vispad grädde eller vaniljsås.

    Ny receptbeskrivning steg-för-steg

      Mördeg

      • Sätt ugnen på 175 ℃.
      • Skålla och skala mandeln. Vill du kan du rosta mandlarna på 200℃ i 10-15 minuter för att få en tydlig mandelsmak. Håll ett öga på mandlarna och vänd om efter en stund.
        Mal mandlarna.
        90 gr sötmandel
      • Blanda smör, mjöl, socker och den malda mandeln till en deg och ställ kallt. Knåda inte för länge.
        200 gr smör, 200 gr hvetemjöl, 90 gr strösocker
      • Skala rabarbern, skär den i bitar och koka den tillsammans med sockret, tills den blir mjuk. Det tar ca 15-20 minuter. Ta upp den med en hålslev och låt den avrinna.
        0,5 kg färsk rabarber, 150 gr strösocker
      • Smöra och bröa en springform på 24 cm Ø. Tryck ut degen i springformen. Du kan också kavla ut den, rulla den på kaveln för att sedan flytta över den till springformen. Kanterna ska åtminstone vara 10 cm. Nagga degen.
      • Grädda pajen i 10 minuter.

      Marängmassan

      • Vispa äggvitorna till hårt skum i en fettfri bunke. Blanda försiktigt ner socker och vaniljsocker.
        2 äggvitor, 65 gr strösocker, 2 msk vaniljsocker

      Montering

      • Fördela rabarbermassan i pajskalet. Fördela marängmassan övers i ett jämnt lager.
      • Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills marängen har fått en vacker, ljusgul färg.

      Anteckning

      Tips!

      Rabarbermassan: 
      Koka den dagen innan och låt den under natten rinna av i en sil. Då blir den inte lika blöt och då håller sig mördegen knaprigt längre. 
      Saften som du har kvar efter att rabarbermassan har silats, den kan du sila i en saftsil. Blanda med vatten och du har rabarbersaft. Du kan också ge den ett snabbt uppkok och hälla upp på väl rengjorda saftflaskor. Jag brukar frysa ner min saft, men om du har steriliserat flaskorna går det utmärkt att förvara i ett svalt skafferi. 
      Marängen:
      Äggvitor behöver vispas i en fettfri bunke. För att rengöra glas- eller metallbunken kan du hälla i en skvätt ättika och ca 1 tsk salt i bunken. Vispa runt den så att allt täcks och skölj sedan med kallt vatten. Marängen i det här receptet blir lite luftigare än när man vispar ner sockret så att det löser upp sig i de hårt vispade äggvitorna. Här kan du välja att göra en italiensk maräng eller vanlig maräng istället. 
      Keyword primörer
      Spara detta recept i Pinterest!

      More 1900-talet

      • Mandelmusslor, Weibull
      • Tittägg – recept och historia
      • Rårörd Jordgubbssaft (Tant Karin)

      Följ Smakminnen

      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
      • YouTube

      Läsarkommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




      Primärt sidofält

      Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

      Välkommen till Smakminnen

      Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

      Läs mer om Smakminnen

      Följ Smakminnen

      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
      • YouTube

      📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
      58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

      👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

      🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

      Barnens receptkedja

      Footer

      Meny

      Hem
      Integritetspolicy
      Om Smakminnen
      Kontakt

      Följ Smakminnen

      • Facebook
      • Instagram
      • Pinterest
      • YouTube

      Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

      Smakminnens nyhetsbrev

      📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
      📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
      👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
      📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!