Lyxigt och riktigt gott, såsom en mandelmussla smakade på 1880-talet. Det här släktreceptet är lyxigt, eftersom den innehåller otroligt mycket mandel i förhållande till mjöl, och det ger resultat!
Den här bilden visar vad jag pratar om - kolla mandelmusslan! Jämför med bilder på andra mandelmusslor, och du förstår vad jag menar! Här kan man nästan se mandelsmulorna samsas med socker och smör. Mjölet finns med, men inte så mycket.
Weibulls
Det här receptet på mandelmusslor fanns i min mormors receptsamling, och här finns två ledtrådar om receptets historia.
För det första så står det Weibull mellan parantes efter receptet. Min mormor Ingrid Nordén föddes Weibull och det var hennes släkt som grundade fröföretaget Weibulls som en gång i tiden hade butiker över hela Sverige. En mycket viktig del i företaget var deras växtförädling av både köksväxter och utsäde till jordbruk. Vem i släkten Weibull som har bidragit med det här receptet vet jag däremot inte.
Nästa ledtråd är måttenheten. Receptet är skriven med lod som vikt. Lod, jungfru, skålpund mm användes fram tills måttreformen 1889.
Jultradition
Många har mandelmusslor som ett härligt avslut på ett dignande julbord. Alla firar jul på var sitt sätt, men här föredrar jag såsom det firades hos mina morföräldrar på släktgården Spargodt. Lunch bestod av självaste julbordet med julskinka, brunkål, rödkål, köttbullar, solöga, olika sorters sill, min morbror hembakta grova bröd, holländsk ost (min familj bidrog med det) och en hel del som jag nog har glömt nämna. Detta serverades helst vid 13-tiden, och om vi barn hade tur kunde vi se Kalle Anka kl 15.00. Som resten av Sverige. Och det var DÅ dessa härliga mandelmusslorna serverades. Med hemkokt svartvinbärssylt, om jag minns rätt. Och klenor som de kallades. Klenäter. Min mormor lyckades kavla ut dessa så tunt så tunt, så när de friterades i kokosfett, då förblev de någorlunda tunna, och knapriga.
Serveringsförslag mandelmusslor
Mandelmusslor serveras med en klick grädde och sylt. Tips: Lägg gärna en tesked socker i grädden innan du börjar vispa, och se till att grädden är kall, då blir det lättare att vispa. Slövispad grädde är lite lösare än när den vispas hårt. Slövispad grädde upplevs mindre fet i smaken än hårdvispad grädde. Till mandelmusslor föredrar jag slövispad grädde.
Men sylten då? Här finns det familjetraditioner som har mycket med geografi att göra. I norra delen av Sverige serveras gärna hjortronsylt till, och hos mina morföräldrar blev det ofta svart vinbärssylt. Alla sorters sylt passar fint, så välj det du tycker är godast.
Mandelmusslor - Weibull
Ingredienser
- 160 gr sötmandel, varav 4 bittermandlar
- 160 gr socker
- 160 gr mjöl
- 106 gr skirat osaltat smör (se tips nedan)
Instruktioner
Originaltext
- 12 lod sötmandel (4 bittermandlar), 12 lod socker, 12 lod mjöl, 8 lod skirat smör, som röres tills det vittnar. Smörj formar "tumma ut", grädda guldgula. Gott med vispad grädde och sylt i.
Ny text
- Smält smöret. (Lägg till en liten klick extra smör, eftersom den ska skiras) Rör ej i kastrullen och häll av det genomskinliga smöret och lämna kvar den grumliga, ljusa bottensatsen. Låt svalna.106 gr skirat osaltat smör (se tips nedan)
- Skålla och skala mandeln. Se tips nedan om hur man gör. Torka med en handduk eller hushållspapper. Mal mandeln i en mandelkvarn eller köksmaskin.160 gr sötmandel, varav 4 bittermandlar
- Sätt ugnen på 200℃. (180℃ om du använder varmluftsugn)
- Rör det avsvalnade smöret tills det blir vitt. Blanda i de övriga ingredienserna.160 gr socker, 160 gr mjöl
- Smörj mandelmusselformar. Tryck med tummen ut en liten degklump i formen så att det jämt fördelas. Fyll resterande formarna tills degen är slut.
- Grädda i 200℃ (180℃ i varmluftsugn) i 10-12 minuter. Knacka försiktigt ut mandelmusslorna medans de fortfarande är varma.
Lämna ett svar!