0 0
Flädersaft

Dela i dina sociala medier:

Eller kopiera och dela denna webbadress

Ingredienser

80 klasar fläderblommor
2 liter vatten
2 liter socker
40 g citronsyra
4 citroner

Flädersaft

  Cuisine:

  Ett enkelt och gott recept som ger flädersaft som förr i tiden.

  • Easy

  Ingredienser

  Om detta recept

  Share

  Flädersaft är busenkelt att göra, och det blir ett året-runt-skatt i frysen. Detta recept är från min mormor Ingrid Nordén och här används vackra stora krus för att göra saften i. (Läser du detta recept i mobilen – scrolla ner, så hittar du receptbeskrivningen!)

  Har man måhända inte ett krus hemma, så fungerar en annan bunke eller kastrull. För senaste omgången köpte jag en plasthink som endast är för matlagning. Krusen på bilden är min mammas och den står och är vacker i Skåne. I fall du köper en hink, kolla att det finns det här lilla bestick-tecknet som visar att den går att använda för matlagning.

  Fläder har används länge, och blomsterklasarna används idag kanske mest för att göra saft. Detta recept har jag från min mormor. Volymen på ingredienserna är anpassade för en större porslinskruka. Har du inte en sådan kan såklart andra behållare användas. Det är väldigt enkelt att göra detta recept.

  Under förkristen tid ansågs flädern garantera att goda husandar skulle stanna på gården. Ett danskt ordspråk lyder: “Hvor hylden ej vil gro, kan mennesket ikke bo” – Där fläder ej vill gro, kan ingen människa bo.

   

  Visst är det härligt med hemgjord saft? Här ett dunderrecept som är så förbaskat gott att det är svårt att sluta dricka: Rårörd jordgubbssaft! Bonus är att man kan göra glass på jordgubbsresterna man har kvar i silen.

  Jordgubbsglass, ett busenkelt recept som är försvinnande gott!

  Förresten, visste du att det finns en mängd härliga, spännande och intressanta recept här på sidan? Allt från medeltida mat till 80-talsrecept. Exempel är ÖkensandskakorNasi goreng och Rulltårta.

  Följ gärna Smakminnen på Instagram och Facebook, som regelbundet uppdateras med inspiration, nostalgi och roliga fakta om mat förr.

  Ps: Smakminnen är en samlingsplats för gamla recept. Har du ett gammalt recept, så blir jag väldigt glad om den får publiceras här på Smakminnens webbplats!

  Kontakta Smakminnen via sociala medier, eller maila mig på marloes@smakminnen.se.

  Några exempel på inskickade recept är Ossiekaka och Ellas kaka.

  Ellas kaka

  Steg

  1
  Färdig

  Skölj blommorna, varva med citronsyra, socker och citronerna i skivor skurna, i porslinskruka, häll vattnet kokande över.
  Låt stå i fyra dygn, sila.
  Förvara kallt eller frys.

  2
  Färdig

  Servera förslagsvis med gin & Ramlösa eller GrapeTonic eller kallt vatten + citronskiva.

  Red. anm. Jag ställde den enorma krukan i kylen, och ställde under glasskivan en burk med några skivor kartong för att säkerställa att inte glasskivan skulle ge vika under tyngden. Jag vet inte om det behövdes, men jag vände på flädermassan en gång om dagen.
  För att kunna frysa in saften kan man använda tomma petflaskor, eller glasflaskor. Om glasflaskor används, fyll inte hela vägen upp då glaset kan spricka i frysen när själva saften expanderar när det blir is. Bra att ha är en plastpåse runtom, för det är ett tråkigt städjobb om en flaska skulle läcka.

  Marloes

  Jag har alltid älskad matlagning och kunde som barn skryta om min mormors goda mat. För många år sedan bestämde jag mig för att läsa historia, och sedan blev jag journalist. Kanske det inte är så konstigt att jag en dag kom på idén om Smakminnen? Jag älskar att gräva i mathistoria och testa gamla recept. Det finns så mycket att upptäcka! Mitt namn avslöjar mina rötter: min far är holländare och min mor är från Sverige. Jag bor med min familj i Örsundsbro och håller kroppen i form genom ridning.

  föregående
  Sparris – för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer
  nästa
  Mormors Maränger
  föregående
  Sparris – för sensibla herrar och hysteriska fruntimmer
  nästa
  Mormors Maränger

  Add Your Comment