• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » 1980-talet

    Holländsk chokladtårta

    23 maj 2023 by Marloes 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Som en lyxig kladdkaka är denna Holländska chokladtårtan. Den är festlig, vacker och en chokladälskares dröm.

    Holländsk chokladtårta är som en lyxig variant av kladdkakan. Här en bild med höstfärger och värmeljus.
    Holländsk chokladtårta är som en lyxig variant av kladdkakan.

    Nya konditoriet i Umeå

    Anrika Nya Konditoriet, NK, i Umeå, serverar denna kladdiga härlighet. Äkta choklad och en riklig mängd med smör är några av denna tårtans hemligheter. Holländsk chokladtårta är härligt kladdigt och en riktig fest på fikabordet!

    När Västerbottens-Kuriren år 2015 skulle utse Umeås bästa kladdkaka, så hamnade den här på andra plats. Så här recenserades tårtan:

    ”Vi testar en bit Holländsk chokladtårta som utlovas vara snarlik kladdkaka och vi instämmer. Något mer tryffelliknande kanske, men med en intensiv chokladsmak samt en liten mintton. Väldigt gott, här har vi en kaka som nästan kniper förstaplatsen.”

    Västerbottens-Kuriren år 2015.
    Min dotter och hennes vänner njuter av en bit Holländsk chokladtårta. Bilden togs 2018.

    Mormors receptsamling

    Var minttonen kommer ifrån, det vet jag inte, för den smaken har jag inte upplevd när jag bakade Holländsk chokladtårta. Min mormor Ingrid Nordén hade det här receptet i sin receptsamling, med hänvisning till Nya Konditoriet i Umeå. Jag kan tänka mig att hon hade hittat den i en veckotidning.

    När passar det att servera Holländsk chokladtårta?

    Den här lyxiga kladdkakan passar både till fika eller till efterrätt. Vill du vara "överdådig", som min mormor skrev, kan du servera lite lösvispad grädde till.

    En bit Holländsk chokladtårta. Här syns tydligt hur kladdig den är i mitten och hur chokladglasyren rinner utmed tårtans kanter.
    Som en kladdig kusin till kladdkakan är Holländsk chokladtårta.

    Vad passar att dricka till Holländsk chokladtårta?

    Kaffe, såklart, och te. Till choklad blir det gott med svart vinbärssaft eller körsbärssaft. Om du serverar tårtan till efterrätt kan det vara festligt att ha en avec till kaffet. Vad sägs om conjac, mörk rom eller körsbärslikör?

    Hur länge är hållbarheten på Holländsk chokladtårta?

    Om du förvarar den i kylskåpet så håller den i åtminstone fem dagar.

    Bild på Holländsk chokladtårta med olika värmeljus placerade runtom. Tillsammans skapar bilden höststämning.

    Om du gillar detta recept...

    ...då gillar du kanske också

    • Mammas berömda chokladtårta
    • Äkta Nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Iste - ett grundrecept
    • Körsbärslikör - godaste receptet
    • Mjuk pepparkaka - min mormors

    Holländsk chokladtårta

    Denna tårta vill man göra om och om igen. En saftig chokladdröm som påminner om tryffel. Här är det äkta choklad, smör och grädde som gör det till en vinnartårta.
    5 from 3 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 30 minuter minuter
    Total tid 50 minuter minuter
    Måltid Mjuka kakor, Tårta
    Kök Nederländerna, Sverige
    Portioner 10
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • elvisp
    • skål
    • springform

    Ingredienser
      

    Tårtbotten

    • 200 gr ljus choklad
    • 200 gr smör
    • 3 ägg
    • 2,5 dl socker
    • 3 dl mjöl

    Chokladglasyr

    • 25 gr smör
    • 1 dl vispgrädde
    • 150 gr mörk choklad

    Extra, valfritt

    • aprikossylt
    • lätt vispad grädde

    Instruktioner
     

    Botten:

    • Sätt ugnen på 175 ℃.
    • Låt choklad och smör smälta över vattenbad.
      Vattenbad: fyll en kastrull med lite vatten, och ställ en djup tallrik eller skål (ej plast!) över den. Lägg choklad och smör i tallriken/skålen. Låt vattnet koka upp och sänk värmen. Rör om då och då.
      200 gr ljus choklad, 200 gr smör
    • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Det tar ca fem minuter att få det riktigt vitt och luftigt.
      3 ägg, 2,5 dl socker
    • Tillsätt mjölet. Sikta för att undvika att det kommer mjöl-klumpar i smeten. Tillsätt mjölet lite i taget och blanda ner det försiktigt så att smeten ska få behålla sin luftighet.
      3 dl mjöl
    • Tillsätt den smälta choklad- och smörblandningen. Rör till jämt smet.
    • Häll i smord form (jag tog en 24 cm Ø springform) och grädda den i ugnen i 30 minuter på 175 grader. Skall vara "kladdig" inuti. Om den är alldeles för kladdig kan den stå fem till tio minuter längre i ugnen.

    Chokladglasyr:

    • Hetta upp smör, ovispad grädde och choklad på svag värme. Rör runt och passa den, för blir den överhettad skär sig glasyren.
    • Vi ("Vi", så skrev min mormor Ingrid Nordén) brer aprikossylt över kakan och sedan chokladglasyren. Vill man vara överdådig serveras vispad grädde i en skål till. Se tips nedan!

    Anteckning

    Tips!
    Kladdig botten
    Eftersom kakan är kladdig kan den vara svår att flytta från springformen till tårtfatet. Men visst går det! Använd en stekspade och flytta försiktigt. 
    Ett alternativ är att klämma bakplåtspapper i botten på springformen. Om kakan är svårflyttad kan en lösning vara att klippa pappret runt kakan. 
    Chokladglasyr
    När du häller glasyren på tårtan, då kan du börja med att ta glasyren skedvis på tårtkanten, så att det rinner nerför tårtans kanter. Resten kan du hälla ovanpå tårtan och fördela. 
    Dekoration
    Denna tårta är svårdekorerad. Och den har en fantastisk glans tack vare glasyren. Lite ätbar guldpulver ger extra skimmer åt tårtan. Jag brukar använda en tesil för att strö ut pulvret. 
    Keyword Fika
    Spara detta recept på Holländsk Chokladtårta på Pinterest!

    More 1980-talet

    • Schwarzwaldtårta – den tyska klassikern som blev svensk favorit
    • Kinesisk tomatsoppa med ägg
    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Jordgubbar doppade i konjak och socker

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Staffan

      november 15, 2024 at 6:35 e m

      hmm, ska det inte vara bakpulver i receptet?

      Svara
      • Marloes

        november 17, 2024 at 12:08 e m

        Hej!
        Nej, inget bakpulver ingår i receptet. Den här tårtan är som en exklusiv kusin till den "vanliga" kladdkakan, och när inget bakpulver används, så blir kakan kompakt och nästan lite krämig i mitten med gräddade kanter. Har du provat att baka holländsk chokladtårta redan?

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!