• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Bröd

    Cranks bröd - nyttiga och goda grahamsbullar

    23 augusti 2022 by Marloes 2 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Dessa goda och fiberrika grahamsbullar passar bra till en god soppa, eller på frukostbordet. Cranks bröd, som bullarna heter, är lättbakade och lätt att variera.

    Fiberrika grahamsbullar

    Cranks bröd innehåller förhållandevis mycket grahamsmjöl, vilket ger bullarna en grov struktur. Resultatet är mättande, fiberrika grahamsbullar som är fulla av näring. Jag tycker att dessa bullar passar bäst till en soppa, men de passar också bra till frukostbordet.

    Cranks bröd är ett vanligt jästbröd som du endast behöver jäsa en gång i 30 minuter. Ett relativt snabbt recept, med andra ord.

    Anna Bergenström

    Anna Bergenström är en av Sveriges mest älskade kokboksförfattare. Det här receptet på Cranks bröd kommer från hennes första kokbok som kom ut 1974: Första kokboken – med mat för alla.

    I inledningen skriver Anna Bergenström:

    ”Ibland träffar men människor, som enbart betraktar mat som näring eller ”kost”. De går miste om mycket trivsamt i tillvaron. Man kan också tycka lite synd om dem, som struntar i vad och hur de äter. För mat är på alla sätt viktig, Inte bara för att många av oss lägger ner ca en tredjedel av vår lön på mat. Utan också för att maten betyder så mycket för vår trivsel, vår ork och utan tvekan också – vår hälsa.”

    Vilka ord! Och genom ovanstående, skapar man faktiskt smakminnen. Både för sig själv och framtida generationer.

    Anna Bergenströms första kokbok som kom ut 1974: "Första kokboken med mat för alla".

    Cranks i London

    Här får ni ett recept på Cranks bröd. Cranks var en berömd vegetarisk restaurang i London och där serverades dessa små härligt grova bullar. På Cranks webbsida står deras historia och en massa inspirerande recept.

    3 tips för godaste grahamsbullarna

    • Om du har en köksmaskin, låt den göra jobbet! Det går så mycket snabbare. Om du väljer att knåda för hand så är fördelen att du får bra träning på köpet!
    • Koka vatten och lägg till ca en tredje del kallt vatten. Känn om det är ljummet. Du kan göra detta istället för att värma en kastrull på spisen tills vattnet är ljummet.
    • Häll upp mjölet när du mäter det, istället för att skopa upp det ur mjölpåsen. Mjöl blir lätt kompakt och då får man för mycket mjöl i samma mått. För mycket mjöl i degen ger torrare bullar. Hellre en någorlunda kladdig deg!

    3 sätt att variera dina grahamsbullar

    • Du kan pensla de färdigjästa bullarna med mjölk och strö över vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpafrön.
    • Tillsätt grovhackade valnötter, hasselnötter eller russin i degen.
    • Lägg cranks bröd tätt bredvid varandra på plåten, då blir det mjukt på sidorna när du delar de färdiggräddade bullarna.

    Hur länge är hållbarheten på Cranks bröd?

    Förvara grahamsbullarna i en plastpåse, eller en brödpåse. De är hållbara i några dagar, men godast är det om du äter Cranks bröd samma dag.

    Går det att frysa in grahamsbullar?

    Ja! Det går alldeles utmärkt. Du kan passa på att göra en dubbel sats så har du färska grahamsbullar i frysen.

    Går det att frysa in degen?

    Ja! Jag har inte testat detta, men enligt olika sidor på nätet går det alldeles utmärkt att frysa in färdigjäst deg. På bland annat Lindas bakskola finns tips på hur man kan göra detta. Det blir som butikens bake-off bröd!

    Om du gillar detta recept...

    ...så kanske du också gillar

    • Klassiska engelska scones
    • Sluring från Kvekgården
    • Moussaka på svenska
    • Rabarbertårta med mandelmördeg och marängtäcke
    • Svampstuvning med bacon, lök och färska örter

    Cranks bröd

    Små härligt grova bullar som passar utmärkt till en soppa eller på frukostbordet.
    4.60 from 20 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 20 minuter minuter
    Tillagningstid 20 minuter minuter
    Jästid 30 minuter minuter
    Total tid 1 timme t 10 minuter minuter
    Måltid Bröd
    Kök Storbritannien
    Portioner 12 frallor
    Låt skärmen vara på!

    Utrustning

    • Köksmaskin eller degbunke
    • Degbunke
    • Bakkniv

    Ingredienser
      

    • 3,5 dl ljummet vatten
    • 25 gr jäst
    • 1 tsk råsocker eller farinsocker
    • 1 tsk salt eller havssalt
    • 5 dl grahamsmjöl
    • 2 till 2,5 dl vetemjöl

    Instruktioner
     

    • Smula sönder jästen i en bunke. Häll på vatten, salt och lite socker och rör om tills jästen löst sig.
      3,5 dl ljummet vatten, 25 gr jäst, 1 tsk råsocker eller farinsocker, 1 tsk salt eller havssalt
    • Tillsätt grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta degen tills den blir smidig och dela den sedan i två delar. (Red. anm. kör degen i köksmaskinen i ca 10 minuter)
      5 dl grahamsmjöl
    • Forma varje del till en rulle, platta till och skär varje rulle i sex bitar. Lägg på smorda plåtar och platta ut bullarna lite med handen. Strö över en aning grahamsmjöl. Jäs i ca. 30 minuter.
      2 till 2,5 dl vetemjöl
    • Grädda i 200˚C ugnsvärme i ca 20 minuter.

    Anteckning

    • Dubbla satsen och frys ner antingen färdigjästa bullar (innan de gräddas) eller färdiggräddade bullar. 
    • När degen har körts i maskin eller bearbetats för hand ska den kännas mindre kladdig och gluten ska ha utvecklats så att degen är mera elastiskt. 
    • Använd inte för mycket mjöl! Häll upp i måtten istället för skopa upp mjölet. 
    • Tips på goda varianter: Pensla bullarna med mjölk innan de gräddas och strö över frön, tex sesam-, solros- eller pumpafrön.
    • Ännu ett tips: Tillsätt nötter eller russin i degen. Om du vill ha saftigare russin, förväll i 10 minuter i ljummet vatten. 
    Keyword Vegetarisk

    More Bröd

    • Pain riche - godaste baguetten
    • Recept Naanbröd - mjukt och härligt segt
    • Klassiska engelska scones
    • Lussekatter, dövelskatter och dyvelskatter

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Linnéa

      januari 13, 2025 at 7:38 e m

      asså förlåt, men det står ingenstans i instruktionerna om jäsningen.

      Svara
      • Marloes

        januari 14, 2025 at 9:02 f m

        Hej! Vissa bröd ska jäsas två gånger, men inte Cranks bröd. Här är det endast när du har format degen till bullar och då ska de jäsa i 30 minuter. Det står i steg tre. Lycka till med bakandet!

        Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!