• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Huvudrätter

    Moussaka på svenska

    24 mars 2022 by Marloes 4 kommentarer

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Efter en lång dag i skolan eller på jobbet kan en härlig gryta bli som en trösterik och samtidigt upplyftande omfamning. Moussaka på svenska är en sådan rätt. Potatis, köttfärssås och gräddblandningen är ingredienserna som gör detta till ett vinnarrecept! 

    En värmande vardagsrätt

    En av ingredienserna i moussaka på svenska är kalla potatisar. Om du väljer att göra en veckoplanering kan du koka lite extra potatis dagen innan. Detta recept är enkelt att variera och om du byter ut köttfärsen mot en vegofärs, så har du en vegetarisk rätt.

    Svensk moussaka i Holland

    Uppväxt i Bergen NH i Holland med en svensk mamma och holländsk pappa, så hade vi en riktigt blandad meny med allt från köttbullar till olika så kallade stampotten, som Boerenkool och Hutspot (potatismos med grönsaker). Med på menyn fanns också Moussaka på svenska. Såklart.

    Soluppgång i Bergen NH, Nederländerna. Utsikt på invallningen.
    Utsikt från mitt flickrum i Bergen NH, Holland. Soluppgång och morgondimman skapar tillsammans magi.

    Ruggigt väder

    Med sitt till stor del platta landskap så cyklar i stort sett alla skolbarn till skolan, året runt. Vinterhalvåret i Holland är blött. Fuktigt, regnigt och kallt. Jag har minnen från att komma hem alldeles stelfrusen med blöta kläder efter att ha cyklat hem från gymnasiet i närmaste staden. Jag och mina kompisar slängde våra jeans i torktumlaren, kokade te och efter en stund kunde vi dra på våra varma jeans.

    En av vardagsrätterna som med jämna mellanrum serverades var just Moussaka på svenska. Mamma hade klippt ut receptet från en broschyr som Mejerierna gett ut. Ett uppskattat recept som än tillagas i många hem.

    Bilden på receptet från 1980-talet på Moussaka på svenska
    Receptet fanns i en broschyr från Mejerierna på 1980-talet.
    Närbild på originalreceptet på Moussaka på svenska.

    Gör Moussaka på ditt sätt

    Här kommer några förslag på hur du kan sätta din egen prägel på rätten:

    • När du steker löken och köttfärsen, tillsätt timjan och vitlök.
    • Tillsätt en till två matskedar kinesisk soja till köttfärssåsen. Det blir en mustigare gryta.
    • Du kan göra grytan extra nyttigt, packad med vitaminer och fibrer, genom att riva en morot och/eller palsternacka och blanda ner i köttfärsen.
    • Om du tillsätter tacokrydda till köttfärssåsen får du en mexikansk twist på rätten!
    • För en vegetarisk Moussaka på svenska: ersätt köttfärsen med samma volym vegetarisk färs. Det blir på ett ungefär en halv liter.

    Vad passar att dricka till moussaka på svenska?

    Allt, skulle jag säga. Just denna rätt kräver inte specifikt rött eller vitt vin, så välj det som du tycker bäst om. En kall öl är också riktigt gott, och du kan också servera ett glas mjölk eller vatten till.

    Hur länge är moussaka på svenska hållbart?

    Tre till fyra dagar i kylen, täckt med folie.

    Går det att frysa moussaka?

    Det går att frysa rätter med kokt potatis i, men min personliga upplevelse är att potatisen då blir lite blaskiga. Om du ändå vill frysa ner moussaka på svenska, se då till att koka potatisen så att de precis blir färdiga, inte längre.

    Om du gillar detta recept...

    ...då kanske du gillar

    • Ellas kaka - Äppelkakan från Jerum
    • Mockafylld rulltårta med hasselnötter
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Mjuk pepparkaka - min mormors
    • Holländsk chokladtårta

    Moussaka på svenska - originalreceptet

    En krämig och lättlagad gratäng med potatis som bas blir lätt hela familjens favoriträtt.
    4.50 from 16 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Förberedelser 30 minuter minuter
    Måltid Huvudrätt
    Kök Sverige
    Portioner 6
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    • 300 gr köttfärs
    • 2 gula lökar
    • smör
    • 1 msk vetemjöl
    • 1 burk/paket krossade tomater
    • 1 msk tomatpuré
    • 1½ tsk salt
    • 1 krm svartpeppar
    • 8-10 kokta, kalla potatisar
    • 2½ dl vispgrädde
    • 2 dl riven ost

    Instruktioner
     

    • Sätt ugnen på 250˚C. Skala och hacka löken.
      2 gula lökar
    • Bryn lök och köttfärs i smör i en stekpanna. Strö över mjölet, rör om.
      300 gr köttfärs, smör, 1 msk vetemjöl
    • Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, salt och peppar. Låt koka på svag värme ca 10 minuter.
      1 burk/paket krossade tomater, 1 msk tomatpuré, 1½ tsk salt, 1 krm svartpeppar
    • Skala och skiva potatisen. Jag brukar skära potatisen i ca 1 cm tjocka skivor.
      8-10 kokta, kalla potatisar
    • Blanda grädde och ost.
      2½ dl vispgrädde, 2 dl riven ost
    • Varva köttfärsröra och potatis i en ugnssäker form. (Jag brukar börja med lite köttfärs i botten. Häll över ostgrädden.
    • Gratinera i ugnen ca 20 minuter.Servera med en sallad.

    Anteckning

    Tips!
    Om du inte har kokta kalla potatisar går det att använda varma. De är riktigt heta när de är nykokta, så var försiktigt när du skivar dem. 
    Förslag på hur du kan variera din moussaka: 
    • Ersätt köttfärs mot en vegetarisk färs. 
    • Tillsätt extra grönsaker. Det mesta passar. Hacka i mindre bitar, eller riv och låt det fräsa med löken innan du tillsätter tomaterna. 
    • Variera med smaken. Detta recept är väldigt neutral och är därför lätt att ge en egen twist på. Tillsätt vitlök och timjan när du fräser löken. Eller så kan du tillsätta tacokryddor när du har stekt köttfärsen. 
    Spara detta recept på Pinterest!

    More Huvudrätter

    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Vit sparris - absolut bästa receptet
    • Recept på somrig potatissallad från Amsterdam, Smakminnen
      Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Recept på grävling

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Kommentarer

      Lämna ett svar! Avbryt svar

      Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

      Recipe Rating




    1. Lillemor Larsson

      september 03, 2024 at 1:14 e m

      jösses vad gott det var!!!! Dessutom enkla ingredienser och en massa kryddor. Det här blir fler gånger!

      Svara
      • Marloes

        september 03, 2024 at 3:15 e m

        Vad glad jag blir att du tycker så mycket om receptet! Också en rätt som är trevligt att ha rester av - då vankas det en god lunch dagen efter.

        Svara
        • Mi

          mars 13, 2025 at 1:05 e m

          Detta receptet har jag oxå spray från 80 talet 🙂
          Jättegott!

          Svara
          • Marloes

            mars 25, 2025 at 11:18 f m

            Hej!
            Vad roligt att du också har detta recept. Jag håller med dig, det är ett toppenrecept!

            Svara

    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!