• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot
Smakminnen
  • Hem
  • Recept
  • Övrigt
    • Projekt: Global Matkultur
    • Blogg
  • Om Smakminnen
  • Kontakt
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Hem
  • Recept
  • Blogg
  • Om Smakminnen
    • Facebook
    • Instagram
  • ×
    Hem » Recipes » Huvudrätter

    Butter Chicken - snabbt och enkelt

    23 januari 2023 by Marloes Lämna en kommentar

    • Facebook
    • Email
    Gå till recept Skriv ut receptet

    Enkelt att laga, krämig och full av milda, härliga kryddor. Detta recept på Butter Chicken är comfort food när den är som bäst! Hembakad naanbröd är farligt gott som tillbehör.

    Närbild på butter chicken i solsken.
    Detta recept på Butter Chicken är enkel och resultatet är en krämig indisk gryta som är kryddig men mild.

    Comfort Food

    Butter Chicken hör hemma i kategorin comfort food. Den är som en varm och kryddig omfamning i matväg. Vissa marinerar kycklingbitar i kryddorna, men jag gör inte det. Detta är en snabbvariant som älskas av familjen här hemma. Servera den med basmatiris och gärna med hembakad naanbröd som är alldeles utmärkt att sleva upp såsen med. Du kan servera en fräsch sallad till.

    Historien bakom Butter Chicken

    Det sägs att någon gång i början på 1930-talet, skapade Kundan Lal Gujral rätten. Han ägde restaurangen Moti Mahal i Dehli i Indien där en populär rätt som serverades var tandoori chicken. Det hände att de hade mycket tandoori chicken kvar, och dessa torra kycklingbitar skars i mindre bitar och tillsattes till en krämig tomatsås. Denna rätt kallades Murgh Makhani. Nedan ser ni Kundan Lal Gujral - det är herren i mitten, klädd i hatt. Bildkälla är Moti Mahal.

    När Murgh Makhani blev Butter Chicken

    I 1974 publicerades ett recept på Murgh Makhani och år 1975 skrevs ”Butter Chicken” för första gången i en meny. Det var Gaylord Indian restaurant på Manhattan i New York, USA. Rätten hittar du idag på restauranger runtom i Indien och i många andra länder världen över.

    Ett dukat bord med Enkel Butter Chicken och kryddigt ris och hembakt naanbröd.

    Enkel Butter Chicken

    Det är väldigt många olika recept på Butter Chicken. Eftersom jag inte har lyckats hitta ett gammalt recept har jag inspirerats av ett recept från The Kitchen Paper som jag har ändrat på lite grann. I mitt recept på Enkel Butter Chicken har jag en gul lök, men efter lite googlande har jag förstått att många menar att det inte ska finnas lök i Butter Chicken. Däremot ska Chicken Tikka Masala ha det, en rätt som är väldigt likt Butter Chicken. Här kan du bestämma själv hur du vill göra, för du kan också utesluta löken. På indiska matbloggsidor finns mer utförliga varianter på Butter Chicken. Där ska kycklingen till exempel marineras två gånger. Nyfiken? Då finns det ett bra recept på Indian Healthy Recipes.

    Naanbröd

    Naan, eller som vi här i Sverige säger, naanbröd, är gott att doppa i såsiga rätter. Godast blir det när den är hembakad. Här får du ett recept på Smakminnen på naanbröd. Den kan stekas direkt i en torr stekpanna eller under grillen i ugnen. Det är ett en vanlig jäsdeg som innehåller yoghurt och smält smör. Rätt enkelt, men det tar tid med jäsning och att kavla. Varning - när du har smakar på hembakt naan är det svårt att gå tillbaka till fabriksbakad naan.

    Tips på hur du kan variera din Butter Chicken

    • Vill du servera en vegetarisk version på Butter Chicken, då kan du använda Quornbitar istället för kyckling. Ersätt grädden mot en växtbaserad grädde och du har en vegansk rätt.
    • För en kalorisnålare version kan du ersätta grädden mot matlagningsgrädde med lägre fetthalt.
    • Servera en sallad till, eller rivna morötter. Det blir en bra balans mot den här krämiga indiska rätten.
    • Naanbröd är väldigt gott att servera till Enkel Butter Chicken. Hembakad är för det mesta godast, men du kan även köpa färdig naanbröd i de flesta mathandel.

    Vad passar att dricka till Butter Chicken?

    Eftersom den här rätten är krämig och kryddig passar något uppfriskande, såsom en öl, ett friskt vitt vin eller vatten smaksatt med citron eller gurka.

    Hur lång är hållbarheten på Butter Chicken?

    Hållbarheten är tre till fyra dagar i kylen. Du får se till att förvara grytan i en ren behållare som är täckt.

    Kan man frysa ner Enkel Butter Chicken?

    Ja! Du kan frysa ner Butter Chicken. Den håller i ungefär tre månader. Bäst är att tina den i kylskåp, men du kan även tina i Mikrovågsugnen eller långsamt på spisen.

    Tips! Dubbla receptet och frys in!

    Om du gillar detta recept...

    ...så kanske du också gillar

    • Recept naanbröd - mjukt och härligt segt
    • Äkta nasi goreng - ett originalrecept från Indonesien
    • Holländsk chokladtårta
    • Recept på grävling (ja, du läste rätt!)
    • Mormors sega maränger
    Närbild på butter chicken i solsken.

    Butter Chicken - snabbt och enkelt

    Krämig och kryddig är denna variant på Enkel Butter Chicken. Den är lättlagad och serveras gärna med ris, naanbröd och en sallad till.
    4.34 from 3 votes
    Skriv ut Pin Recipe Dela på Facebook
    Total tid 30 minuter minuter
    Måltid Huvudrätt
    Kök Indiskt
    Portioner 4
    Låt skärmen vara på!

    Ingredienser
      

    Butter Chicken

    • smör att steka i
    • 3 kycklingfiléer skurna i bitar
    • 1 gul lök
    • 3 vitlöksklyftor
    • 1 msk garam masala
    • 1 msk färsk ingefära riven. Kan ersättas med torkad ingefära
    • 1 tsk chili
    • 1 tsk kummin malen
    • 1 tsk kanel, malen
    • ½ tsk cayenne
    • 1 burk passerade tomater
    • 4 dl grädde eller 2 dl mjölk och 2 dl grädde.
    • 3 msk tomatpuré

    Instruktioner
     

    Butter Chicken

    • Fräs kycklingen så att den får färg. Ställ åt sidan.
      3 kycklingfiléer, smör att steka i
    • Fräs löken mjuk och tillsätt kryddorna, vitlök, ingefära och tomatpuré. Uteslut eller använd chili och cayenne peppar med måtta om ni vill ha en mildare variant på Butter Chicken. Fräs i någon minut.
      1 gul lök, 3 vitlöksklyftor, 1 msk garam masala, 1 msk färsk ingefära, 1 tsk chili, 1 tsk kummin, ½ tsk cayenne, 3 msk tomatpuré, 1 tsk kanel, malen
    • Tillsätt passerade tomater och låt allt puttra i fem minuter. Tillsätt kycklingen, grädden och buljong (eller salt) och låt det koka upp och koka i ytterligare fem minuter.
      1 burk passerade tomater, 4 dl grädde

    Anteckning

    • Chili och cayenne ger denna Butter Chicken lite hetta. Minska eller uteslut för en mildare variant. 
    • Tips! Dubbla receptet och frys in. 
    • Servera med ris, lime i klyftor, naanbröd och en fräsch sallad till. 
    • Att dricka: öl, ett friskt vitt vin, en torr cider eller vatten med citron eller gurka i. 
    Keyword bjudmat, comfort food
    Spara detta recept i Pinterest!

    More Huvudrätter

    • Krämig tagliatelle med rökt lax och spenat
    • Vit sparris - absolut bästa receptet
    • Recept på somrig potatissallad från Amsterdam, Smakminnen
      Somrig potatissallad från Amsterdam
    • Recept på grävling

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Läsarkommentarer

    Lämna ett svar! Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Recipe Rating




    Primärt sidofält

    Marloes Öhrnell, som driver Smakminnen.

    Välkommen till Smakminnen

    Hej! Jag heter Marloes och älskar att laga mat efter gamla recept. Här hittar du allt från 1800-tals recept till 80-tals klassiker. Allt lagas här i mitt 70-tals-kök där ett aktivt familjeliv sprider kärlek och många skratt.

    Läs mer om Smakminnen

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    58 recept och personliga berättelser från nysvenskar i 28 länder – i en inspirerande bok på 256 sidor.

    👩‍🍳 Möt människorna bakom recepten och ta del av deras matminnen, traditioner och vardag i Sverige.

    🗓 📬 Gå med i nyhetsbrevet och få e-boken direkt – plus historiska recept, matinspiration och kultur i din inkorg.

    Barnens receptkedja

    Footer

    Meny

    Hem
    Integritetspolicy
    Om Smakminnen
    Kontakt

    Följ Smakminnen

    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
    • YouTube

    Copyright © 2025 Smakminnen on the Foodie Pro Theme

    Smakminnens nyhetsbrev

    📚 Få e-kokboken Global matkultur – gratis!
    📖 58 recept och berättelser från nysvenskar i 28 länder
    👩‍🍳 Möt människorna bakom maten – deras traditioner och minnen
    📬 Anmäl dig till nyhetsbrevet och få boken direkt!